İklim Kanunu Neden Gündem Oldu? Türkiye’nin Yeşil Geleceği Nasıl Şekillenecek?

Türkiye, iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir adım atarak Paris İklim Anlaşması’na taraf olma kararı aldı. Peki, iklim kanunu neden gündem oldu, neleri kapsıyor, kanun çıkarılırsa ne olacak? İşte merak edilen soruların cevapları.

16028

İklim değişikliği ile Türkiye önemli bir adım atarak Paris İklim Anlaşması’na taraf olma kararı aldı. Peki, iklim kanunu neden gündem oldu, neleri kapsıyor, kanun çıkarılırsa ne olacak? İşte merak edilen soruların cevapları.İklim değişikliği ile mücadelede önemli bir adım atarak Paris İklim Anlaşması’na taraf olan Türkiye, 2053 yılında net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için İklim Kanunu taslağı hazırladı. Kanun, enerji, ulaşım, sanayi, tarım ve orman gibi sektörlerde yeşil dönüşümü sağlayacak önlemleri içeriyor. Kanunun yürürlüğe girmesi için TBMM gündemine gelmesi bekleniyor. İşte iklim kanunu ile ilgili merak edilen detaylar.

İklim Kanunu Neden Gündem Oldu?

İklim kanunu, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir rol oynayabilecek bir kanun taslağıdır. Türkiye, küresel ısınmanın etkilerini en çok hisseden ülkelerden biri. Son yıllarda yaşanan kuraklık, sel, heyelan, yangın, obruk ve müsilaj gibi olaylar, iklim değişikliğinin ciddi boyutlara ulaştığını gösteriyor. Bu nedenle, Türkiye hem küresel iklim hedeflerine katkı sağlamak hem de yeşil dönüşüm ile ekonomik, sosyal ve çevresel faydalar elde etmek için Paris İklim Anlaşması’na taraf olma kararı aldı. Bu kararın ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan İklim Değişikliği Kanunu taslağı, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Murat Kurum tarafından kamuoyuna duyuruldu. Kurum, iklim kanunu teklifinin yeni yasama döneminde TBMM gündemine geleceğini ve önümüzdeki 100 yılı şekillendirecek bir çerçeveye sahip olacaklarını söyledi.

İklim Kanunu Neleri Kapsıyor?

İklim Kanunu, Türkiye’nin iklim değişikliği ve Yeşil Mutabakat uyum çalışmalarını bir bütün olarak çıkarılacak yasa. Kanun kapsamında, 2053 yılında “sıfır” emisyon hedefimiz doğrultusunda enerji başta olmak üzere ülkemizde yeşil dönüşümü gerçekleştirilecek. Ayrıca, ormanlar başta olmak üzere yutak alanlar iyileştirilerek artırılacak. Taslağa göre, iklim kanunu şu maddeleri kapsayacak:

  • Bilim temelli etki, etkilenebilirlik analizleri yapacak, uyum faaliyetleri daha da güçlendirilecek.
  • Yerel iklim eyleminin güçlendirilebilmesi için gerekli tedbirler alınarak yerele kaynak akışı sağlanacak.
  • Emisyon Ticaret Sistemini kurarak, karbon fiyatlama mekanizmasından elde edilecek gelir ile sanayicimizin temiz üretim ve yeşil yatırımları desteklenecek.
  • Yeşil dönüşüm süreçlerinden en çok etkilenecek olan istihdam alanlarında adil geçişi temin etmeye yönelik çalışmalar yapılacak.
  • Gençler, kadınlar ve yoksullar başta olmak üzere iklim değişikliğine karşı dezavantajlı olan kesinlerin de süreçlere katılımı sağlanacak.

İklim Kanunu Çıkarılırsa Ne Olacak?

İklim Kanunu çıkarılırsa, Türkiye küresel ortalama sıcaklık artış limitinin sanayi öncesi döneme göre 2°C altında tutmak; ilave olarak ise bu artışın 1,5°C’nin altında sınırlandırılmasına katkı sağlamak amacıyla sera gazı emisyonlarının kademeli olarak azaltılması ve iklim değişikliğine uyum için gerekli yasal ve kurumsal çerçeveyi oluşturmuş olacak. Böylece, sürdürülebilir kalkınma ilkesi doğrultusunda mevcut ve gelecek nesillerin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden korunması temin edilecek. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını, enerji verimliliğini, yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik ederek, bilimsel bilgi temeline dayalı olarak düşük karbonlu ekonomiye geçiş ve ülke çapındaki sera gazı azaltım hedeflerinin gerçekleştirilmesi ve iklim değişikliğine dirençliliğin ve uyumun sağlanması için gerekli usul ve esaslar belirlenmiş olacak. (Haber Merkezi)

Paylaş