havadurum

EMEP Çanakkale: “Özak Tekstil işçisi yalnız değildir”

Urfa’da sendikal hakları ve talepleri için mücadele eden Özak Tekstil işçilerine bir destek de Emek Partisi (EMEP) Çanakkale'den geldi.

1677

Urfa'daki Özak Tekstil'de işçilerin sendikal hakları ve insanca çalışma koşulları için başlattığı direniş 11'inci gününde mücadelelerini sürdürüyor. Özak işçilerine destek açıklamasında bulunan EMEP İl Başkanı Muzaffer Dağtekin, "İnsanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları, iş güvencesi, sendika seçme ve örgütlenme özgürlüğü içi ayağa kalktılar. Tüm emek ve demokrasi güçlerini Özak işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz" dedi.

Konuya ilişkin basın açıklamasında bulunarak, işçilere desteklerini açıklayan Emek Partisi Çanakkale İl Başkanı Muzaffer Dağtekin, şu ifadeleri kaydetti: “Urfa Organize Sanayide Özak tekstil işçileri patron yanlısı sendikadan ayrılarak BİR-TEK-SEN’e üye olmalarının ardından ve bir kadın arkadaşlarının işten atılması üzerine, işçiler fabrikada yaşadıkları baskı tehdit, mobbing ve kötü çalışma koşullarının düzeltilmesi için, iş bırakarak fiili bir direniş başlattılar. İnsanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları, iş güvencesi, sendika seçme ve örgütlenme özgürlüğü içi ayağa kalktılar. Günlerdir demokratik direnme haklarını kullanarak mücadelelerini sürdürüyorlar.”

"Mücadele büyüdü"

Özak işçilerinin mücadelesi hakkında bilgi veren Dağtekin, “Sermaye, medyasıyla, partileriyle kolluk güçleriyle bir cephe oluşturarak işçilerin mücadelesini bastırmak için harekete geçtiler. Önce Urfa Valisi İl çapında bütün eylem ve etkinlikleri yasakladı, yetmedi fabrika önüne giden işçileri jandarma zor kullanarak. Biber gazı joblarla saldırıp işçi ve sendika yöneticilerini gözaltına alarak işçilerin direnişini kırmak istediler. Ancak bu acımasız saldırıyı gören fabrikada çalışan sınıf kardeşleri de patronların engellerine rağmen dışardaki direnişe katılarak mücadeleyi daha da büyüttüler.” dedi.

“Müftü de patronlarla aynı safta”

Özak tekstil işçilerinin mücadelelerinde ısrarlı olduğunu söyleyen Dağtekin, “Ancak Urfa Müftüsü de yağmurdan cami avlusuna sığınan işçileri camiden çıkarmak istiyor. İşçilerin tepkisinden sonra çekilmek zorunda kalıyor. Müftüde, ezilen sömürülen insanların karşısındaki patronların safında yer alıyor.” dedi.

“Patronların kırılma noktası”

ÖZAK tekstil işçilerinin direnişi patronların kırılma noktası olduğunu ifade eden Dağtekin, “Özak işçisi kazanırsa, patron yanlısı işbirlikçi sendikalar kaybederse, işin arkası gelir ateş tüm diğer fabrikalara yayılır. Tıkır tıkır işleyen sömürü ve rant düzeni bozulur. ÖZAK işçisi kazanırsa ücretler gerçek enflasyon üzerinden hesaplanır. ÖZAK işçisi kazanırsa işçi grevleri yasaklanamaz. ÖZAK İşçisi kazanırsa Siyonist İsrail’e mal taşıyan gemiler durdurulur. ÖZAK işçisi kazanırsa Kentler, dereler zeytinler. Ormanlar yağma ve talan edilemez, işte sermaye sınıfı bunu biliyor. İşçiler emekçiler birlik olursa istedikleri gibi yönetemeyecekler. Bunun için patronu valisi jandarması müftüsü birlik olmuş Özak işçisini yalnızlaştırarak, direnişini kırmak istiyorlar.” şeklinde konuştu.

İşçiler için taleplerini sıraladı

“Özak işçisi kazanırsa tüm emekçiler kazanacak. Yaşasın iş ekmek, özgürlük mücadelesi. Tüm emek ve demokrasi güçlerini Özak işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz” diyen Dağtekin işçilerin taleplerini sıraladı:

  • "İşten atılan işçiler yeniden işe alınmalıdır.
  • İşçiler hangi sendikaya üye olacaklarına kendisi karar vermeli, BİR-TEK-SEN patronlarca tanınmalıdır.
  • Direnişçi işçilerin direnişte geçen süre için ücretleri ödenmeli, İşçilere uygulanan baskı ve şiddete son verilmelidir."

(Damla Yeltekin)

Paylaş