Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencisi Dilhan Karagöz, `Sende Öğren Sosyal Sorumluluk Projesi`ni hayata geçirdi. Öğr. Gör. Seçil Düztepe Yıldırım`ın yürüttüğü `Halkla İlişkiler Örnek Olaylar ve Uygulamalar` dersi ile Öğr. Gör. Onur Bayram tarafından verilen `Araştırma Projesi` dersi kapsamında hazırlanan projede, görme engelli bir bireyin yaşamını ve yaşamını kolaylaştıran cihazları tanıtarak, görme engellilere yönelik bilinç yaratması hedeflendi. İlk olarak eğitimi bir kafede Öğr. Gör. Seçil Düztepe Yıldırım ve arkadaşlarına gerçekleştiren Halkla ilişkiler ve Tanıtım programı öğrencisi Dilhan Karagöz, uygulanabilir bulunan projesini İsmail Kaymak Koleji`nde gerçekleştirdi.
`Beyaz baston`
Tüm eğitimi kendisi planlayarak, hem meslek yüksekokulundan hem de Milli Eğitim ve İsmail Kaymak Koleji`nden gerekli izinleri kendisi alan öğrenci Dilhan Karagöz, görme engelli bir birey olarak, görme engelli olmanın ne demek olduğunu çocuklara anlattı. Görme engellilerin yaşantılarında önemli rol alan ve görme engellilerin sosyal yaşamda yer almasını sağlayan `beyaz baston`u tanıtan Karagöz, ilkokuldan üniversiteye eğitim hayatında kullandıkları materyalleri tanıttı. Sosyal yaşamı kolaylaştıran görme engellilere yönelik eşyaları nasıl kullanıldıklarını göstererek anlatan Karagöz, spor ve eğlence için kullandıkları malzemeleri de gösterdi.
"Braille alfabesi (6 nokta alfabesi)"
Çanakkale Özel İsmail Kaymak Koleji 6`ıncı ve 7`nci sınıf öğrencilerinin katıldığı etkinlikte, Dilhan Karagöz kendi kullandığı beyaz bastonu tanıttı. Beyaz bastonun yürümeye nasıl yardımcı olduğunu öğrencilerin bizzat şahit olmasını sağlayan Karagöz, görme engellilerin öğrenim hayatı boyunca kullandığı "Braille alfabesi (6 nokta alfabesi)" hakkında öğrencilere bilgi verdi. Alfabe kullanımı için gerekli tablet ve kalemle öğrencilerin söylediklerini Braille ile yazan Karagöz, öğrencilerin de 6 nokta alfabesinin tablet ve kalemini kullanması sağladı.
Görme engellilerin hayatında teknolojik aletlerin önemi
Etkinliğin ikinci bölümünde güncel hayatta kullanılan ancak gören bireyler için lüks olduğu düşünülen; `konuşan teknolojik ev aletleri` hakkında da bilgi veren Dilhan Karagöz, teknolojik aletlerin görme engellilerin hayatlarını nasıl kolaylaştırdığını aktardı. Öğrencilere kendisinin nasıl cep telefonu kullandığını da gösteren Karagöz, minik öğrencileri hem şaşırttı hem de dikkatlerini çekti. Etkinliğin son bölümünde ise Görme Engellilerin oynadığı domino, satranç ve zilli top ile ilgi bilgiler veren Karagöz, öğrenciler ile oyunlar oynandı.
Etkinliğe ev sahipliği yapan Çanakkale Özel İsmail Kaymak Koleji Müdür Yardımcısı Ayfer Baykış, öğrencilerin projeye ilgi duyduğunu belirtti. Öğrencilerde görme engelli bireylere yönelik farkındalık oluşması adına fayda sağladığını dile getiren Müdür Yardımcısı Baykış, "öğrencilerimizin bilinçlenmesini sağlamakla birlikte geleceğe daha duyarlı olmaları konusunda fayda sağlayan bir projeydi, emeği geçen Halkla İlişkiler öğrencisi Dilhan Karagöz` e hazırladığı farkındalık projesi için teşekkür ederiz.`` dedi.
(Damla Yeltekin)