Dünyanın En İyi Çorbaları Açıklandı: Türkiye de Listede!

Geleneksel tariflerle ünlü olan Taste Atlas, dünyanın en iyi çorbalarını sıraladı. Bu prestijli listeye Türkiye'den de çorbalar girmeyi başardı.

527

Geleneksel tarifleriyle tanınan Taste Atlas (Lezzet Atlası) web sitesi, dünyanın en iyi çorbalarını sıraladı. Bu liste, çeşitli kültürlerin en beğenilen çorbalarını bir araya getiriyor ve Türkiye'den bazı çorbalar da bu listede yer alıyor.

Türkiye'den Çorbalar

Taste Atlas’ın sıralamasında Türkiye, çeşitli çorbalarıyla dikkat çekti. Beyran çorbası 8. sırada yer alırken, mercimek çorbası 16. sırada, domates çorbası ise 60. sırada yer aldı. Ayrıca cacık 90. sırada kendine yer buldu. Beyran çorbası, Antep yöresine özgü olup koyun boyun eti ve yanağından yapılır. Pirinç, sarımsak, tereyağı, yağ, su, tuz, biber sosu, karabiber ve Halep pul biberi ile hazırlanan bu çorba, kahvaltıda da sıklıkla tüketilir.

Dünyanın Diğer Çorbaları

Taste Atlas listesinde yer alan diğer çorbalar arasında Paraguay'ın geleneksel Bori-bori çorbası, Endonezya'nın Rawon ve Soto Betawi çorbaları ve Japonya'nın ramen türleri bulunuyor.

Bori-bori:

Paraguay'a özgü bu çorba, et, mısır unu, peynir köfteleri ve çeşitli sebzelerle hazırlanır. Defne yaprağı, karanfil ve maydanozla tatlandırılan çorba, safran ile altın rengini alır.

Rawon:

Endonezya'nın Doğu Java kökenli bu çorbası, yavaş pişirilmiş dana eti ve Endonezya siyah fındığı olan buah kluwek ile yapılır. Limon yaprakları, limon otu, zencefil ve acı biber gibi geleneksel malzemelerle tatlandırılır.

Soto Betawi:

Endonezya'nın bir diğer çorbası olan Soto Betawi, hindistan cevizi sütü ve çeşitli baharatlarla zenginleştirilmiş bir dana çorbasıdır. Servis sırasında domates, yeşil soğan, tatlı soya sosu ve emping krakerleri eklenir.

Yokohama Ramen:

Japonya'nın Yokohama bölgesine ait bu ramen türü, 1974 yılından beri var olan bir tarife sahiptir. İlk olarak 1910 yılında Çinli aşçılar tarafından tuzlu et suyu ile yapılan erişte çorbası Japon mutfağında önemli bir yer edinmiştir.

Taiwanese Hot Pot:

Tayvan'a özgü olan bu çorba, soğuk ve yağmurlu günlerde tercih edilir. İçinde pişirilen çeşitli malzemelerle hazırlanan et suyu, tüketilmeden önce eşlik eden soslarla servis edilir.

Miso Ramen:

Japonya'nın miso tabanlı ramen türü, et suyu ve sebzelerin wok'ta pişirilmesiyle hazırlanır. Karışım, fasulye filizi, kıyılmış domuz eti ve bazen deniz ürünleriyle zenginleştirilir.

(ATİLLA AKIN)
Paylaş