“Enflasyon değil, maaşlar geriledi!”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerini değerlendiren Anadolu Sağlık-Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, enflasyonun değil memur maaşlarının gerilediğini söyledi.

732

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Temmuz ayı enflasyon oranını %3.23, yıllık enflasyonu ise %61.78 olarak açıkladığını belirterek, enflasyonun gerilemediğini ama memur maaşlarının gerilediğini söyledi.

Taşkın, ENAG’ın Temmuz ayı enflasyonunu %5.91, yıllık enflasyonu ise %100.88 olarak açıkladığını hatırlatarak, memur, memur emeklisi, asgari ücretli gibi dar ve sabit gelirli vatandaşların sokağa çıktığı zaman hissettiği enflasyonun %100’ün üzerinde olduğuna vurgu yaparak şunları ifade etti:

“Hatırlayalım; 7. Dönem Toplu Sözleşme kapsamında memur ve memur emeklilerine Temmuz ayında %10+Enflasyon farkı verildi: Toplamda %19.31 zam alan memur ve memur emeklisinin maaşı daha cebine girmeden eridi! Elektriğe ve doğalgaza %38 zam gelirken, ulaşım arttı, kirada %25 sınırlaması kalktı; kira artışının %61.78 olacağı şimdiden dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızı sıkıntıya düşürdü! Eğitim gideri arttı. Gıda fiyatlarında gerileme maalesef yok.

TÜİK, Temmuz ayı itibariyle enflasyonu gerilemiş gösteriyor; enflasyon gerilemiyor, sadece yükselişi yavaşlıyor ama memurun, memur emeklisinin, dar ve sabit gelirli vatandaşların gelirleri maalesef geriliyor. Ne yazık ki ülkemizde emeğe saygı yok oldu. Emeğin değeri olmadığı gibi çalışanların gelirleri de düşüyor. Yetkili Sendika, kamu çalışanlarının haklarını koruyamıyor, gün geçtikçe emeğin değerinde ve gelirde gerileme yaşanıyor. Bunu düzeltmenin yolu ise gelir dağılımındaki adaletsizliği düzenlemekten geçiyor. Holdinglerin vergileri silinirken, bunlara vergi muafiyet ve istisnaları getirilirken memura %10 zam yapılması, bugün 14.400 TL’nin üzerinde olan seyyanen zammın kök maaşa yansıtılmaması kamu çalışanlarında derin kaygılara, güvensizliğe ve aidiyet duygusuna zarar veriyor. Bir kez daha tekrarlıyoruz; enflasyon farkları her ay maaşa yansıtılmalıdır. Vergi oranı %15’te sabitlenmeli, vergi dilimi yükseltilmeli, refah payı verilmeli, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmak suretiyle öncelikli olarak vergide adalet sağlanmalıdır. Seyyanen zam kök maaşa yansıtılmalı; memurun ve memur emeklilerinin refah seviyesini yükseltecek reel artış yapılmalıdır.”

(HABER MERKEZİ)
Paylaş