Epilepsi, tarihin bilinen en eski hastalıklardan biri olmasına rağmen hala yeterince anlaşılmıyor ve hastalar toplumsal ön yargılarla karşılaşıyor. Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Nerses Bebek, 26 Mart Mor Gün’de “Toplumun yüzde 58’i epilepsi hastalığını tanımlayamıyor, neredeyse yarısı ise kendi başına gelebileceğini düşünmüyor. Bilinçlenmek ve damgalamaya son vermek için “Mor Alarm” çalıyor” dedi
Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Nerses Bebek, 26 Mart Mor Gün - Epilepsi Farkındalık Günü’nde toplumda epilepsi konusundaki bilgi eksikliğine dikkat çekerek şu çarpıcı verileri paylaştı: “Epilepsi Farkındalık Araştırması’na göre, toplumumuzun yüzde 58’i epilepsi hastalığını tanımlayamıyor. Yüzde 40’ı ise epilepsi hastalığının nöroloji uzmanları tarafından tedavi edildiğini bilmiyor. Bilmediklerimizden korkuyoruz ve bu korku da hastalara yönelik ön yargıyı besliyor. Epilepsi hastaları toplumda hala ‘evlenemez, çalışamaz, okuyamaz, başarılı olamaz’ gibi yanlış mitlerle damgalanıyor. Oysa epilepsi, doğru tedavi ve destekle yönetilebilen bir hastalık. Dokuz yıldır, epilepsi hastalarına karşı ön yargılarla mücadele ettiğimiz Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası kapsamında, 26 Mart Mor Gün’de herkesi ‘Mor Alarm’ çağrımıza kulak vermeye ve epilepsi hakkında bilinçlenmeye ve ön yargıları geride bırakmaya davet ediyoruz. Bilinçlenirsek ön yargılar uzaklaşır ve epilepsi hastaları hak ettikleri eşit ve destekleyici toplumsal ortama kavuşabilir.”
Prof. Dr. Nerses Bebek, “Toplumun yüzde 49’u epilepsinin herkes için bir risk oluşturduğunu düşünmüyor. Yüzde 42’si ise epilepsinin sadece belirli yaş gruplarında görülebileceğini sanıyor. Oysa epilepsi hastalığı kadın-erkek fark etmeksizin her yaşta ortaya çıkabilir. Basit bir kafa travması, doğum sırasında bebeğin oksijensiz kalması, inme, beyin iltihabı, menenjit veya ışın tedavisi gibi durumlar epilepsiye neden olabilir. Bu yönüyle herkesin bir gün epilepsi hastası olma riski bulunuyor. O yüzden bu hastalığı ve hastaları ötekileştirmektense anlamaya çalışmamız çok önemli” diye konuştu.
Araştırmaya göre, ülkemizde 34 milyon kişi epilepsi nöbeti geçiren birine nasıl müdahale edeceğini bilmiyor. Prof. Dr. Bebek, hepimizin günlük hayatımızda, yolda, iş yerinde ya da okulda epilepsi nöbeti geçiren biriyle karşılaşabileceğimizi vurgulayarak, doğru ilk yardım bilgisinin öğrenilmesinin toplumsal bir sorumluluk olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Bebek, 10 maddede epilepsi nöbeti geçiren bir kişiye nasıl müdahale edileceğini şöyle açıkladı :
Türk Epilepsi ile Savaş Derneği’nin UCB Pharma’nın koşulsuz desteğiyle, 2017 yılından beri hayata geçirdiği Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası, bu yıl dokuzuncu yılında… Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası, epilepsili bireylerin de herkes gibi hayatlarına devam edebilecekleri, okuyabilecekleri, çalışabilecekleri, evlenebilecekleri, çocuk sahibi olabilecekleri ve başarılı işlere imza atabileceklerinin farkındalığını artırmayı amaçlıyor. Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasının taşıyıcı ikonu olarak epilepsi hastalarına olan bakış açımızı değiştirmemiz gerektiğini sembolize eden mor gözlükler kullanılıyor.
Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası, 2025 yılında ön yargıları yıkmak amacıyla #MorAlarm mottosunu benimsedi. 2025 yılında Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasının gönüllü elçileri ünlü oyuncular Aybüke Pusat ve Serkay Tütüncü oldu.
Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası kapsamında her yıl düzenlenen etkinliklerle, epilepsi hastalığına dair toplumsal farkındalık artırılmaya devam ediyor. Bugüne kadar Epilepsi İçin Bak’a birçok ünlü isim gönüllü elçi olarak destek vererek kampanyanın geniş kitlelere ulaşmasını sağladı. Bu isimler arasında: Bülent Şakrak, Furkan Andıç Murat Dalkılıç, Aşkın Nur Yengi, İrem Sak ve Derya Uluğ da yer alıyor.
Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasıyla ilgili daha detaylı bilgi almak için www.epilepsiicinbak.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
(BÜLTEN)