havadurum

Hepsi Akbelen direnişine destek vermek için

Akbelen'de devam eden direnişe Türkiye'nin birçok yerinde destekler hız kesmeden devam ederken Çanakkale'de insan zinciri eylemi ile dikkatler toplanmaya çalışıldı.

611
Muğla Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'na, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'nin kömür maden sahasını genişletme projesi için orman kesimi girişimleri, iki sene boyunca köylüler tarafından tutulan nöbetlerle engellenmesine rağmen jandarma ekiplerinin sabah saatlerinde ormana giriş yapmasıyla beraber, kesim çalışmalarına başlandı. Akbelen'de devam eden direniş devam ederken, destekler de çığ gibi büyümeye devam ediyor. Çanakkale'de Ekoloji Platformu zincir eylemi ile destek de bulundu. Öte yandan TBMM'nin konuya ilişkin toplanması için imza kampanyası başlatılırken, 308 kurum ortak basın açıklamasında bulunularak, yöre halkının taleplerinin hiçe sayıldığı belirtildi.

"Diren Akbelen Çanakkale seninle"
Çanakkale Ekoloji Platformu tarafından İskele Meydanı'nda Akbelen Direnişi'ne destek vermek için insan zinciri eylemi gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen eylemde birçok Ekolojik Platformu'n yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşu yer aldı. Pankartların açılıp, sloganların atıldığı insan zincirinde bazı kişiler, Akbelen'e sahip çıkılmazsa sıranın Kazdağları'na geleceğini vurguladı. 'Diren Akbelen Çanakkale seninle, Termik Santrallere Hayır! Her Yer Akbelen Her Yer Direniş' vs sloganların atıldığı eylemde, 100 kişiye yakın katılım sağlandığı gözlemlendi.

TBMM'nin toplanması için imza kampanyası başlatıldı
Akbelen'de 78 hektara yakın alanlarda ağaçların kesilmesinin ardından TBMM'nin toplanması için yaşam savunucuları tarafından imza kampanyası başlatıldı. İkinci bir süreç olan üst toprağın kaldırılması dönemecine girilmesinin ardından acilen TBMM'nin toplanması gerektiği vurgulandı.

"120 imza yetiyor, Biz 263 imza istiyoruz"
TBMM'nin toplanması için 120 tane imzanın yeterli olmasının yanı sıra muhalefetten tam katılım sağlanması belenirken; "Ancak bu mesele bu kadarla da sınırlı değil. Polis ve asker anayasal görevini yerine getiren insanlara şiddet uyguladı, bakanlıklar görevlerini şirket için yerine getirmediler. Geçen hafta meclisin olağanüstü toplanabileceğini bir kez daha gördük. Meclis toplamak için 120 imza yetiyor, Biz 263 imza istiyoruz. TBMM'nin acil olarak toplanmasını, şiddet kararında rolü olanları tespitini ve yasaları uygulamayan bakanlıkların incelenmesini talep ediyoruz. Bugün bunu istemez isek durmayacaklarını hepimiz biliyoruz. TBMM'yi tatilden çağırmak için 120 imzalı dilekçe yeterli. Ama bu sefer biz bütün muhalefetten tam katılım bekliyoruz" diye belirtildi.

308 kurum ortak açıklama yaptı
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, DİSK, KESK, TMMOB'ye bağlı odalar ve TTB'nin yanı sıra siyasi partiler, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet, ekoloji, kent, emek ve demokrasi mücadelesi veren 308 kurum tarafından yapılan ortak basın açıklamasında; "Himaye ettiğiniz Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki olan YK Enerji bilimsel gerçeklere rağmen planlı olarak kamuoyunu yanıltıyor ve Akbelen Ormanı'nı kömür için feda ediyor. Biliniz ki halkın çıkarı şirketlerin kârından üstündür" ifadelerine yer verildi.

"Yörede yaşayan halkın talepleri hiçe sayılıyor"
İkizköylülerin, yıllar boyunca yaşam alanlarını korumak için mücadele içerisinde olduğu belirtilerek; "İkizköylüler, Muğla, Milas'ta kömür madenciliğine karşı Akbelen Ormanı'nı ve yaşam alanlarını korumak için yıllardır direniyor. Milas ve Yatağan'daki üç kömür yakıtlı termik santral ve onlara yakıt sağlamak için açılan kömür ocakları Muğla'nın tarım alanlarını, ormanlarını yok ediyor, havasını, suyunu kirletiyor. Erken ölümlere, hastalıklara yol açıyor. Konuya ilişkin yapılan çalışmalarda madenciliğinin bölgeye geri dönüşü mümkün olmayan zararlar vereceği bilim insanları tarafından da tespit edilmesine rağmen bu "kirli enerji" yönetim modeli için üstün kamu yararından vazgeçiliyor. Yörede yaşayan halkın talepleri hiçe sayılıyor" sözlerine yer verildi.

"Coplarla yapılan müdahaleler devam ediyor"
Yerli halkın kömür sebebiyle yaşam alanlarının yok olmasına vurgu yapılarak; "Milas'taki kömür ocakları işletme ruhsat sahası içerisinde 60 köy bulunuyor. Şu ana kadar ruhsat sahası içinde kalan köylerden 8'i tamamen 15'i ise kısmen yok edildi. Bölge halkı yıllardır kömür sebebiyle yaşam alanlarını, geçim kaynaklarını kaybediyor, büyük bir hak gaspına uğruyor. Bunlar yetmezmiş gibi 24 Temmuz'da bölgeye kolluk kuvvetleri eşliğinde girilerek Akbelen Ormanı'nda ağaç kesimine başlandı. Haftabaşından beri devam eden kesimleri durdurmak isteyen köylüler ve yaşam savunucuları ise kolluk kuvvetlerinin şiddetine maruz kaldı ve ve ablukayla karşılaştı. Biber gazı ve tazyikli sularla, coplarla yapılan müdahaleler devam ediyor" denildi.

"Akbelen'i korumak zorundasınız!"
Yapılan ortak basın açıklamasında iktidara seslenilerek; "Himaye ettiğiniz Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki olan YK Enerji bilimsel gerçeklere rağmen planlı olarak kamuoyunu yanıltıyor ve Akbelen Ormanı'nı kömür için feda ediyor. Biliniz ki halkın çıkarı şirketlerin kârından üstündür. Bu sorumlulukla hareket etmek, sesimizi duymak, Akbelen'i korumak zorundasınız! Tüm Akdeniz havzası kontrol edilemeyen orman yangınlarıyla mücadele ederken, sıcak hava dalgaları gün geçtikçe daha dayanılmaz hale gelirken, Türkiye'nin birçok bölgesi aşırı hava olaylarının yarattığı kuraklık, sel gibi afetlerle boğuşurken, doğal bir yutak alanını fosil yakıtlar için gözden çıkarmak tarihi, trajik bir hatadır! İklim kriziyle gerçek anlamda mücadele bakanlık ismine 'iklim değişikliği' ekleyerek olmaz, ormanların korunmasıyla, kömüre veda edilmesiyle olur" diye belirtildi.

"Akbelen Ormanı'ndaki abluka kaldırılsın, kesim kararı durdurulsun!"
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bir ekolojik kriz içerisinde olunduğu vurgulanarak; "Ülke olarak bilimsel olmayan ve ekosistem yararını öncelemeyen çevre politikaları nedeniyle kirlilik ve sağlık problemleriyle boğuşuyor, doğa tahribatının artması ile gıda güvencesizliği ve ekonomik problemlerle karşı karşıya kalıyor, afetlere açık hale gelen yaşam alanlarımızda büyük bir tedirginlikle yaşıyoruz. Biz yıllardır Türkiye'de ekoloji, emek ve demokrasi mücadelesi veren örgütler olarak, İkizköylülerin yanında olduğumuzu bildiriyor, tüm yetkilileri sorunun çözümü için ivedilikle harekete geçmeye çağırıyoruz; Akbelen Ormanı'ndaki abluka kaldırılsın, kesim kararı durdurulsun! Protesto hakkını kullanarak ormanı ve yaşam alanlarını korumaya çalışanlara yönelik uygulanan şiddete ve göz altı kararlarına son verilsin! Akbelen Ormanı'ndan vazgeçmiyoruz, yaşamı ve doğayı savunuyoruz" sözleri ile iktidara seslenildi.
(Dilan Kaynak)
Paylaş