İnkaya Mağarası Kazı Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor

2016 yılında Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında gerçekleştirilen “Muğla ve Çanakkale İlleri Yüzey Araştırması” sırasında keşfedilen İnkaya Mağarası kazıları devam ediyor.

1312

İnkaya Mağarası'nda 2024 yılı itibarıyla kazı çalışmaları üç farklı alanda yoğun bir şekilde sürdürülüyor. İnkaya Mağarası, Çanakkale İl Merkezine 55 km, Çan İlçe Merkezine 15 km ve Bahadırlı Köyü’ne 2 km mesafede bulunuyor. Mağaranın deniz seviyesinden yüksekliği 235 metredir ve tavanı toprak seviyesinden 3 metre yukarıda yer alıyor. Mağara ana bölümü 20x30 metre boyutlarında olup, kuzey-güney doğrultusunda yer yer yıkılmış, yer yer toprak altında devam eden 100 metre kadar bir kayalık sisteminden oluşmaktadır. Mağara, doğu yamaçları yüzlerce metrekarelik bir alana yayılmış çakmaktaşı hammadde kaynakları ve yüzey buluntuları ile kaplıdır.

Tarihi ve Arkeolojik Önemi

İnkaya Mağarası, Bahadırlı köyü sınırları içerisindeki Çakmaktepe üzerinde bulunan Geç Roma-Erken Doğu Roma özellikli mozaik taban nedeniyle 2011 yılında 1. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak ilan edilmiştir. Mağarada, 2017-2020 yılları arasında Çanakkale Troya Müzesi Müdürlüğü başkanlığında ve Prof. Dr. İsmail Özer’in bilimsel koordinatörlüğündeki uluslararası bir ekip tarafından kazılar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar 2021 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsünde sürdürülmektedir.

Kazı Çalışmaları ve Bulgular

Mağarada hem dış hem de iç dolgularında insitu halde binlerce yontmataş kalıntısı, çevreye yüzlerce metre boyunca yayılmış yontmataş aletler ve Çan bölgesinde tespit edilen 35’in üzerindeki açık alan yerleşimi mağaranın ve etki sahasının zenginliğini göstermiştir. İnkaya Mağarası, 2016 yılında Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında yapılan “Muğla ve Çanakkale İlleri Yüzey Araştırması” sırasında bulunmuştur.

2024 yılı kazı çalışmaları ise üç farklı alanda hız kesmeden devam ediyor.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş