havadurum

İHD BM'ye çağrı yaptı: "Barış sesini yükseltin"

İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi, İsrail-Filistin Savaşı'na ilişkin Birleşmiş Milletler'e mektup yazarak, sivillere yönelik katliamların durdurulmasını ve barışçıl bir çözümün sağlanmasını istedi.

1161

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sürerken, insan hakları savunucuları da tepkilerini dile getiriyor. İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği ve BM İnsan hakları Yüksek Komiserliği'ne mektup göndererek, savaşın sona erdirilmesi ve insanlık suçlarının önlenmesi çağrısında bulundu.

"Bütün sorunların barışçıl bir çözümü vardır"

Mektupta, Birleşmiş Milletler'in kuruluş amacının savaş ve barışa yönelik tehditleri önlemek ve ülkeler arasındaki dostane ilişkileri oluşturmak olduğu hatırlatılarak, "Dünyada, barışın sesinin yükselmesi gerekmekte. Buna tüm insanlık olarak çok ihtiyacımız var. Bütün sorunların barışçıl bir çözümü vardır" denildi.

"Birleşmiş Milletler'in bu konuda acilen müdahale etmesi gerekiyor"

İsrail'in savaş hukukunu ihlal ettiği belirtildi Mektupta ayrıca, İsrail'in tüm Filistin halkına yönelik gerçekleştirdiği saldırıların, insanlık suçu oluşturduğu ve savaş hukukunu tamamen ihlal ettiği vurgulandı. "Özellikle sivillere yönelik katliamlar hız kazanmaktadır" denilen mektupta, Birleşmiş Milletler'in bu konuda acilen müdahale etmesi gerektiği ifade edildi.

"BM savaş hukuku sözleşmesi, İsrail devleti tarafından açıkça ihlal ediliyor"

İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi temsilcileri, mektubu PTT'ye giderek gönderdiler. Mektubun içeriğini de basınla paylaştılar. Mektupta ayrıca şu sözlere yer verildi, "Sayın Genel Sekreter, Birleşmiş Milletler, savaş ve barışa yönelik tehditleri önlemek ve ülkeler arasındaki dostane ilişkileri oluşturmak üzere kurulmuş bir örgüttür. Dünya kamuoyu tarafından bu, böyle bilinmektedir. Savaş ve çatışmalı ortamların yoğun yaşandığı bugünlerde maalesef ki Birleşmiş Milletlerin, barışa yönelik çabalarının yetersiz olduğunu görmekteyiz. Özellikle Ortadoğu bölgesi maalesef ki savaş ve çatışmalı ortamların çok yoğun yaşandığı bir coğrafya. Bu nedenle de bu coğrafyada yaşayan halklar olarak, hepimizin çok büyük acıları, kayıpları var. Son günlerde, İsrail'le Hamas arasında yaşanan savaşın, son derece tehlikeli boyutlara ulaştığı ve büyük insanlık suçlarının işlendiği, tüm dünya kamuoyu tarafından bilinmektedir. İnsan hakları savunucuları olarak Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısını da anında kınamış bir örgütüz. Ancak İsrail'in tüm Filistin halkına yönelik gerçekleştirdiği ve insanlık suçu oluşturan, savaş hukukunu tamamen ihlal eden saldırılar, artık size bu mektubu yazma gereğini hissettirmiştir. Birleşmiş Milletler savaş hukuku sözleşmesi, İsrail devleti tarafından, açıkça ihlal edilmekte ve özellikle sivillere yönelik katliamlar hız kazanmaktadır"

(Damla Yeltekin)

Paylaş