İrmik, sert buğday olan makarnalık buğdaydan elde edilen bir un türüdür. Un, durum buğdayı olarak öğütüldüğünde oluşur. Çok amaçlı kullanılan una göre daha koyu renkli olan irmiğin hafif bir aroması vardır. Mutfak kullanımının yanı sıra kalp sağlığına ve sindirim sistemine yarar sağlar.
İrmik yapmak için öncelikle durum buğdayı temizlenir ve eleğin içine konur. Elendikten sonra un şeklindeki irmik ortaya çıkar. İrmik, çorbalarda, yemeklerde ve en çok tatlılarda kullanılır. İrmik helvası, irmik tatlısı, irmikli kurabiye, irmikli kek gibi lezzetli tarifler irmikle yapılabilir.
İrmik, yüzyıllardır yapılan ve birçok üründe kullanılan un türüdür. Sağlıklı ve besleyici olması nedeniyle yapılan irmik, beyaz una göre daha faydalıdır. İrmik unuyla ana gıdalar üretilebilir. Makarna gibi yiyecekler irmik unu kullanılarak yapılabilir.
İrmik, lif bakımından çok zengindir. İçeriğinde magnezyum ve folat bulunur. Bunların tamamı kalp sağlığını destekleyici içeriklerdir. Lif içeriğinin yüksek olması ve magnezyum içermesi nedeniyle irmik, aynı zamanda kan şekerini dengeleyici faydaları sağlayabilir. Vücutta çok önemli rol oynayan demir açısından zengin olan irmik, bağışıklık sistemini güçlendirir. İrmik, göz sağlığı için önemli antioksidanlar olan lutein ve zeaksantin içerir. Yüksek lutein ve zeaksantin alımı, katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi dejeneratif göz bozuklukları riskini düşürür. İrmik, kemik dokularının büyümesine ve vücudumuzdaki kasların onarılmasına yardımcı olan lösin (dokuz önemli amino asitten biri) içerir. Vücuda kas enerjisi vermek için glikojen depolamasına yardımcı olur.
İrmiğin kalorisinin yüksek olabileceğini tahmin etmiş olmalısınız. Peki irmik kaç kalori? 1/3 fincanı (56 gram) aşağıdaki kalori ve besin değerine sahiptir:
- Kalori: 198
- Karbonhidrat: 40 gram
- Protein: 7 gram
- Yağ: 1 gramdan az
- Lif: Referans Günlük Alımın (RDI) % 7
- Tiamin: RDI’nin % 41’i
- Folat: RDI’nin % 36’sı
- Riboflavin: RDI’nin % 29’u
- Demir: RDI’nin % 13’ü
- Magnezyum: RDI’nin % 8’i
İrmik, yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi verir ve iştahı kontrol etmeye yardımcı olur. Bu nedenle, irmik zayıflamaya yardımcı olabilir. Ancak irmik, yüksek kalorili bir gıda olduğu için, porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekir.
(HABER MERKEZİ)