havadurum

Ergun "Emekliler asgari ücretin altında maaş alıyorlar"

725
Tüm Emekliler Sendikası üyeleri, İskele Meydanı`nda, bir araya gelerek emeklilerin yaşadığı ekonomik sorunları dile getirdiler. Sendika Şube Başkanı Emin Ergun "İktidarın, emekli ve emekçi çalışan karşıtı politikası devam ediyor. Bu politikanın özü, yoksullardan ve çalışanlardan alıp, zenginlere, yandaşlara ve para babalarına vermektir. Memleketin kaynaklarını, peşkeş çekmektir. 20 yıllık sürede, yandaş zenginler daha zengin olurken, milyonlarca emekli, çalışan emekçi daha yoksullaştı, açılığa mahkum edildi" ifadelerine yer verdi. Ergun acil taleplerini şu şekilde sıraladı, "Asgari ücret, güncel açlık ve yoksulluk sınırına göre artırılsın. En düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyesi, güncellenmiş asgari ücretle eşitlensin. Tüm emekli maaşlarına gerçekleşmiş enflasyon oranına göre seyyanen zam yapılsın. Emekli sendikaları Statü yasası ile EYT yasası TBMM tatile girmeden çıkarılsın"
 
"Bu krizde en büyük faturayı emekliler ödüyor"
Ergun sözlerini şu şekilde sürdürdü, "İktidarın, izlediği politikalarla, Ölçüsüz lüks harcamalar, garantili modeller, yolsuzlukları, hesapsız kitapsız iç ve dış borçlar, yağmalanan merkez bankası ve hazine kaynakları yüzünden enflasyon ve döviz kontrolden çıktı. Kaynak dağıtımında adalet ortadan kalktı. Bu krizde en büyük faturayı emekliler ödüyor. Emekliler insanca bir yaşam istiyorlar. Buna hakkımız da var. Yoksulluk ve açlıkta yaşamamız kader değil, iktidarın izlediği, emekli ve emekçi karşıtı politikadır. İktidar yıllardır bizi görmezden geliyor, sorunlarımızı çözmüyor, daha da ağırlaştırıyor. Yapılacak ilk seçimde emekliler bunun gereğini yapacaklardır."
"Gerçek enflasyon en az yüzde 160-200 de seyrediyor"
Ergun, TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, "Devletin, Türkiye İstatistik Kurumu, bağımsızlığını ve tarafsızlığını yitirmiş, iktidarın emir eri olmuş bir kurumu. İktidar, TÜİK eliyle ve emirle, gerçeklerden uzak, hayali, akla ve vicdana uymayan rakamlara dayanarak enflasyon açıklatıyor. Bu rakamlara dayanarak, yüzdelik zamlar yapıyor. Yapılan zamlar, tamamen hayat pahalılığı gerçeğinin dışında olduğundan, refah sağlamıyor, tersine daha yoksullaşmamıza sebep oluyor. Çünkü 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 7 bin lirayı, yoksulluk sınırı 20 bin lirayı geçti. Bütün emekliler asgari ücretin altında maaş alıyorlar. Gerçek enflasyon en az yüzde 160-200 de seyrediyor. Başta petrol ürünleri olmak üzere, elektrik, doğalgaz ve temel gıda maddelerine, günaşırı ölçüsüz ve vicdansız zamlar geliyor. Böyle bir zammı kabul etmiyoruz" dedi.
(Atilla Akın)
Paylaş