havadurum

İstanbul Havalimanı'na Yenilik Geliyor: 3 Uçak Aynı Anda İniş ve Kalkış Yapabilecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nda devrim niteliğinde bir yeniliğin kapıda olduğunu duyurdu.

661

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nda devrim niteliğinde bir yeniliğin kapıda olduğunu duyurdu. Havalimanında "Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları (Triple RWY Operations TRO)" uygulaması için çalışmaların başladığını belirten Uraloğlu, bu adımın, mevcut kaynakların en etkin şekilde kullanılabilmesini sağlayacak.

Bu yenilik sayesinde İstanbul Havalimanı'na 3 uçağın aynı anda bağımsız üçlü iniş ve kalkış yapabilme imkanı sağlanacak. Uraloğlu, önümüzdeki ay eğitimlerin başlayacağını ve denemelere bu yıl içinde başlanacağını söyledi. Dünya genelinde sadece ABD'de bulunan bir sistem olan bu uygulamanın Türkiye'de hayata geçirilmesiyle İstanbul Havalimanı, Avrupa'da bir ilke imza atacak.

Hava Trafiği Akışı Hızlanacak ve Emniyet Artacak

Uygulamanın kullanılmaya başlanmasıyla birlikte İstanbul Havalimanı'nda hava trafiği akışının emniyetli ve hızlı bir şekilde sağlanacağını vurgulayan Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün Eurocontrol Ajansı ile birlikte emniyet analiz çalışmasına başladığını belirtti.

Fransa'daki Eurocontrol biriminde yürütülen çalışmaların bu yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Uraloğlu, Türkiye'nin bu uygulamayı hayata geçiren dünyadaki az sayıdaki ülkeden biri olacağını ifade etti.

Çeşitlilik Artacak: Havalimanı Türk Hava Yolları'nın Etkisinden Kurtulacak

İstanbul Havalimanı'nın kullanımına ve gelen taleplere ilişkin de bilgi veren Uraloğlu, havalimanında şu anda yüzde 80'e yakın oranda Türk Hava Yolları'nın etkisi olduğunu belirtti. Ancak havalimanındaki çeşitliliği artırmak istediklerini dile getiren Uraloğlu, diğer hava yolu şirketlerinden gelen talepler olduğunu ve bu şirketleri de cezbetmek istediklerini söyledi.

THY'nin elde ettiği konuma zarar getirmeyecek bir şekilde süreci yönetmek istediklerini vurgulayan Uraloğlu, Türk Hava Yolları'nın Türkiye için ciddi bir marka olduğunu belirtti.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş