havadurum

Emekliler yağmura rağmen taleplerini dile getirdi, "Artık yeter!"

Emekliler, Çanakkale İskele Meydanı’nda yaptıkları açıklamada, “Ayda 97 bin lira alan milletvekili emeklileri dışındaki tüm emekliler yoksulluk sınırı altında, milyonlarcası ise ‘ölüm aylığı’ ile adeta ölmemeye çalışmaktadır” dedi.

1531

Emekli Meclisleri Sendikası, Tüm Emeklilerin Sendikası, DİSK Emekli-Sen, İskele Meydanı’nda açıklamada bulunarak taleplerini dile getirdi. Manolya ağacı önünde bir araya gelen emekliler, yağmura rağmen taleplerini dile getirdi. Sendikalar adına konuşan Disk Emekli Sen Şube Sekreteri Kezban Buldu, “İktidarı oluşturan ideolojik ve ekonomik blok, emeklileri bir kez daha açlık, yoksulluk ve sefalete mahkum ettiler. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından; yılık enflasyon yüzde 64,77, Temmuz-Aralık 2023 dönemini kapsayan 6 aylık enflasyon oranı ise yüzde 37,57 olarak açıklandı” ifadelerine yer verdi. Basın açıklamasına CHP Çanakkale Belediye Başkan Adayı Muharrem Erkek, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri de katılım göstererek destek verdi.

“Emeklilerin iki farklı kategoride değerlendirilmesi tehlikeli”

Buldu emeklilerin farklı maaşlar almasının tehlikeli bir yaklaşım olduğunu belirterek, “Memur ve Emeklileri yüzde 49,25 zam alırken; İşçi ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 42,60 oranında zam alacak. Bağımsız bilim insanlarından oluşan Enflasyon Araştırma Grubu ENAG’ın enflasyonu yüzde 127,21 olarak açıkladığı, açlık sınırının 14 bin, yoksulluk sınırının 47 bin civarında olduğu günümüz Türkiye’sinde, yapılan zammın emeklilerin hiçbir derdine derman olamayacağı gibi, emeklilerin böyle iki farklı kategoride değerlendirilmesi oldukça tehlikeli bir yaklaşımdır” dedi.

“Emekli milletvekili yüzde 97, diğer emekliler yoksulluk sınırının altında”

Emekli, dul ve yetimler ile engelli, emekli çiftçi ve yaşlıların durumunun içler acısı olduğunu kaydeden Buldu, “Emekli aylıklarının büyük bölümünün zamlı halinin dahi açlık sınırının kat be kat altında kalacağı açıktır. Elbette ki bu bilinçli bir tercihtir ve ‘böl-yönet’ toplumsal mühendislik politikasının bir parçasıdır. Gördüğümüz kadarıyla ayda 97 bin lira alan milletvekili emeklileri dışındaki tüm emekliler yoksulluk sınırı altında bir emekli maaşı alırken, milyonlarcası açlık sınırının da altında bir ‘ölüm aylığı’ ile adeta ölmemeye çalışmaktadır. Yaşanan hayat pahalılığının giderilmesi, emeklilerin bir nebze de olsa insanca yaşaması için artık yüzdelik zamların bir anlamı kalmamıştır. Oysa bizleri vahşi kapitalizm koşullarına çağıranlar, bizleri en temel ihtiyaçlarımız arasında tercih yapmaya zorlayanlar, lüks ve şatafat dolu bir yaşam sürmekte, sofralarını bizden aldıklarıyla doldurmaya devam etmektedir” sözlerine yer verdi.

“Milli gelir adaletli dağıtılmalı”

Emekli Meclisleri Sendikası, Tüm Emeklilerin Sendikası ve Disk Emekli-Sen Çanakkale Şubeleri olarak eylem birliği yapma kararı aldıklarının altını çizen Buldu, “Geçinemediğimiz, barınamadığımız, kamusal hizmetlere erişemediğimiz bir ülkede, yurttaş olmanın getirdiği en temel haklarımızı kullanamadığımız bir ülkede yaşamanın direnmek olduğu bir kez daha gün yüzüne çıkmıştır.

Emeklilerin az da olsa nefes alabilmeleri için;

  • Milli gelirin adil dağıtılarak, emeklilere insan onuruna yaraşır bir emekli maaşı ödenmesini,
  • Emeklilerden kesilen muayene, tetkik, ameliyat ve ilaç katkı paylarının kaldırılmasını,
  • Memur, SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasındaki maaş ve statü farkı yaratılmasından vazgeçilmesini,
  • Maaş bağlama oranlarının yeniden yüzde 70 oranı üzerine çıkarılmasını,
  • Emeklilerin toplu sözleşmeli sendikal haklarının kabul edilmesini, acilen istiyoruz.”

“İnsana yakışır bir yaşam için susmayacağız”

Buldu emeklerinin karşılığını alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirerek, “İşçisiyle, emekçisiyle, emeklisiyle ‘Artık Yeter’ diyoruz. Demokrasinin, hukukun üstünlüğünün hüküm sürdüğü insana yakışır bir yaşam için susmayacağız. Direneceğiz, dünün tüm değerlerini yaratan bizler, emeğimizin karşılığını alıncaya kadar direnecek, direnecek, direneceğiz” dedi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş