Geleceğin Elektromekanik Uzmanları UAVET ile yetiştiriliyor!

AB Erasmus+ KA220-VET programı çerçevesinde, 'İnsansız Hava Aracı Bakım ve Onarımı İçin Elektromekanik Teknisyenlerin Mesleki Becerilerinin Geliştirilmesi' projesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde düzenlendi.

1264

Ulusal Ajans'ın desteğiyle yürütülen AB Erasmus+ KA220-VET programı çerçevesinde, 'İnsansız Hava Aracı Bakım ve Onarımı İçin Elektromekanik Teknisyenlerin Mesleki Becerilerinin Geliştirilmesi' başlıklı proje kapsamında, teknisyenlerin meslek standartlarının belirlenmesine katkı sağlayacak ilk çalıştayı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi başarıyla gerçekleştirdi. 2023-1-TR01-KA220-VET-000151085 numaralı proje, Balıkesir Üniversitesi koordinatörlüğünde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Mellis Eğitim Teknolojileri işbirliği ile sürdürülmeye devam ediyor.

Ziraat Fakültesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya, akademi ile sektörel liderlerden yoğun bir katılım gerçekleleştirildi. Açılış oturumunda, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Arda Aydın, Balıkesir Üniversitesi Edremit Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, ÇOMU Proje Koordinatörü Dr. Cumali Yaşar ve proje ortağı Mellis Eğitim Teknolojilerinden Caner Anda birer konuşma gerçekleştirdi.

Önemli konuşmalar gerçekleştirildi

Dr. Cumali Yaşar otonom araçların geleceği üzerine, Caner Anda mesleki yeterliliklerin önemi, Prof. Dr. Abdullah Soykan ise projenin çıktıları üzerine değerlendirmelere yer verdi. Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ise İHA teknolojilerinin sektöre olan etkilerini vurguladı.

Değerli bilgiler verildi

Çalıştayın ilk gününde, 'Otonom Araçların Yükselişi: Hava, Kara ve Deniz Ulaşımında Devrim' başlığı altında Prof. Dr. Cafer Türkmen bir sunum gerçekleştirdi.. Ardından Doç. Dr. Seyhun Durmuş 'Drone Bileşenlerinde ve Kontrol Yazılımındaki Gelişmelerin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi ', Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gültekin Basmacı ise 'Drone Tasarımı ve Yapımı' üzerine bilgi verdi. Eskişehir Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ünal Battal, İHA pazarı ve finansmanı konusunda, Trakya Üniversitesi'nden Zülhice Gözcan ise otonom araç teknolojilerinin siber güvenlik yönleri ve teknisyenler için önemi üzerine sunumlarını gerçekleştirdi.

Tüm günler dolu dolu geçti

MAYFly Havacılık Genel Müdürü Elek. Müh. Yasin Çelik, 'Döner Kanatlı İHA Sistemleri ve Geleceği' konulu bir sunum yaparak, teknoloji demosu ile katılımcılara bilgi sundu. Çalıştayın son oturumlarında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Doç. Dr. Can Aktaş, Dr. Tülay Dargut Güler ve Dr. Zafer Karadayı, projenin uygulama çerçevesini daha da detaylandırdılar. İHA teknolojilerine dair çalışmaları ile bilinen MAYFly Havacılık'tan Elektronik Mühendisleri Yasin Çelik ve Abdullah Çakıroğlu, deneyim ve tecrübelerini uygulamalı olarak katılımcılarla paylaştılar.

Detaylı bilgiler verildi

Çalıştayın ikinci günü, Mellis Eğitim Teknolojileri yöneticileri Caner Anda ve Elif Anda'nın liderliğinde başladı. Günün ilk oturumunda, katılımcılara çalıştay görev formları dağıtıldı ve uygulama yöntemleri hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı.

Önemli katılımcılar katılım sağladı

Oturuma, Balıkesir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abdullah Soykan, Doç. Dr. Seyhun Durmuş, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gültekin Basmacı, Eskişehir Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ünal Battal, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde projede araştırmacı teknisyen olarak görev yapan; Öğr. Gör. Dr. Cumali Yaşar, Prof. Dr. Cafer Türkmen , Doç. Dr. Can Aktaş, Arş. Gör. Dr. Tülay Dargut Güler, Dr. Zafer Karadayı katıldı. Sektör temsilcileri arasında MAYFly Havacılık'tan Elk. Müh. Yasin Çelik, Abdullah Çakıroğlu; ETIYA'dan Bilg. Müh. Mehmet Arpa ve Trakya Üniversitesi'nden doktorant Zülhice Özcan yer aldı.

Çalışmalar yoğun bir şekilde devam etti

İkinci oturumda, 'Meslek Analizi Formu Uygulanması' başlığı altında, elektromekanik teknisyenler için gerekli olan beceri setleri ve meslek standartları üzerine yoğun bir çalışma yapıldı. Bu oturum, meslek analizi formu aracılığıyla teknisyenlerin hangi görevleri ne sıklıkta ve ne kadar karmaşıklıkta gerçekleştirdiklerinin değerlendirilmesini içerdi. Oturum, katılımcıların mesleki yeterliliklerini artırma ve sektörün ihtiyaçlarına uygun eğitim programları geliştirme amacıyla önemli veriler sundu ve sona erdi.

Saha çalışmaları için büyük önem taşıyor

Çalıştayın bu bölümünde, özellikle dronların tamir, parça çıkarma ve takma işlemlerinde kullanılan araçlar, temel elektronik sorunlarının giderilmesi, parça değişimleri ve kalibrasyonlar gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı. Ayrıca, uçuş testleri yapma ve karmaşık sensör ile iletişim sorunlarını giderme gibi daha ileri düzey beceriler üzerinde duruldu. Bu uygulamalı eğitim seansları, teknisyenlerin sahadaki uygulamalara hazırlanmaları açısından büyük önem taşıdı.

Sektörde başarı hedefleniyor

UAVET projesinin ikinci günü, elektromekanik teknisyenlerin uçak bakım ve onarımında karşılaşacakları zorluklara yönelik pratik ve teorik bilgilerle donatılmalarını sağlayarak, sektördeki mesleki standartları yükseltme hedefine katkıda bulundu. Çalıştay, katılımcıların alanlarındaki en güncel teknikleri ve en iyi uygulamaları öğrenmelerine olanak tanıdı ve sektörle akademi arasındaki işbirliğini güçlendirdi.

Çalışmanın amacı ne?

Bu çalıştay, İnsansız Hava Aracı teknolojileri alanında Türkiye'nin yetişmiş insan kaynağını artırma yönünde stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor. Proje kapsamında, mesleki eğitim modelleri ve standartlarının belirlenmesi sürecinde, 100 öğrencinin bu standartlara uygun olarak eğitilmesi planlanmaktadır.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş