Süslü Kadınlar Bisiklet Turu ile dünyanın dört bir yanında kadınlar; kadın hakları ve bisiklet sürmenin özgürleştirdiğini hatırlamak, şehirlerde daha fazla kadının bisikletli ulaşımı seçmesini özendirmek ve kadınların toplumda görünür hale gelmesi için bir araya geldi. İlk olarak İzmir’de 2013 yılında başlayan ve şehirlerden ülkelere yayılan Süslü Kadın Bisiklet Turu renkli görüntülere sahne oldu. Çanakkale’nin bu yıl yalnızca Gelibolu ilçesinde düzenlenen etkinlikte 7’den 70’e kadınlar en renkli kıyafetleriyle meydanları doldurdu. Kadının görünür olması, kamusal alanda hak talep edebilmesinin en renkli örneklerinden birini sergileyen kadınlar Gelibolu Ballıkhane’nin önünde bir araya geldi. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Gelibolu Koordinatörü Tuğba Diner’in ve Geliboluların organize ettiği etkinlikte; bisikletler müzikler eşliğinde balon, çiçek, fular, eşarp ve çeşitli aksesuarlarla süslendi.
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Gelibolu Koordinatörü Diner, meydanda yaptığı basın açıklamasında, bisiklet turunun tarihçesi ve önemine değinerek, “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2013 yılında İzmir’de başlamıştır. 11 yıl içerisinde büyüyen bu etkinlik önce Türkiye’de daha sonra dünyada diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların da dikkatini çekmiştir. Turumuz bu yıl birçok şehirde ve ülkede eş zamanlı olarak yine bağımsız gönüllü kadınlar tarafından yapılıyor, gururluyuz. ‘Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ kapsamında bisikletin günlük hayatın bir parçası olmasına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek ve güvenli bisiklet sürmeye ilişkin altyapı talebini pekiştirmek için düzenlenmektedir” dedi.
Tüm dünyada süslü kadınların ortak dilekleri ve istekleri olduğuna dikkat çeken Diner, “Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme hakları olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Biz binlerce kadın; pedallarımızın itici gücünü tüm toplumda da göstermek istiyoruz, çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir dünya bırakmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz…Kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluk almasını diliyoruz” dedi.
İklim krizi ve bisikletin rolü
Diner, iklim krizi ve kuraklığa dikkat çekerek, “Geçmişte ‘İklim değişikliği’ diyorduk, şimdi artık ‘İklim Krizi’ diyoruz. Bunun etkilerini çok acı bir şekilde yaşadık yaşıyoruz. Her bireyin bu konuda yapabileceği bir şeyler var. Biz bisiklete daha çok binerek dünyaya olumlu katkıda bulunabiliriz. Bir kişinin karbondioksit salımı, otomobil ile gidilecek yol bisikletle gidildiğinde 15 kat azalıyor. Biz İklim Krizine karşı toplumun tüm paydaşlarının, kamu bileşenlerinden bireylere kadar, gerekli önlemlerin ve düzenlemelerin derhal hayata geçmesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Covid-19 pandemi sürecinin bilançosunu aktaran Diner, “Pandemi sürecinde evlere kapandık ve bunaldık. Dışarıya çıktığımızda nefes alacak yeşil bir alan aradık. Motorlu taşıtlar yollarda olmadığında gürültü kirliliğinin azaldığını, havanın nasıl temiz olduğunu gördük. Bunların insanın temel ihtiyaçları olduğunu anladık. Toplu taşıma araçlarına binmek istemedik. Hem spor yapabileceğimiz hem de açık havada olabileceğimiz bir ulaşım aracımız vardı. Bisiklet. Şehirlerin insan odaklı yaşanabilir, bisiklet dostu ve sağlıklı şehirler olarak yeniden tasarlanmasını istiyoruz. Kamu alanlarının, özellikle kadınların, çocukların, yaşlıların ve engellilerin rahatlıkla erişebildiği, faydalanabildiği alanlar olarak kullanımına sunulmasını istiyoruz. Yaya ve bisikletliler için güvenli ulaşım altyapısı ve hizmetleri almak istiyoruz” diye belirtti.
Trafikte özellikle bisiklet kazalarına dikkat çeken Diner, “Her an bir trafik kazasına kurban gitmekten korkuyoruz. Son yıllarda Türkiye’de trafik kazalarında kaybettiğimiz canlar artıyor ve biz çok üzgünüz. Ailelerine sevenlerine sabır diliyoruz. Motorlu taşıtların neden olduğu kazalarda bisikletli ölümlerinin durmasını, bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını ve trafikte bisiklet farkındalığının tüm toplumda oluşması için kamudan yerel yönetimlere, özel sektörden sivil toplum kuruluşlarına, tüm paydaşların işbirliğini ve desteğini görmek istiyoruz” sözlerine yer verdi.
Sağlıklı yaşama teşvik etmek için Süslü Kadınlar Bisiklet Turu adına öneri ve talepte bulunan Diner, “Sağlıklı bir toplum ve yaşanabilir bir gelecek için, özellikle büyük şehirlerimizde pazar günleri, şehir merkezinde bazı caddelerin motorlu araç trafiğine kapatılarak ‘otomobilsiz pazar’ ilan edilmesini istiyoruz” diye belirtti.
Basın açıklamasının ardından, bisiklet turu başladı. Bisikleti olmasa da yaya olarak çok sayıda kadın da tura katılarak, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’na destek verdi. Kordondan Çınaraltı’na gelen kadınları klarnet ve davul karşıladı. Bisikletlerini park eden kadınlar doyasıya eğlendi. Akşam saatlerinde ise gerçekleştiren konserle; gün taçlandı.(Damla Yeltekin)