havadurum

İlk Kez Mükemmel Güneş Sistemi Keşfedildi: Nasıl Oluştu, Nerede Bulundu ve Neden Önemli?

Bilim insanları, teorik olarak var olabileceği düşünülen ancak daha önce hiç gözlemlenemeyen bir güneş sistemi keşfetti. Bu sistemdeki 6 gezegen, milyarlarca yıldır kusursuz bir harmoni içinde hareket ediyor. Bu sistem, “mükemmel güneş sistemi” olarak adlandırılıyor. Peki, mükemmel güneş sistemi nedir ve neden bu kadar önemli?

3079

Güneş sistemimiz gibi “vahşice” oluşan sistemlerin aksine, mükemmel güneş sistemleri çok nadir görülüyor. Bu sistemlerdeki gezegenler, belli bir aralıkla diziliyor ve hepsi aşağı yukarı aynı boyutlarda oluyor. Bu gezegenler çok az değişiklik geçiriyor, harmoni içinde hareket ediyor ve daha dairesel yörüngeler izliyor. Bilim insanları, teorik olarak var olabileceği düşünülen ancak daha önce hiç gözlemlenemeyen bir mükemmel güneş sistemi keşfetti. Peki, bu sistem nerede bulundu, nasıl oluştu ve neden bu kadar önemli?

Mükemmel güneş sistemi nasıl oluşuyor?

Güneş sistemleri iki farklı şekilde oluşabiliyor. Birincisi bizim de içinde bulunduğumuz güneş sistemi gibi “vahşice” oluşan sistemler. Bu sistemlerin oluşum sürecinde gezegenler birbirlerine çarpıyor, bazıları birleşiyor, bazıları yok oluyor. Sonuç olarak bizim sistemimize benzer sistemlerde gezegenler farklı boyutlarda oluyor.

Mükemmel güneş sistemleri ise böyle bir durum yaşamıyor. Gezegenler belli bir aralıkla diziliyor ve hepsi aşağı yukarı aynı boyutlarda oluyor. Bu gezegenler çok az değişiklik geçiriyor, harmoni içinde hareket ediyor ve daha dairesel yörüngeler izliyor. Bu sistemler, gezegenlerin oluşum süreçleri hakkında da daha fazla bilgi elde edebilmeyi sağlıyor.

Mükemmel güneş sistemi nerede bulundu?

Chicago Üniversitesi’nden astronomlar, NASA’nın TESS ve Cheops uydularını kullanarak HD110067 adlı yıldız ve çevresindeki gezegenleri inceledi. Bu yıldız, gezegenimizden 100 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Söz konusu gezegenlerde yaşam olma ihtimali görülmedi ancak teorik bir sistem, ilk kez gerçekte gözlemlenmiş oldu. Bilim insanları bu sistemin “mükemmel bir güneş sistemi” olduğunu açıkladı.

Araştırma hakkında bir açıklama yapan Warwick Üniversitesi’nden Dr. Marina Lafarga-Magro, “Bu gerçekten çok heyecan verici, daha önce kimsenin görmediği bir şeyi görüyoruz” ifadelerini kullandı. Araştırma Nature dergisinde yayımlandı.

Mükemmel güneş sisteminin özellikleri neler?

Mükemmel güneş sisteminin en dikkat çekici özelliği, gezegenlerin hareketleri arasındaki ilişki. Bu gezegenler, bizim sistemimizdeki gibi bağımsız hareket etmiyorlar. En yakın gezegenin yıldızı etrafındaki 3 turuna karşılık, 2. sıradaki gezegen 2, 3. sıradaki gezegen ise 1 tur atıyor. 4. gezegenden sonra ise gezegenlerin bir yılları arasında 4:3 oran söz konusu. Hatta bilim insanları gezegenlere birer nota tanımlayarak bu hareketleri bir müziğe de çevirdi.

Her biri Dünya’nın iki-üç katı büyüklüğünde olan gezegenlerin yapıları ise Neptün’e benziyor. Bu gezegen tipi Samanyolu’nun en yaygın gezegen tipi olsa da yapıları hâlâ tam olarak bilinmiyor. Gezegenlerin kayalık mı, gazlardan mı yoksa sıvılardan mı oluştuğu bile tam olarak bilinmiyor. Yeni sistemin merkezindeki yıldızın da parlak olması, bu konuda yeni araştırmalar yapılabilmesinin önünü açıyor.

(Haber Merkezi)

Paylaş