havadurum

Gökhan "Halkımız açısından da bir güvence"

Çanakkale deniz suyu ve plajların temizliği konusunda örnek olmaya devam ediyor. 2015 yılından itibaren Mavi Bayrağı almaya hak kazanan Çanakkale, bu sene de mavi bayrağı plajlarında dalgalandırdı.

742

Çanakkale sahilleri "Temiz Deniz Ödülü" olan Mavi Bayrağa bu sene de sahip oldu. Mega Beach, Güzelyalı Plajı, Barış Plajı ve Dardanos halk plajında dalgalanan Mavi Bayrak, bu sene de Çanakkalelileri gururlandırdı. Dardanos Halk Plajında düzenlenen Mavi Bayrak töreninde konuşan Türkiye Çevre Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş bu başarılarından dolayı Çanakkale`ye teşekkür etti. Dünyada üçüncü sırada yer alındığına vurgu yapan TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş "Burada çevre sorunlarına dikkat çekmek ve mavi bayrak ödüllü halk plajımıza mavi bayrağı göndere çekmek için toplandık. Dünyada en çok bilinen etiketlerden birisi olan mavi bayrak çalışmaları 1993 yılında Bakanlığımızca başlatıldı. O günden bugüne kadar TÜRÇEV`in çalışmaları başarıyla yürütülmüştür. Bu başarıda özellikle çevre şehircilik ve iklim değişikliğimi bakanlığımız, sağlık bakanlığımız ve kültür turizm bakanlığımızın da çok büyük katkıları vardır. Aynı zamanda mavi bayrak çalışmalarımızın sağlıkla yürütebilmesi için olmazsa olmaz koşullarımızdan birisi de belediyelerle ve STK`lar ile uyumlu çalışabilmektir. İşte bu ortak çalışmaların ortak sonucu ile 2023 yılı itibariyle gururla belirtmek isteriz ki Türkiye sahip olduğu 551 plaj ile Dünya`da İspanya ve Yunanistan`ın ardında 3`üncü sırada yer almaktadır" dedi. Etkinliğe katılan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan mavi bayrağa sahip olmanın Çanakkalelilerle ortak yürütülen bir çalışma olduğunu dile getirerek Çanakkale halkına teşekkür etti.

"Çanakkale`ye mavi bayrağı kazandırmak gurur kaynağı"
Etkinlikte konuşan ve Çanakkale`de yürütülen çalışmaların yakından takibini sürdürdüklerini belirten TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, "Çevrenin ve halk sağlığının korunması kriterlerini barındıran Dünyada halk nezihinde en çok bilinen ve güvenilen Eko etiket olan Mavi Bayrak hem halkın sağlıklı ve güvenli bir şekilde sahillerden faydalanabilmesine hem de sürdürülebilir bir çevre bilincinin oluşmasına katkı sağlamaktadır. Çevre sağlık güvenlik ve hijyen konularının en üst seviyede tutulduğu mavi bayraklı plajlarda yüzme suyu sezon içerisinde mikrobiyolojik olarak sürekli takip edilmekte, ayrıca plaj ve donanımlarının temizliği, can güvenliği ve engelli olanakları, çevre yönetimi sürekli olarak kontrol edilmektedir. İşte tüm bu detaylı kontrollerin ardından plajımız artık sağlıklı yüzme suyuyla, tertemiz kumuyla, güvenlik önlemleriyle ve özellikle engelli olanaklarıyla eksiksiz bir şekilde almaya hazır. İlk olarak 2015 yılında barışın kenti Çanakkale`ye barış plajını kazandırarak başladığımız bu sürece, mega beach, Güzelyalı ve son olarak Dardanos halk plajını bu sürecin içine dahil ettik. Ve TÜRÇEV olarak ta Çanakkale Boğazında mavi bayrak dalgalanmasından dolayı büyük bir gurur yaşadığımızı belirtmek isteriz" sözlerine yer verdi.

"Önemli olan bayrağı koruyabilmek"
Dünya`daki çevre sorunlarına dikkat çeken TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, Çanakkale`de gösterilen özverili çalışmalar için Belediye Çalışanlarına ve çalışmalar yürüten çocuklara teşekkür etti. TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş "Dünyanın çok fazla sorunu var. Bir yandan iklim krizi, bir yandan buzulların erimesi, bir yandan orman yangınları, bir yandan da çevremizin kirlenmesi ve atık sorunu... Ama Dünyayı korumak için onu sevmemiz gerekir. Başkanım, ekibinizle gurur duyabilirsiniz. Çünkü onlar dünyayı çok seviyorlar ve onu korumak için canla başla çalışıyorlar. Bu vesileyle bu bayrağın burada dalgalanması bakımından özellikle Başkanımız Ülgür Gökhan`a, Başkan Yardımcımız Özdeyiş Çetin`e Temizlik İşleri Müdürümüz Aysun Kavcar`a, Mavi Bayrak Yerel Temsilcilerimize teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Son olarak bugün ilk defa yeni bir iş yapacağız. Mavi Bayrağı almak çok zordur, kaybetmek çok kolaydır. Önemli olan bu bayrağı koruyabilmektir. Bu bayrağın boğazlarımızda uzun süre dalgalanabilmesi için çocuklarımıza emanet ediyorum" diyerek mavi bayrak sertifikasını Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`a takdim etti.

"Mavi bayrağın önemi büyük"
Çanakkale Dardanos Halk Plajında konuşan ve bu bayrağı almaktan gurur duyduklarını ifade eden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Bugün burada Dardanos plajımızda Mavi Bayrağımızı asmaya hak ettik. Öğrencilerimizin de burada yer alması, bu bilince sahip olmaları çok önemli. Özellikle Mavi Bayrak denilen bu kavram çok önemli. Çünkü Dünya her zaman çevre sorunlarıyla baş başa kalmaya devam ediyor. Her yıl klasik haziran ve eylül ayları arasında bayrağımızı asıyoruz. Yıl içerisinde de bu bayrağın kontrolleri yapılıyor. Çanakkale`de 4 tane var. Mega Beach, Barış Kordonundaki Plajımız, Dardanos Plajımız ve Güzelyalı Plajımızda yer alıyor. Bunların hepsinin mavi bayrağı var" sözlerine yer verdi.

Yatırımlar tamamlandı...
Çanakkale için yürütülen çalışmaların devam ettiğini ve altyapı çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan "Çanakkale olarak hem merkezde hem Güzelyalı, Dardanos bölgesinde çevre yatırımlarını tamamladık. Kanalizasyon, arıtma çalışmalarını tamamladık. Kumlarımızı temizliyoruz, denizlerimizi kirletmiyoruz. Arıtma sistemimiz sağlıklı bir biçimde çalışıyor. Marmara`ya kıyısı olan illerde bütün altyapı yatırımları son çağdaş bir teknoloji ile çalışılıp bitirilmiş yegane il Çanakkale`dir. 2 tane ileri mikrobiyolojik arıtma tesisimiz var. Katı atık tesisimizi yaptık. Bütün kirletici unsurlarımızı gerekli tedbirleri alarak sağlıklı bir şekilde bertaraf etmek için yatırımlarımızı tamamladık. Aynı zamanda içme suyu tesisimizi de yeniledik. Artık Çanakkale`de çeşmelerden sular içilebilir halde. Bundan da büyük mutluluk duyuyoruz. Tabii bunlar denetim altında. Halk sağlığı tarafından denetleniyor. Bunların denetimli bir şekilde olması halkımız açısından da bir güvence. Sağlıklı ve güzel bir şekilde yaşamanın mutluluğunu yaşıyorsunuz diye düşünüyorum. Tabii TÜRÇEV bu bayrakları bizlere gerekli denetimleri yaptıktan sonra veriyor. 2015 senesinden itibaren 8 yıldır bu bayrakları alıyoruz. Arada bir kesinti olmadan, bu bayrakları alabilmiş olmak, sürdürülebilir bir iş yaptığımızın bir göstergesi. Biz bu denetimleri, bu yatırımlarımızı yapıyoruz" dedi. Çevre konusunda bilinçlenme çalışmalarını yürüten öğretmen ve çocuklara teşekkür eden Ülgür Gökhan, Çanakkale halkına temiz çevre bilinci için teşekkür ederek okullara sertifikalarını takdim etti.
(Damla Yeltekin)

Paylaş