havadurum

Emeklilik Yaşı Yükselecek mi? Cevdet Yılmaz’dan Flaş Açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilik yaşına ilişkin son dakika açıklamasında bulundu. Yılmaz, emeklilikte yaş yükseltilmesine ilişkin bir çalışma olmadığını söyledi.

652

Emeklilik yaşının yükseltilmesine ilişkin bir çalışma olmadığını açıklayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilikte yaşa takılanların umutlarını arttırdı. Yılmaz, seçim sonrası kurda önemli bir hareketlilik yaşandığını ancak önümüzdeki dönemde böyle bir hareketlilik beklemediklerini de söyledi. Yılmaz, Erdoğan ile Putin arasında takvime bağlanmış bir görüşme planının bulunmadığını da duyurdu. Emeklilik sisteminin nasıl işlediğini ve emeklilik yaşıyla ilgili son gelişmeleri öğrenmek için haberimizi okuyabilirsiniz.

Emeklilik yaşı tartışması

Emeklilik yaşı, Türkiye’de uzun zamandır gündemde olan bir konu. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) adlı bir grup, emeklilik şartlarının esnetilmesini ve yaş şartının kaldırılmasını talep ediyor. Bu talep, siyasi partiler arasında da farklı görüşlere neden oluyor. Bazı partiler EYT’lilerin haklı olduğunu savunurken, bazı partiler ise emeklilik sisteminin sürdürülebilirliği için yaş şartının korunması gerektiğini belirtiyor.

Emeklilik yaşıyla ilgili son olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bir açıklama yaptı. Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 12. Kalkınma Planı görüşmelerinde konuştu.

Cevdet Yılmaz’dan net mesaj

Yılmaz, emeklilik yaşına ilişkin sorulan bir soruya şu yanıtı verdi: "Bununla ilgili bir hedefimiz yok. Emeklilikte yaş yükseltilmesine ilişkin bir çalışmamız yok". Yılmaz’ın bu sözleri, emeklilikte yaşa takılanların umutlarını arttırırken, emeklilik sisteminin geleceğiyle ilgili endişeleri de gündeme getirdi.

Yılmaz ayrıca seçim sonrası kurda önemli bir hareketlilik yaşandığını ancak önümüzdeki dönemde böyle bir hareketlilik beklemediklerini de söyledi3. Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında takvime bağlanmış bir görüşme planının bulunmadığını da açıkladı.

Emeklilik sistemi nasıl işliyor?

Türkiye’de emekli olabilmek için belirli prim gün sayısı ve yaş şartlarını yerine getirmek gerekiyor. Bu şartlar 2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformuyla değiştirilmişti. Buna göre;

1 Ocak 2008 tarihinden önce sigortalı olanlar için;Kadınlar için 58, erkekler için 60 yaş şartı var.
Prim gün sayısı ise 3600 ile 7000 arasında değişiyor.

1 Ocak 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar için;Kadınlar için 65, erkekler için 65 yaş şartı var.
Prim gün sayısı ise 5400 ile 9000 arasında değişiyor.

Bu şartları yerine getirenler emekli olabiliyor. Ancak bazı kişiler prim gün sayısını doldurdukları halde yaş şartını beklemek zorunda kalabiliyor. Bu kişiler EYT’liler olarak adlandırılıyor.

Paylaş