Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Tatar’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilen ve ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Genç’in iştirakçi olduğu “Eksik Tuğlalar” sergisinin açılışı, Troya Müzesi Etkinlik Alanı'nda büyük bir katılım ile yapıldı. Avrupa Birliği destekli CultureCIVIC projesi kapsamında düzenlenen sergi, sanatseverlerin ilgisini topladı.
Ayvacık’ın Şapköy köyünde kadınların kooperatifleşme süreciyle elde ettikleri ekonomik kazanımlar, serginin ana temasını oluşturuyor. Şapköy kadınlarının emeği, köyden kente göçün yarattığı sosyal ve ekonomik dönüşümle birleşerek, sanatsal bir dilde ziyaretçilere sunuluyor. Eksik Tuğlalar sergisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne denk gelen açılışıyla, bu önemli sosyal değişimin görsel bir anlatımını sergiliyor.
Serginin açılışına; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, akademisyenler, Şapköy sakinleri ve öğrenciler katıldı. Etkinlikte, proje yürütücüsü Doç. Dr. Onur Tatar, serginin amacını ve süreçlerini katılımcılara anlatarak emeği geçen iç ve dış paydaşlara teşekkür etti.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, açılışta yaptığı konuşmasında Şapköy köyünden ilham alınarak ortaya çıkan bu projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Erenoğlu, “Şapköy köyünde çok değerli başarı hikâyeleri var. 50 yıl önce bir genç, köye getirdiği bir Antep fıstığı dalıyla Menengiç ağacını aşılayarak büyük bir başarıya imza atmış. Ayrıca, Şapköy kadınları kendi emeklerinin farkına vararak kooperatifleşme sürecini başlattılar. Kadınların kooperatifleşmesi, ekonomik kazançlar elde etmelerinin yanı sıra, varoluş hikâyelerini değiştirmiştir” dedi.
Sergiye katkı sağlayan ve projede yer alan ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Genç’e de teşekkür eden Doç. Dr. Onur Tatar, projenin tüm süreçlerini katılımcılarla paylaştı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile iş birliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sergiye katkı sağlayan herkese teşekkür etti.
Eksik Tuğlalar sergisi, 10 Aralık 2024 tarihine kadar Troya Müzesi Etkinlik Alanı'nda ziyaretçilerine açık olacak. Sanatseverler, Şapköy kadınlarının kooperatifleşme süreci ve köyden kente göçün yarattığı dönüşümü, bu anlamlı sergi aracılığıyla keşfetmeye davet ediliyor.
(ESRA GÜLLER)