havadurum

Emeklilerden 'Geçinemiyoruz' tepkisi; “Aldığımız maaş bir ev kirası kadar” 

Geçim sıkıntısı içerisinde olan emekliler çareyi gece gündüz çalışarak arıyor. En düşük emekli maaşının ortalama 10 bin TL olması nedeniyle, emekliler bir yandan “geçinemiyoruz” diye tepki gösterirken, bir yandan da geçinmenin alternatif yollarını arıyor. Çanakkaleli Mustafa Atasever de geçinemediği için çalışmak zorunda kalan emekliler biri. Atasever, bir emekli maaşının bir kira bedeline denk olduğunu belirterek; “Bu ülkede, yaşamak emeklilere zor, başka herkese kolay” dedi.

1507

Ülke gündemini sık sık meşgul eden konulardan biri haline gelen emekli maaşı, emeklilerin geçinemedikleri için çalışmak zorunda kalmalarına neden oluyor. En düşük emekli maaşının 10 bin TL civarında olması, emeklilerin pahalı yaşam şartlarında geçinememelerine sebebiyet veriyor. Yurdun dört bir yanında asgari ücretin 17.002 TL olmasının yanı sıra emekli maaşlarına yapılan zamların, yeterli olmaması nedeniyle tepkiler büyüyor. Çanakkale’de 2015 yılında SSK’dan emekli olan Mustafa Atasever, yaklaşık 8 senedir emekli olmasının yanı sıra geçinemediği için Lahmacun Pide ustası olarak bir dükkanda çalışarak, geçimini sağlamaya çalışıyor. Bir yandan 2000’li yıllarda bir asgari ücret kadar emekli maaş alınırken, şu anki ekonomik süreçte emeklilerin geçinemedikleri için çalışmak zorunda olduklarını, öte yandan bir haftalık tatile gitmenin bile emekliler için lüks haline geldiğini dile getiriyor. Çanakkale OLAY Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Mustafa Atasever; “Temennim maaşların iyileştirilmesi ama en başta sosyal bir devlet olarak öğrencilerin de durumunun iyileştirilmesi” şeklinde konuştu.

“2000’li yıllarda bir emekli, asgari kadar maaş alıyordu”

1966 Çanakkale doğumlu olan emekli Mustafa Atasever, emekli maaşının yeterli olmaması nedeniyle bir yandan da Pide ve Lahmacun Ustası olarak çalışıyor. Gazetemiz Çanakkale OLAY Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Atasever; “2015’te SSK’dan emekli oldum. O zamanlardaki şartlar biraz daha iyiydi ama bugüne geldiğimizde, bütün emeklilerin ortak sorunu; aldığı maaş bir ev kirası kadar, bir de okuyan bir çocuğu varsa benim gibi mecburen çalışmak zorunda. Emekliyim, evim bana ait ama aldığım maaş yetmediği için çalışıyorum ve çalışmak zorundayım, benim gibi birçok insan var, aynı sıkıntıyı yaşayan, aynı sorunu taşıyan. Emeklilerin iyileştirilmesi şart. 2000’li yıllarda bir emekli asgari kadar maaş alıyordu ama o günden bugüne maalesef çok şey değişti” ifadelerini kullandı.

“Biz emekliler, odunu, kömürü para ile alıyoruz”

Her şeyden önce gençlere destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Atasever; “Şu an serbest çalışıyorum, lahmacun pide ustasıyım, kime usta lazım olursa orada çalışıyorum. Türkiye, bir İngiliz için tatil cenneti, bir Fransız ya da Almanlar için de öyle. Biz emekliler, odunu, kömürü para ile alıyoruz, doğalgaz faturasını cebimizden ödüyoruz, elektrik de su da öyle. Bu ülkede yaşamak, emeklilere zor, başka herkese kolay. Temennim maaşların iyileştirilmesi ama en başta sosyal bir devlet olarak öğrencilerin de durumunun iyileştirilmesi lazım çünkü yurt bulanlar çok şanslı, bulamayanlar anne babaya yük oluyor, anne baba onları okutmak için çalışmak zorunda kalıyor, elbette bizim geleceğimiz gençler, gençlerin hayat şartları iyileştirilme ki, onlar da dürüst ve doğru bir birey olarak topluma kazanılsın. Bugün ülkemizdeki zeki insanlar, bu ülkeden kaçmayı düşünüyorlar, gitmeyi düşünüyorlar” diye konuştu.

“Yıllardır tatile çıkmak istiyoruz”

15 günlük bir tatilin bile lüks olduğunu belirten Atasever; “Oğlum şu an üniversiteyi bitirdi, çalışmasam da olacak ama yarın evleneceği zaman yine para gerekecek, onun evlenmesi için para biriktirmemiz gerekiyor. Yıllardır tatile çıkmak istiyoruz, aşağı yukarı sekiz yıldır emekliyim, her sene ‘bu yıl tatile gideceğim, bir hafta ya da on beş gün’ ne yazık ki şartlar el vermiyor ve tatile bile gidemiyoruz, bu bile bir lüks oldu. Bugün bir emeklinin 15 gün, gönlünce tatil yapması ya da yarım pansiyon bir yerde kalması çok çok lüks. Emeklilerin durumunun iyileştirilmesi gerekiyor ama emeklilerden önce okuyan öğrencilere yardım edilmesi gerekiyor ki o çocuklar, sağlıklı bir birey olarak yetiştirilsin, inşallah emeklilerin de yılda bir kez bile olsun tatil yapabileceği hakka sahip olması için çalışmalar yapılır” dedi.

(DİLAN KAYNAK)

(HABER MERKEZİ)
Paylaş