"Faizin değil üretimin vergi şampiyonu olmasını istiyoruz"

Gelir İdaresi Başkanlığı2023 vergilendirme dönemine ilişkin Türkiye genelinde en fazla vergi beyan eden 100 gelir ve kurumlar vergisi mükellef listesini açıkladı.

527

2023 yılı vergilendirme dönemi gelir vergisi beyanlarında 2022 yılına göre beyan edilen matrah toplamında yüzde 98,54; tahakkuk eden vergi toplamında yüzde 92,44 oranında artış gerçekleştiği, kurumlar vergisi beyanlarında ise beyan edilen matrah toplamında yüzde 31,91; tahakkuk eden vergi toplamında yüzde 41,15 oranında artış gerçekleştiğinin göründüğünü kaydeden Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Üyesi Selçuk Semizoğlu yaptığı açıklamada; "Öncelikle vergisini tam ve zamanında beyan ederek ödeyen, ödemek için gayret gösteren tüm mükellefleri tebrik ediyor, işlerinde başarılar diliyorum.

Kurumlar Vergisi rekortmenlerine baktığımızda ilk sekiz sırada bankacılık faaliyeti yürüten kurumların olması dikkat çekiyor. 100 mükellef arasında toplamda ise 21 banka yer alıyor. Bu tabloyu çok dikkatli değerlendirmemiz gerekiyor. Gönül isterdi ki ilk sıraları sanayi ve ticaretten yaratılan kazancın vergileri doldursun. Hiçbir şey üretmeden elde edilen kazancın, faizin bu denli ön plana çıkması üretmediğimiz gibi borçlandığımızın da bir tablosudur. Ne zaman ki; bankacılık faaliyeti gösteren kurumlar Ülkemizde bu listelerde en azından ilk onda ilk yirmide yer almaz, ancak o zaman üretim ekonomisinde olduğumuzu söyleyebiliriz.

Türk İş dünyası vergisini kutsal bilir ve öder. Gerektiğinde evini, tarlasını satar yine öder. Ancak satılmayan malın vergisini ödemekle yükümlü kılınırsa, henüz faaliyete geçmemiş yatırımlar, bir tane satış yapmamış, fatura kesmemiş mükellefler enflasyon düzeltmesi ile vergi ödemek zorunda kalırlarsa, bu sefer borç alıp vergisini ödemeye başlar. Bu yanlışlık düzeltilmez ise de bankalar uzun yıllar şampiyon olmaya devam eder.

Vergilendirme sisteminde adalet ve eşitlik ilkelerinin temel unsur olması, gerçek kazancın vergilendirilmesi, üretimin, ticaretin vergi rekortmeni olması dileklerimle tüm iş dünyasına kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Allah yardımcımız olsun" şeklinde konuştu.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş