havadurum

Escobar Ne Demek? Uyuşturucu Baronunun Hayatı ve Ölümü

Escobar ne demek? Escobar kimdir? Escobar nasıl öldü? Bu makalede, uyuşturucu ticaretinin en büyük ismi olan Escobar’ın hayatını ve ölümünü anlatacağız.

4603

Escobar son dönemde sıklıkla duyulan isimler arasında yer alıyor. Peki, Escobar ne demek? Escobar kimdir? Escobar nasıl öldü? Bu haberde, Escobar’ın hayatı ve ölümü hakkında bilmeniz gerekenleri anlattık.

Escobar Ne Demek?

Escobar, aslında bir soyadıdır. Ancak bu soyadı, dünyanın en ünlü ve en zengin uyuşturucu baronu olan Pablo Emilio Escobar Gaviria ile özdeşleşmiştir. Escobar, Kolombiya’da kurduğu Medellín Karteli ile kokain ticaretini tekelleştirmiş ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok ülkeye uyuşturucu kaçakçılığı yapmıştır. Escobar, aynı zamanda bir narko-terörist olarak da tanımlanmaktadır. Çünkü Kolombiya Hükümeti’ne karşı savaş açmış ve binlerce kişinin ölümüne sebep olmuştur. Escobar, 1993 yılında Kolombiya güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştür.

Escobar Kimdir?

Pablo Emilio Escobar Gaviria, 1 Aralık 1949 tarihinde Kolombiya’nın Rionegro şehrinde doğmuştur. Çiftçi bir babanın ve ilkokul öğretmeni bir annenin yedi çocuğundan biri olan Escobar, yoksul bir ailenin çocuğu olarak büyümüştür. Küçük yaşlarda para kazanmak için hırsızlık, dolandırıcılık ve araba çalma gibi suçlar işlemeye başlamıştır. 1970’li yıllarda uyuşturucu piyasasına girmiş ve Medellín şehrindeki ünlü uyuşturucu baronu Fabio Restrepo’yu öldürerek onun yerine geçmiştir. Escobar, ortaklarıyla birlikte Medellín Karteli’ni kurmuş ve kokain üretimi ve dağıtımını kontrol altına almıştır. Escobar, özel uçaklarla kokaini Amerika’ya sokmuş ve günde 15 ton kokain kaçırarak milyarlarca dolar kazanmıştır. Escobar, Forbes dergisinin en zenginler listesine girmiş ve dünyanın en zengin yedinci insanı olmuştur.

Escobar Nasıl Öldü?

Escobar, uyuşturucu ticareti yaptığı için Amerika Birleşik Devletleri’nin hedefi haline gelmiştir. Amerikan Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA) ve Kolombiya Hükümeti, Escobar’ı yakalamak için ortak operasyonlar düzenlemiştir. Escobar ise hükümete karşı direnmiş ve bombalı saldırılar, suikastlar ve fidye kaçırmalar gibi eylemler gerçekleştirmiştir. Escobar, 1991 yılında teslim olmuş ancak kendi inşa ettirdiği lüks bir hapishanede kalmıştır. 1992 yılında hapishaneden kaçmış ve saklanmaya başlamıştır. 2 Aralık 1993 tarihinde ise Kolombiya elektronik gözetleme ekibi tarafından telefon konuşması sırasında yerinin tespit edilmesiyle Medellín’de bir dairede bulunmuştur. Tuğgeneral Hugo Martínez komutasındaki operasyonda DEA ajanları ve Kolombiya güvenlik güçleri tarafından çatışmaya girilmiştir. Çatışma sonucunda Escobar, vurularak öldürülmüştür.

Escobar, uyuşturucu ticaretinin en büyük ismi olarak tarihe geçmiştir. Hayatı ve ölümü birçok film, dizi ve kitaba konu olmuştur. Escobar, günümüzde de bazı kişiler tarafından uyuşturucu baronu olarak anılmaktadır. (Haber Merkezi)

Paylaş