havadurum

Google Gemini: ChatGPT’ye rakip olacak yapay zeka modeli

Google, yapay zeka alanında yeni bir devrim yapmaya hazırlanıyor. Google Gemini, Google’ın en yetkin ve genel yapay zeka modeli olarak tanıtıldı. Peki Google Gemini nedir ve ne üzerinde çalışıyor? İşte detaylar.

3494

Google, yapay zeka alanında yeni bir atılım yapmaya hazırlanıyor. Google Gemini, Google’ın en yetkin ve genel yapay zeka modeli olarak duyuruldu. Google Gemini, OpenAI’nin ChatGPT uygulamasına rakip olacak ve Google’ın en iyi beyinlerinin güçlü yönlerini bir araya getirecek. Peki Google Gemini nedir, ne yapabilir ve ne zaman çıkacak? İşte merak edilenler.

Google Gemini nedir?

Google Gemini, Google’ın bir sonraki nesil temel yapay zeka modelidir. Google’ın Bard sohbet botu ve diğer yeni duyurulan özelliklerin arkasındaki AI modeli olan PaLM 2’nin devamı niteliğindedir. Google Gemini, OpenAI’nin ChatGPT uygulamasıyla rekabet etmeyi amaçlayan ve Google’ın en iyi beyinlerinin güçlü yönlerini bir araya getirmeyi amaçlayan, yakında çıkacak bir yapay zeka projesidir. Gemini, ChatGPT’nin dil yetenekleri ile AlphaGo tipi sistemlerin karar verme ve problem çözme becerilerini birleştiren büyük bir dil modelidir (LLM).

Google Gemini ne üzerinde çalışıyor?

Google Gemini, multimodal olacak şekilde tasarlandı ve araç ve API entegrasyonlarına odaklandı. Bu, daha geniş çaplı işbirliklerine olanak sağlayacak. Ayrıca, geliştirilmiş hafıza ve planlama gibi gelecekteki gelişmelere uyum sağlamak üzere oluşturuldu. Google Gemini’nin hangi ilave özelliklere sahip olacağını henüz bilinmiyor, ancak Google I/O etkinliğinde açıklanan PaLM 2 destekli yetenekler arasında Duet AI yer alıyor. Bu, Google Docs ve Sheets gibi uygulamalar metin ve görüntülerin oluşturulması için bir araç. Bu tür bir üretim, fikirleriniz derinlik katmanız, daha sağlam çalışma tabloları oluşturmanıza ve verilerin daha iyi açıklanmasına yardımcı olacak. Google I/O’da, İngilizce olarak “Help Me Write” (adında ne varsa onu yapıyor) ve yeni AI entegrasyonlu arama da duyuruldu. Bu, yazılarınızı ve önerilerinzi yazmanın yeni yollarını sergileyerek Google’ın en büyük ürünü olan Arama’yı yeniden tanımlamakta. PaLM 2 şu anda sağlık araştırma terimleri kullanarak tıbbi bilgiyle eğitilmiş olan Med-PaLM2 gibi üretkenlik dışı özellikleri desteklemekte. Ayrıca, siber güvenlik analizi için kullanılan Sec-PaLM gibi güvenlik özelliklerini desteklemekte. Gemini’nin tüm bu özellikleri, iş yeri, güvenlik, üretkenlik ve daha fazlası üzerine inşa etmeye devam etmesini bekleriz.

Google Gemini ne zaman çıkacak?

Google Gemini, hala geliştirme aşamasında ve yakın zamanda piyasaya sürülmesi beklenmiyor. Ancak üstün problem çözme ve karar verme potansiyeli, üretken yapay zeka yarışında önemli etkiler yaratabilir. Google, “güvenlik açısından hassas bir şekilde ayarlandığını ve titizlikle test edildiğini” bildirdi. Tamamlandığında, PaLM 2 gibi, Gemini temel modeli farklı boyutlarda ve farklı yeteneklerle kullanılır olacak.

(Esra Güller)

Paylaş