havadurum

Fitch Ratings’ten Türkiye ekonomisine yükselen not!

Fitch Ratings, Türkiye’nin büyüme tahminini yüzde 2,5’ten yüzde 4,3’e yükseltti. Yeni ekonomi yönetiminin para politikasında ortodoks adımlar atması ve deprem sonrası yeniden inşa projelerinin ekonomiyi desteklemesi raporda olumlu olarak değerlendirildi. Fitch Ratings’ten Türkiye ekonomisine yükselen not!

884

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda Türkiye’nin büyüme tahminini yüzde 2,5’ten yüzde 4,3’e çıkardı. Yeni ekonomi yönetiminin para politikasında ortodoks adımlar atması ve deprem sonrası yeniden inşa projelerinin ekonomiyi desteklemesi raporda olumlu olarak değerlendirildi. İşte Fitch Ratings’in raporundan öne çıkan başlıklar:

Yeni ekonomi yönetimi güven verdi

Fitch Ratings, Türkiye’nin yeni ekonomi yönetiminin atanmasından sonra para politikasının daha ortodoks bir hal aldığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın göreve gelmesiyle birlikte faiz artırımı, enflasyonla mücadele ve döviz rezervlerinin artırılması gibi konularda kararlı adımlar atıldığına dikkat çekti. Bu sayede piyasalarda güvenin arttığı ve Türk Lirası’nın değer kazandığı vurgulandı.

Büyüme beklentisi yükseldi

Fitch Ratings, Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde beklenenden daha güçlü büyüdüğünü kaydetti. Tüketim, yatırım ve hükümet harcamalarındaki güçlü artışın ekonominin çeyreklik bazda yüzde 3,5 büyümesine yardımcı olduğunu belirtti. Bu rakam Fitch’in yüzde 0,6 olan önceki tahmininin çok üzerinde gerçekleşti. Raporda, büyüme ivmesinin sürmesinin beklendiği ve deprem sonrası yeniden inşa projelerine yönelik hükümet harcamalarının da ekonomiyi desteklemeye devam edeceği ifade edildi. Fitch Ratings, bu yıl için Türkiye’nin büyüme tahminini yüzde 2,5’ten yüzde 4,3’e yükseltirken, 2024 için yüzde 3 ve 2025 için ise yüzde 3,4 olarak korudu.

Çin endişeleri arttı

Raporda, dünya ekonomisinin bu yıl tahmin edilenden biraz daha hızlı büyümesinin beklendiği ancak Çin’in emlak piyasasında derinleşen çöküşün küresel büyüme beklentilerine gölge düşürdüğü aktarıldı. Çin’de konut satışlarının bu yıl beşte bir oranında düşebileceği ve bunun ülke GSYH’sının yüzde 12’sini oluşturan konut piyasasının yanı sıra daha geniş ekonomi üzerinde de güçlü çarpan etkilerine sahip olacağı belirtildi. Çin’de politika gevşemesinin şu ana kadar yetersiz kaldığı ve ihracat talebinin düştüğü kaydedildi. Fitch Ratings, Çin’in büyüme tahminlerini bu yıl için yüzde 5,6’dan yüzde 4,8’e ve gelecek yıl için de yüzde 4,8’den yüzde 4,6’ya düşürdü.

ABD ve Avrupa’da toparlanma devam ediyor

Raporda, ABD ekonomisinin bu yıl için büyüme tahmininin yüzde 1,2’den yüzde 2’ye yükseltildiği belirtilerek bunun Kovid-19 aşılamalarının hızlanması ve mali teşvik paketlerinin etkisiyle gerçekleştiği kaydedildi. ABD’de gelecek yıl için büyüme beklentisinin ise yüzde 0,5’ten yüzde 0,3’e düşürüldüğü aktarıldı. Raporda, Avrupa’da da toparlanmanın ivmelenmesiyle birlikte Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl için büyüme tahmininin yüzde 0,8’den yüzde 0,6’ya ve gelecek yıl için de yüzde 1,4’ten yüzde 1,1’e düşürüldüğü bildirildi.

Yunus Erzincanlı

Paylaş