Hamsi Buğulama Nasıl Yapılır? Karadeniz’in Vazgeçilmez Lezzeti

Hamsi buğulama nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir, hangi malzemeler kullanılır, hamsi buğulama kaç kaloridir gibi soruların cevaplarını arıyorsanız, bu yazımız tam size göre. Karadeniz’in vazgeçilmez lezzeti hamsi buğulama tarifini, fırında, tencerede ve tavada yapmanın püf noktalarını ve yanına ne gider sorusunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz. Ayrıca hamsi buğulama tarifi videosunu da izleyerek, evinizde kolayca hamsi buğulama yapabilirsiniz. Hamsi buğulama yapmak için gereken malzemeler ve yapılışı için yazımızı okumaya devam edin.

1740

Hamsi buğulama, Karadeniz mutfağının en sevilen ve en kolay yapılan yemeklerinden biridir. Hamsinin lezzetli ve sağlıklı bir şekilde pişirilmesi için buğulama yöntemi idealdir. Bu yazımızda hamsi buğulama nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir, hangi malzemeler kullanılır, hamsi buğulama kaç kaloridir gibi merak edilen soruların cevaplarını bulacaksınız. Ayrıca fırında, tencerede ve tavada hamsi buğulama yapmanın püf noktalarını da öğreneceksiniz.

Hamsi Buğulama Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg hamsi
  • 2 soğan
  • 2 domates
  • 2 limon
  • 4-5 dal maydanoz
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 çay bardağı su

Hamsi Buğulama Nasıl Yapılır?

  1. Hamsileri temizleyip kılçıklarını ayıklayın. Bol suda bir kaç kez yıkayıp süzgece alın.
  2. Domates, soğan ve limonları ince halkalar halinde dilimleyin. Maydanozu yaprak yaprak ayırın.
  3. Hamsileri derin bir kaba alın. Sıvı yağ, tuz ve karabiber ekleyip iyice karıştırın.
  4. Hamsileri düz tabanlı bir tencereye düzgün şekilde dizin. Üzerine domates, limon ve soğan halkalarını değişimli olarak yerleştirin.
  5. Üzerine maydanoz yapraklarını serpiştirip 2 çay bardağı suyu ilave edin.
  6. Kapağı kapalı olarak orta ateşte 15 dakika pişirin ve 5-6 dakika dinlendirin. Şimdiden afiyet olsun.

Hamsi Buğulama Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Hamsi buğulamanın daha lezzetli olması için temizledikten sonra tuzlayarak 1 saat kadar buzdolabında bekletmelisiniz. Eğer balığın kokusunu bastırmak istiyorsanız fırına koymadan önce balıklarınızın arasına 4-5 tane defne yaprağı koyabilirsiniz. Defne yaprağı balığınızın kokusunu alacaktır.
  • Hamsi buğulama pişirirken suyunu fazla kaçırmamaya dikkat edin. Su miktarını azaltırsanız balıklar kuruyabilir, fazla arttırırsanız da balıklar dağılabilir. Su miktarını balıkların yarısını geçmeyecek şekilde ayarlayın.
  • Hamsi buğulama piştikten sonra fırından çıkarmadan önce birkaç dakika fırının üst kısmını açık bırakıp balığınızın üstlerinin kızarmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede balıklar daha lezzetli ve çıtır olacaktır.

Hamsi Buğulama Kaç Kaloridir?

Hamsi buğulamanın bir porsiyonu, yaklaşık 80 kaloridir. Fosfor, potasyum ve folik asit bakımından zengin olan bu tarifi, diyet listelerine ekleyebilirsiniz.

Hamsi Buğulama Yanına Ne Gider?

Hamsi buğulamanızın yanına ince ince doğradığınız soğana limon, sumak gibi malzemelerle tat verdiğiniz sumaklı soğan salatası çok yakışacaktır. Roka ile balığın uyumu herkes tarafından bilinir. Bu yüzden sizlerde fırında hamsi buğulamanızın yanına güzel bir roka salatası yapabilirsiniz. Bu listeye çoban salata sını eklememek olmazdı tabii ki de. Balığınızın yanına çoban salatası da çok yakışacaktır. Bonus olarak balığınızın yanına havuçlu mor lahana salatası nı da deneyebilirsiniz.

Fırında, Tencerede ve Tavada Hamsi Buğulama Nasıl Yapılır?

Hamsi buğulama yapmanın farklı yöntemleri vardır. Fırında, tencerede veya tavada hamsi buğulama yapabilirsiniz. Fırında hamsi buğulama yapmak için, hamsileri fırın kabına dizin ve üzerine domates, soğan, limon, maydanoz, su, sıvı yağ, tuz ve karabiber ekleyin. 200 derece fırında altı üstü açık bir şekilde yarım saat pişirin. Tencerede hamsi buğulama yapmak için, hamsileri tencereye dizin ve üzerine domates, soğan, limon, maydanoz, su, sıvı yağ, tuz ve karabiber ekleyin. Kapağı kapalı olarak orta ateşte 15 dakika pişirin. Tavada hamsi buğulama yapmak için, hamsileri tavaya dizin ve üzerine domates, soğan, limon, maydanoz, su, sıvı yağ, tuz ve karabiber ekleyin. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte 10-15 dakika pişirin. (Haber Merkezi)

Paylaş