havadurum

En İyi Domain Rehberi: Domain ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

1926

Domain yani alan adı, insanların web sitenizi bulmak için tarayıcılarının adres çubuğuna yazdıkları web adresidir. Potansiyel veya mevcut müşteriler, sunduğunuz hizmetleri internette aradıklarında sizi bu şekilde bulurlar. Bu nedenle web sitenizi veya işletmenizi kurarken doğru alan adını seçmeniz çok önemlidir.

Domain Nedir?

Basit şekilde ifade etmek gerekirse, internete bağlı her bilgisayar ve web sitesi, tanımlama amacıyla kendisiyle ilişkilendirilmiş bir dizi veya sayı dizisine sahiptir.

Bir web sitesini ziyaret etmeye çalışırken her zaman bu numaraları hatırlamak zorunda kalmak oldukça kafa karıştırıcıdır. Domain'ler bu sorunu çözmeye yardımcı olmak için oluşturulmuştur. İstediğiniz web sitesine erişim sağlamak için IP numaraları ezberlemek yerine web adresini yazmanız yeterlidir. Bu şekilde ziyaret etmek istediğiniz sayfaya yönlendirilirsiniz.

Domain Uzantıları

Bir domain satın alırken, farklı alan adı uzantı türlerini de bilmeniz gerekir. En yaygın uzantı.com'dur, ancak.net,.org ya da.tr,.uk veya.ca gibi ülke kodu alan adı uzantıları gibi birçok başka uzantı da mevcuttur.

Bu kadar uzantı arasından nasıl seçim yapacağım diyorsanız, seçeceğiniz alan adı uzantısı, ne tür bir web sitesi oluşturduğunuza bağlı olacaktır.

  • Örneğin, bir işletme veya ticari web sitesi kuruyorsanız,.com muhtemelen en iyi seçenektir.
  • Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar veya organizasyonlar için.org daha iyi bir seçim olabilir.
  • Belirli bir ülke için bir web sitesi oluşturuyorsanız, o bölgeyle ilişkili uzantıyı seçebilirsiniz. Bu alan adı uzantıları tıpkı diğer alan adları gibi satın alınır, ancak bazıları ek ücret veya kısıtlamalarla birlikte gelebilir.

Ayrıca, her alan adının kullanılabilirliğinin ve maliyetinin nereden satın aldığınıza bağlı olarak değişebileceğini de unutmamanız önemlidir. Bazı sağlayıcılar belirli alan adlarında veya uzantılarda indirim sunabilir, bu noktada karşılaştırma yaparak domain kaydınızı daha uygun fiyatlarla yapabilirsiniz.

Alan Adları Nasıl Çalışır?

Web tarayıcınıza bir alan adı yazdığınızda, küresel bir sunucu ağı olan Alan Adı Sistemine (DNS) bir istek gönderilir. Daha sonra alan adıyla ilişkili ad sunucuları aranır ve istek bu ad sunucularına iletilir.

Bu ad sunucuları, hosting şirketiniz tarafından yönetilen bir tür bilgisayardır. Hosting şirketiniz, isteğinizi web sitenizin depolandığı web sunucusuna iletir. Web sunucusu, web sayfasının yanı sıra ilişkili verileri de alır. Son olarak, bu bilgileri tarayıcıya geri gönderir.

Neden Bir Alan Adına İhtiyacınız Var?

İşletmenizin bir alan adına ihtiyaç duymasının bazı temel nedenleri aşağıdaki şekildedir:

1. Etkili markalaşma

İyi düşünülmüş bir alan adı, projenizin veya işletmenizin markanızın değerleri ve misyonuyla tutarlı bir şekilde iletişim kurmasına yardımcı olur.

2. Akılda kalıcılık

Hedef kitleniz web sitenize alan adı olmadan da IP adresini yazarak erişebilir. Bununla birlikte, IP adresleri bir dizi sayıdan oluştuğu için hatırlanması zordur. Bir alan adı, bir web sitesinin internet kullanıcılarına erişilebilirliğine yardımcı olur.

3. SEO

İlgili anahtar kelimeler içeren akılda kalıcı bir alan adı, web sitenizin arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur.

4. Güvenilirlik

Özel bir alan adı kullanan web siteleri, ücretsiz alan adlarına sahip olanlara göre daha profesyonel görünür.

5. Özel E-posta Adresleri

Bir alan adına sahip olmak, isim@domain.com gibi benzersiz ve profesyonel e-posta hesapları oluşturmanızı sağlar. Bu sayede marka adınızı farklı çevrimiçi kanallarda tutarlı hale getirir.

Domain Nasıl Oluşturulur ve Seçilir?

Markanız için seçtiğiniz domain'i kaydetmek, web sitenizi çalışır hale getirmek ve işletmenizi çevrimiçi hale getirmek için önemli bir adımdır.

Birçok alan adı kayıt kuruluşu ve web hosting hizmeti, bu süreci sizin için hızlı ve basit hale getirir, bu sayede herkes kendi alan adını kaydedebilir ve satın alabilir. Fakat öncesinde, alan adının hala mevcut olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.

İstediğiniz alan adı satın alınmışsa, alan adınızın bazı varyasyonları üzerinde beyin fırtınası yapabilir veya farklı bir uzantı seçebilirsiniz. Ayrıca çok geç değilse, işletmeniz için farklı bir isim düşünmeyi bile düşünebilirsiniz.

Her ay binlerce alan adı kaydedildiği için bu aşamada hızlı hareket etmeniz çok önemlidir. Alan adlarınızı güvence altına almak, işletmenizin veya markanızın adını ve kimliğini korumanıza yardımcı olacaktır. Bu noktada arzu ederseniz, istediğiniz kadar alan adı ve uzantısını kaydedebilir ve satın alabilirsiniz.

Birden fazla alan adı satın almanın ve kaydetmenin en önemli avantajı, düşük bir aylık veya yıllık ücret karşılığında gelecekte ihtiyaç duymanız halinde bu alan adlarının haklarına sahip olmanızdır.

Birden fazla uzantıya sahip bir alan adı satın alırsanız, alan adı kayıt şirketleri size genellikle indirimli olarak paketlenmiş bir anlaşma sunacaktır.

En İyi Domain Kayıt Şirketi

Hosting.com.tr, seçtiğiniz bir alan adını satın almanıza yardımcı olan ICANN onaylı bir alan adı kayıt kuruluşudur. Alan adı seçerken, üst düzey alan adları (TLD'ler) ve ülke kodu üst düzey alan adları (ccTLD'ler) arasından seçim yapmanıza olanak tanır. Her türden premium alan adı sağlar. Ayrıca, alan adınız başka bir yerde kayıtlı ise, alan adı transferlerine de izin verir.

Ek olarak, web hosting hizmetleri, WordPress hosting, güvenlik ürünleri, kurumsal e-posta hosting vb. hizmetler de sağlar. Hosting hizmeti; paylaşımlı, VPS, Wordpress, dedicated vb. tüm web hosting hizmetlerini kapsar.

Ayrıca alan adınız için DNS'in tam kontrolünü sağlayan bir kontrol paneli sunar. Web sitenizde herhangi bir kesintiye neden olmadan mevcut alan adınızı kendi platformlarına bile aktarabilirsiniz. Alan adı transfer süreci genellikle 5-7 gün sürer, ancak tüm süreç otomatiktir ve sorunsuzdur.

Hosting.com.tr, ayrıca tüm alan adlarında aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok sayıda güvenlik eklentisi sağlar:

  • WHOIS gizliliği ile dolandırıcılığa karşı koruma elde edersiniz.
  • Tam site yedeklemeleri.
  • Kötü amaçlı yazılım taraması ve kara listeleri izleme.
  • Alan adı ile ilgili spam ve sitenize yetkisiz erişime karşı koruma.
  • Sitenizi bilgisayar korsanlarından, insan hatalarından ve kötü amaçlı yazılım taramalarından korur.

(BÜLTEN)
Paylaş