havadurum

Gelibolu’da tarih, kaderine terk edildi!

Vatan Şairi Namık Kemal’in mezarının da bulunduğu, Orhan Gazi'nin oğlu, Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın Gelibolu'daki türbesi bakımsız kaldı. Geçtiğimiz günlerde Bolayır Köyü’ndeki Gazi Süleyman Paşa Türbesi’ni ziyaret eden Çanakkale İl Genel Meclis Başkanı Halil Ertuğrul, türbenin kaderine terk edildiğini söyleyerek, Vakıflar Müdürlüğü’ne restorasyon çağrısında bulundu.

634

Çanakkale Gelibolu'da bulunan, Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli isimlerinden olan Gazi Süleyman Paşa'nın türbesi, bakımsızlıktan dolayı kaderine terk edilmiş durumda. Türbeyi ziyaret eden İl Genel Meclis Başkanı Halil Ertuğrul, “Bolayır’da Vatan Şairi Namık Kemal’in mezarının da bulunduğu, Gazi Süleyman Paşa Türbesi’nin son hali içler acısı. Osmanlı döneminden kalma bu tarihi yapı, bizim kültürel mirasımızdır ve onu korumak, geleceğe aktarmak ise görevimizdir. Tarihi ve kültürel açıdan önem taşıyan türbeler, camiler, çeşmeler, hanlar ve diğer yapılar, kültürel mirasımız olarak gelecek nesillere aktarmak adına korunmalıdır. Ancak gördük ki Gazi Süleyman Paşa Türbesi, daha önce yapılan ihalelere rağmen, restore edilmemiş, kendi haline terk edilmiştir. Bu duruma seyirci kalamayız. Vakıflar Müdürlüğü uhdesindeki bu yapının bir an önce düzenlenip, restore edilip, hem geleceğe aktarılmasına katkıda bulunmalı, hem de tarih turizmi açısından da kentimize yararlı hale getirmeliyiz.” dedi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne çağrı

Gazi Süleyman Paşa Türbesi’nin Osmanlı dönemi mimarisinin en önemli örneklerinden biri olduğunu aktaran Ertuğrul, “Burada yatan Süleyman Paşa, ‘Rumeli Fatihi’ olarak bilinir, yapılacak restorasyon ile türbenin orijinal yapısının korunmasının yanında, tarihimize adanmış böyle bir şahsiyete de saygımızı, hatırasını koruyarak yerine getirebiliriz. Bu gibi nedenlerle, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin, Gazi Süleyman Paşa Türbesi’nin aslına uygun restore edelim ve geleceğe taşıyalım.” şeklinde konuşarak, yetkililere çağrıda bulundu.

(Sevi Gözay Uğurlu)

(HABER MERKEZİ)
Paylaş