ESK'den kurbanlık hayvan satışı için üreticilere destek

Kurbanlık hayvanlarını satamayan üreticiler, Et ve Süt Kurumu'na başvurarak karkas et olarak satış yapabilecek ve ödemelerini 3 gün içinde alabilecekler.

1117

Kurbanlık hayvanlarını pazara getiren ancak satamayan üreticiler için Et ve Süt Kurumu (ESK) devreye giriyor. Üreticiler, Kurbanlık Hayvanların Alım Tarifesi kapsamında, hayvanlarını ESK'ye karkas et olarak satabilecekler. ESK tarafından yapılan açıklamada, ödemelerin en geç 3 iş günü içinde yapılacağı, kesim işlemlerinin üreticilere kolaylık sağlamak amacıyla hayvanların bulundukları yere en yakın kesimhanede gerçekleştirileceği yetkililer tarafından bildirildi.

Kurban Bayramı’nda satılmayan büyük baş ve küçükbaş hayvanlarını ESK'ye satmak isteyen üreticilerin, 20-28 Haziran tarihleri arasında en yakın ESK Kombina Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor. Başvurular sırasında üreticilerin hayvanlarına ait kimlik bilgileri, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından verilen sevk raporları, kurban pazar yeri giriş ve kira belgesiyle birlikte başvurmaları yeterli olacak. Kombina müdürlükleri tarafından TÜRKVET sistemi üzerinde yapılacak kontrollerin ardından, ESK'nin Hayvan Alım Kriterleri ve Uygulama Esasları Talimatları doğrultusunda hayvanlar karkas et olarak üreticiden satın alınacak.

ESK'nin cari alım ile Kurbanlık Hayvanların Alım Tarifesinden alınacak hayvanların fiyatları şu şekilde;

CARİ ALIM FİYATI (TL/KARKAS KG) KURBANLIK ALIM FİYATI (TL/KARKAS KG)

TOSUN (YERLİ) 280 320

TOSUN (İTHAL) 280 285

DÜVE 270 305

İNEK 260 295

KOYUN 250 280

KEÇİ 140 170

ESK, kurbanlık hayvan, üretici, satılamayan kurbanlık, karkas et, TÜRKVET, başvuru, ödeme, kurban bayramı, Et ve Süt Kurumu, Tarım ve Orman Bakanlığı.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş