Ergun "EYT sorunu çözülmeli, yaş sınırı kaldırılmalıdır"

752

 Tüm Emekli Sen Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu tarafından Tüm Emekli Sen Çanakkale Şube binasında, hükümetin 2020 bütçe görüşmeleri ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklama Tüm Emekli Sen Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun, tarafından yapıldı. Tüm Emekli Sen Şube Başkanı Ergun; “Kimi yıllarda emekçilerin, çalışanların, köylülerin milli gelirden aldıkları pay artmış gibi gözükse de bu esasen örgütlü mücadele ile alınmış bir hak olarak görülmelidir. Hal böyle iken öncelikle son 15-16 yıldır, krizin, dış borçlanmanın, yolsuzlukların, israfın, savaşın ve güvenlik konseptli yönelimin faturası bizlere ödetilmeye çalışılıyor” dedi. Bütçede, baskı, yoksulluk, işsizlik, yolsuzluk ve israf olduğunu söyleyen Tüm Emekli Sen Şube Başkanı Ergun; “Bu bütçede, baskı var, yoksulluk var, işsizlik var, yolsuzluk ve israf vardır.  Ve en önemlisi emeklilerin, çalışanların, yoksulların, köylülerin yaşamlarını kolaylaştıran hiçbir tasarruf yoktur. Ülkemizin her yerinde taleplerimizi haykıracağız, siyasi iktidara sesimizi duyurmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı. Emekli maaşının en az asgari ücret düzeyinde olması gerektiğini belirten Tüm Emekli Sen Şube Başkanı Ergun; “En az emekli maaşı asgari ücret düzeyinde olmalıdır. Emeklilere her yıl için emekli aylıkları tutarında 4 ikramiye verilmelidir. Emekliler ve eşleri için şehiriçi ulaşım ücretsiz olmalıdır. Asgari ücret tamamıyla vergi dışı kalmalıdır. Emeklilikte yaşa takılan yurttaşlarımızın sorunu biran önce çözümlenmeli ve yaş sınırı kaldırılmalıdır. Temel ihtiyaçlardan KDV kaldırılmalıdır” dedi. 

 
“Bütçede barış, kardeşlik yoktur, baskı, yoksulluk, işsizlik, yolsuzluk ve israf vardır”
Tüm Emekli Sen Çanakkale Şube Başkanı Emin Ergun; “2020 yılı bütçesi TBMM`de görüşülmektedir. Bütçe metinleri sıradan, basit, rakamların altalta geldiği yasa metinleri değildir.  Gelecek yıl tahminlerinin bilimsel olarak yapıldığı ve topam milli gelirin nasıl pay edileceği, kimlere hangi sınıf ve katmanlara nasıl ve ne kadar dağıtılacağının bilgisini içeren metinlerdir. Biliyoruz ki, hiçbir zaman gerçek anlamda emekçileri, emeklileri gözeten, çalışanları, yoksulları kayıran bir bütçe olmamıştır. Kimi yıllarda emekçilerin, çalışanların, köylülerin milli gelirden aldıkları pay artmış gibi gözükse de bu esasen örgütlü mücadele ile alınmış bir hak olarak görülmelidir. Hal böyle iken öncelikle son 15-16 yıldır, krizin, dış borçlanmanın, yolsuzlukların, israfın, savaşın ve güvenlik konseptli yönelimin faturası bizlere ödetilmeye çalışılıyor. Bunda bizlerin örgütsüz olmamızın, dağınık olmamızın, yeterli demokratik muhalefeti oluşturmamamızın payı büyüktür. Bu bütçede barış, kardeşlik yoktur. Bu bütçede insanca yaşam yoktur. Bu bütçede emeklinin sağlık hakkı yoktur. Bu bütçede demokratik bir ülke yoktur. Bu bütçede 13 milyona yakın emekli yok. Bu bütçede, baskı var, yoksulluk var, işsizlik var, yolsuzluk ve israf vardır.  Ve en önemlisi emeklilerin, çalışanların, yoksulların, köylülerin yaşamlarını kolaylaştıran hiçbir tasarruf yoktur. Ülkemizin her yerinde taleplerimizi haykıracağız, siyasi iktidara sesimizi duyurmaya çalışacağız” dedi.
 
“En az emekli maaşı asgari ücret düzeyinde olmalıdır”
Tüm Emekli Sen Şube Başkanı Ergun; “Bu bütçe yoksulluğun, savaşın, adaletsizliğin, eşitsizliğin bütçesidir!  Bu bütçenin bir başka özelliği ise savaşa ve güvenliğe ayrılan paydır. 2020 bütçesinde iç ve dış güvenlik için ayrılan pay ise 145 milyardır.  TSKGV (Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı) ve SSDF’yi (Savunma Sanayi Destekleme Fonu) de hesaba kattığımızda bu pay 250 milyar liraya çıkmaktadır. Ne işe yarayacağını bilmediğimiz silahlar, neyi savunacağını bilmediğimiz savunma sistemleri, devletlerarası siyasi dengenin bir faaliyeti olarak bizim cebimizden çıkan paralarla, bizim ürettiklerimizle ödeniyor. Bizim silaha, savunma sistemlerine değil demokrasiye, barışa ihtiyacımız var.  Biz yoksulluk değil, insanca yaşamak istiyoruz.  Bu çerçevede Tüm Emekli-Sen olarak 2020 bütçesinden ve siyasi iktidardan talep ediyoruz; en az emekli maaşı asgari ücret düzeyinde olmalıdır. Emeklilere her yıl için emekli aylıkları tutarında 4 ikramiye verilmelidir. Emekliler ve eşleri için şehiriçi ulaşım ücretsiz olmalıdır. Asgari ücret tamamıyla vergi dışı kalmalıdır. Emeklilikte yaşa takılan yurttaşlarımızın sorunu biran önce çözümlenmeli ve yaş sınırı kaldırılmalıdır. Temel ihtiyaçlardan KDV kaldırılmalıdır. Sağlık için yapılan kesintiler ve katkı payları, emeklilerden alınmamalıdır. Elektrik, doğalgaz ve suya yapılan son zamlar geri alınmalıdır. Tüm ödemeler emekli ücreti hesaplanmasına dahil edilmelidir. Güvencesiz istihdam uygulamalarına derhal son verilmelidir. Barışçıl, kardeşçe ve insanca bir yaşam hepimizin hakkıdır. Hele ömrünün büyük kısmını bu ülkenin birikimine harcamış olan emekliler için bu en temel haktır. Bu hak siyasi iktidarların üzerinde tasarruf edebileceği bir hak değildir.  Bu hak emekliler için vazgeçilmez haktır. Bu hakkın kendisine ve kullanılmasına yönelik her türlü girişim için Tüm Emekli-Sen`i karşısında bulacaktır” dedi.(Baykal Sağlam)
Paylaş