havadurum

Ersümer; "Üç gün üç gece, yana yana duman olduk"

Başbakan Yardımcısı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı olan Mustafa Cumhur Ersümer, Çanakkale'de meydana gelen yangın ile ilgili bir açıklama yaptı.

409
Çanakkale'de 22 Ağustos Salı günü, saat 11.30'da Damyeri mevkiinde başlayan orman yangını, 48 saat sonra kontrol altına alındı. Başbakan Yardımcısı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı olan Mustafa Cumhur Ersümer, Çanakkale'yi ve Türkiye'yi derinden sarsan yangının ardından açıklamalarda bulunarak; "Çanakkale'mizin rüzgarı yüzyıllardır esiyor, ormanlarımız ilk günden beri var yangın Çanakkale'de her yıl bir değil birkaç kez çıkıyor, yangının olacağı belli, ne yapılacağı biliniyor ama her yıl daha fazla yer yanıyor" diye belirtti.

"Yüce milletimiz emanete ihanet etmez."

Başbakan Yardımcısı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı olan Mustafa Cumhur Ersümer, yaşanan yangın felaketine ilişkin olarak açıklamada bulunarak; "Yandık kavrulduk ne ciğerimiz kaldı yanmayan ne yüreğimiz, üç gün üç gece, yana yana duman olduk, is olduk, kül olduk kömür olduk. Canımıza yetti, içimiz parçalandı, Çanakkale'mizin rüzgarı yüzyıllardır esiyor, ormanlarımız ilk günden beri var yangın Çanakkale de her yıl bir değil birkaç kez çıkıyor, yangının olacağı belli, ne yapılacağı biliniyor ama her yıl daha fazla yer yanıyor. Helikopter gündüz 16, gece 4, gece olunca da 16 olsa daha önce sönmez mi? Bal gibi söner, keşke daha çok uçak olsaydı daha az yer yanardı. Yazılıyor, söyleniyor, öneriliyor ama net bir ses, içimizi ferahlatacak bir nefes yok. Artık Çanakkale de yangın olmayacak demek mümkün değil, ama öyle tedbirler aldık ki kısa sürede sönecek, çok az yer yanacak, diyebilen bir iddia da yok, umarız son olur, ormanlarımız kurtulur. Ormanlarımız devletimizin milletimize emanetidir. Yüce milletimiz emanete ihanet etmez. Ama asıl olan devletin de malına sahip olmasıdır, örnek olmasıdır, önüne gelenin de, milleti bağırta bağırta, yanına polisi jandarmayı alıp, dağı taşı kesememesidir, hesap sormasıdır, keseninde hesap vermesidir, ağaç baltaya demiş ya 'ben, senin, beni kestiğine değil, sapının benden olmasına üzülüyorum' dedi.
(Seçkin Sağlam)

Paylaş