havadurum

İstanbul'daki taksi sorununa ilişkin çözüm önerilerini anlattı

Ulaşım sistemleri uzmanları, yaklaşık 19 bin taksinin hizmet verdiği megakentte İstanbulluların adeta bitmek bilmeyen çilesi haline gelen taksi sorununun çözümüne ilişkin önerilerini anlattı.

544

İstanbul'da taksi bulamama sorunu gün geçtikçe artarken, müşteriler taksicileri "yolcu ve mesafe seçtikleri" gerekçesiyle sıkça şikayet ediyor. İBB Ulaşım Daire Başkanlığı verilerine göre, kentte taksi başına 837 kişi düşüyor. Bu sayı Paris'te 366, New York'ta 309, Singapur'da 207 kişi. Son 7 ayda İBB'ye yapılan 44 bin şikayetin yüzde 59,53'ü yol ve yolcu seçilmesinden oluşuyor. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Özen, AA muhabirine, taksi sorununun çözümünde en etkili yöntemin dijital sistemlerin yaygınlaştırılması olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Özen, taksiye olan talebi düşürmek için ya ücretin artırılması ya da arzın yükseltilmesi yani taksi sayılarının artırılması gerektiğini kaydetti.

Bu durumun da taksi hizmeti veren dijital sistemlerin artırılmasıyla mümkün olacağını dile getiren Özen, "Şimdi bu uygulamalar sürekli olarak karşımıza değişik şekilde çıkıyor. Yeni çıkan bir uygulamada mesela dinamik ücretlendirme yapılıyor. Ancak yasalarımız buna müsaade etmiyor. Belki burada bir yasal düzenleme yapılması gerekiyor." dedi.

Özen, özellikle yolcunun ve hizmeti verenin verilerinin saklanması ve gizliliğinin tutulması açısından yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Burada en büyük görev, ilk önce taksiyle ilgili hizmeti verenler, taksi odaları, daha sonrasında taksiyle ilgili denetim düzenlemeleri yapan büyükşehir belediyelerinin ulaşım birimleri, sonra bunların daha üst ölçekten denetimlerini yapıp düzenlemelerini yapan bakanlık geliyor." diye konuştu.

(AA)

Paylaş