havadurum

Froto, Katılım Endeksi’ne Girebilecek mi? Froto katılım endeksine uygun mu?

Ford Otosan, Türkiye’nin en büyük otomotiv şirketlerinden biri. Peki, Froto hissesi, katılım endeksi kriterlerine uygun mu? Bu yazımızda, Froto’nun katılım endeksi için değerlendirilmesini yapacağız.

5925

Ford Otosan (FROTO), katılım finans ilkelerine uygun faaliyet gösteren şirketlerin yer aldığı BIST Katılım Endeksi’ne girmeye aday bir hisse olarak dikkat çekiyor. Peki, Froto katılım endeksine uygun mu? Bu yazımızda, Froto’nun katılım endeksine girmesi için gereken kriterleri, şirketin finansal performansını ve gelecek beklentilerini inceleyeceğiz.

Katılım Endeksi Nedir?

Katılım endeksi, helal iş modeline ve faizsiz finansal yapıya sahip olan şirketlerden oluşan bir endekstir. Katılım endeksi Borsa İstanbul tarafından hazırlanmaktadır. Hisselerin bu kurallara uygunluğu 3 temel noktada belirlenir:

Şirket helâl bir iş modelinden para kazanıyor olmalı.

Faizli kredileri ve faiz geliri düşük olmalı.

Borç oranı ve likidite oranı belirli sınırların altında olmalı.

Katılım endeksi, katılım finans ilkelerine göre yatırım kararlarını veren bireysel ve kurumsal yatırımcıların söz konusu ilkelere uygun faaliyet gösteren şirketler arasından seçim yapabilmesi, şirketlerin bu alandaki farkındalıklarının artması ve katılım finans sektöründeki fonlama imkanlarından daha fazla yararlanabilmeleri amacıyla oluşturulmuştur.

Froto’nun Katılım Endeksi Kriterleri

Froto, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir şirkettir. Şirketin esas sözleşmesinde, katılım endeksi için yasaklanan faaliyetlerden herhangi biri bulunmamaktadır3. Bu nedenle, Froto’nun helal bir iş modeline sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Froto’nun faizli kredileri ve faiz geliri de katılım endeksi için belirlenen sınırların altındadır. Şirketin 2020 yılında faizli borçları toplam varlıklarının %13,5’i, faiz geliri ise net satışlarının %0,1’i kadardır4. Bu oranlar, katılım endeksi için belirlenen %30 ve %5 sınırlarının çok altındadır.

Froto’nun borç oranı ve likidite oranı da katılım endeksi için uygun seviyelerdedir. Şirketin 2020 yılında borç/özsermaye oranı %23,7, cari oranı ise %1,8’dir4. Bu oranlar, katılım endeksi için belirlenen %70 ve %1 sınırlarının içindedir.

Froto, katılım endeksi için belirlenen kriterleri sağlayan bir şirkettir. Şirket, helal bir iş modeline sahip olmakla birlikte, faizli kredileri, faiz geliri, borç oranı ve likidite oranı da katılım endeksi için uygun seviyelerdedir. Bu nedenle, Froto’nun katılım endeksi’ne girebileceğini söyleyebiliriz. Ancak, son karar Borsa İstanbul’un katılım endeksi danışma kurulunun vereceği değerlendirmeye bağlıdır.

Benzer haberler için; Ford Otosan’dan yatırımcısına müjde! Ford Otosan hisse başına ne kadar temettü dağıtacak?

(Saim Tunçman)

Paylaş