Filamingolar Gökçeada’dan kaçıyor!
Gökçeada`da bulunan tuz gölünde yaklaşık 2 ay önce sayılan 450 adet olan filamingonun çeşitli nedenlerle adayı terk ettiği ileri sürüldü. Birçok ülkede koruma altına alınan filamingoların Gökçeada`dan tuz gölü çevresindeki inşaat çalışmaları ve bölgedeki sörf etkinlikleri nedeni ile kaçtıkları ileri sürüldü. Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı ve Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Türker Savaş da gazetemize açıklama yaparak olayı doğruladı.
Gökçeada`da bulunan ve özellikle göç dönemlerinde yoğun olarak bulunan filamingoların adayı terk etmesi ile ilgili çeşitli iddialar gündeme geldi. Adada yapılan sörf yarışmaları ve tuz gölünde bulunan sörf okulu nedeni ile dökülen pestisitlerin filamingoları kaçırdığı ileri sürülüyor. Yaklaşık 2 ay gölde 450 adet filamingo sayıldığı, bu filamingoların adayı terk etmesiyle hiç filamingo kalmadığı öğrenilirken, konuyla ilgili olarak tepkiler de gelmeye başladı. "Göle sorf okulu tarafından pestisit döküldüğü, insan faktörü ve burada yapılan sörf yarışması nedeni ile bu filamingolardan hiçbiri kalmadı. Başka ülkelerde ve filamingoların olduğu yerlerde bırakın bina insa etmeyi, göle insanların yaklaşmasına bile izin verilmiyor. Filamingolar göç edecekleri zaman uçakların ya rotası değişir yada seferleri iptal olur" denilirken, geçtiğimiz günlerde yapılan kuş gözleminde ise yavru filamingoların bile tespit edildiği öğrenildi. Ancak sörf yarışmasından sonra hiçbirinin kalmadığı ifade edilirken, filamingoların korunmasına yönelik tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yapıldı. Konuyla ilgili olarak bazı hayvan hakları örgütlerinin konuyu mahkemeye taşıdığı da ileri sürüldü.
Savaş doğruladı
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş konuyu doğrulayarak, rüzgar sörfünü işaret ederek "Burada yapılan rüzgar sörfü nedeni ile filamingolar adayı daha erken terk ediyor. Burası tabiki yuvalanma alanları değildir, ancak göç yolu üzerinde konakladıkları bir yer burası. Biz Gökçeada için daha yumuşak bir turizm öneriyoruz. Ada eko sistemi açısından hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. Biliyoruz ki ada ekosistemleri çok kırılgandır. Burası küçük bir yer ve filamingoların göz yolu üzerinde sadece bu tuz gölü var. Orada ise oteller yapılıyor, sörf okulu var, sörf yarışmaları yapılıyor. Dolayısıyla ilgililerin bu konuda daha duyarlı davranmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.