Dünyaca ünlü virtüözümüz Cihat Aşkın’ın adı Çanakkale’de özel bir sahneye veriliyor

Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu en başarılı sanat insanlarından, dünyaca keman virtözümüz, aranjör ve besteci Cihat Aşkın’ın ismi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Nedime Hanım Konağı’nda açılan bir özel sahneye veriliyor. Aşkın ayrıca ÇOMÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi 2024-2025 Bilimsel ve Sanatsal Etkinlikleri sezon açılışı için İtalyan piyanist Roberto Issoglio ile birlikte Kepez Turhan Mildon Kültür ve Sanat Merkezi'nde resital verecek.

3166

Dünyaca ünlü Türk kemancı, besteci ve aranjör Cihat Aşkın, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi 2024-2025 Bilimsel ve Sanatsal Etkinlikleri sezon açılışı etkinlikleri kapsamında Çanakkale’ye geldi.

Aşkın’ın ismi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne bağlı Nedime Hanım Konağı’nda özel bir sahneye verilecek.

Kepez Belediyesi işbirliği ve ev sahipliğinde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi 2024-2025 Bilimsel ve Sanatsal Etkinlikleri kapsamında ilimizde bulunan Aşkın ve İtalyan piyanist Roberto Issoglio bu akşam saat 19:00’da Kepez Belediyesi Turhan Mildon Kültür ve Sanat Merkezinde bir resital verecek.

Cihat Aşkın kimdir?

Cihat Aşkın, İstanbul doğumlu bir Türk kemancıdır. Hem doğu hem de batı müziği alanında yetenekleriyle tanınan Aşkın, Türk keman okulunun uluslararası temsilcisi olarak öne çıkar. Kariyeri boyunca dünya çapında birçok konser ve resital vermiş, sayısız ödül kazanmış ve uluslararası alanda büyük takdir toplamıştır.

Aşkın, müziğe ilgisiyle küçük yaşlarda başlamış ve olağanüstü yeteneği sayesinde konservatuara gitmiştir. Prof. Ayhan Turan’ın öğrencisi olarak eğitimini tamamlayarak genç yaşta tanınmış bir kemancı olmuştur. Daha sonra eğitimine Londra’da devam etmiş ve Master ve Doktora programlarını tamamlamıştır.

Kariyeri boyunca birçok ulusal ve uluslararası ödül kazanmış olan Aşkın, dünya çapında birçok ülkede festivallere katılmış ve ünlü sanatçılarla sahne paylaşmıştır. Ayrıca müzik eğitimi ve sanatı kurumsallaştırma çabalarıyla da tanınır.

Aşkın, çocuklara müziği sevdirmek amacıyla “Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları” projesini başlatmış ve birçok genç sanatçının kariyerine destek olmuştur. Aynı zamanda keman ve diğer enstrümanlar için beste çalışmaları yapmış ve birçok kayıt yapmıştır.

Kurumsal olarak birçok müzik organizasyonu ve projeye imza atan Aşkın, İstanbul Oda Orkestrası’nı kurmuş, eğitim konserleri düzenlemiş ve müzik festivalleri düzenlemiştir. Ayrıca kültürel kimliği koruma ve genç sanatçılara destek olma amaçları doğrultusunda TRT’de konser ve radyo programları gerçekleştirmiştir.

Cihat Aşkın, 2023 yılında kurduğu Adrafest’in genel müzik direktörlüğünü yapmaktadır. Jean-Baptiste Vuillaume (1846) ve Gaetano Sgarobotto (1924) kemanlarını sahne performanslarında Yalçın Tura, Ertuğrul Oğuz Fırat, Arda Agoşyan, Oğuzhan Balcı, Kamran İnce, Hasan Tura ve Aydın Karlıbel eserlerini Cihat Aşkın’a ithaf etmişlerdir. Sanatçı, konserlerinde Jean-Baptiste Vuillaume (1846) ve Gaetano Sgarobotto (1924) kemanlarını kullanmaktadır. Cihat Aşkın bir Kalan Müzik ve Larsen Strings sanatçısıdır.

Roberto Issoglio kimdir?

Roberto Issoglio piyano eğitimine doğduğu kent olan Torino’da başlamış ve Almanya’nın Schwelm kentindeki Ibach Akademisinde Roland Pröll ile devam etmiştir. Piyanoyu geliştirme derslerini Pavel Gililov ve Peter Lang (Salzburg Mozarteum Üniversitesi) ile sürdürdükten sonra, Akademiden en iyi dereceyle mezun olup müzisyenlik ve piyano öğretmenliği diplomasını almıştır.

Müzisyen solist olarak ulusal ve uluslararası Oda Müziği topluluklarında çalışmış; 2002’de, BBC Orkestrası ve Londra Filarmoni Orkestrası ve daha sonra Berliner Philharmoniker’ın müzisyenleriyle birlikte çalmıştır. Birçok kez birincilik ödülüne layık görülmüş, aynı zamanda piyano ikilisi, flüt ve piyano ikilisi olarak müzik geliştirme dersleri vermiştir.

Birçok Alman kanalında yayınlanan ilk CD’sini 2001’de Milano’daki plakevi Videoradio Classics aracılığıyla çıkartmış, çalışmalarına çok sayıda Oda Müziği kaydı da eklenmiştir. Sanatçı, 2004’den bugüne, “St. Martin in the Fields” tarafından üç kez Londra’ya davet edilmiş, Piyano ikilisi, flüt ve piyano ikilisi olarak geliştirme dersleri vermiş, ayrıca 2006, 2008 ve 2010’da Torino’da ve 2007’de Tarascon’da Uluslararası Müzik Turnuvası’nda (TIM) jüri üyeliği yapmıştır.

Roberto Issoglio beş yıldır Pâques de Cervo (IM) Festivali’nin Oda Müziği Geliştirme Kursları’nın Sanat Yönetmenliği’ni ve Mozart İtalya Derneğinin Torino Kürsüsü Başkanlığı’nı yürütmekte, aynı zamanda Marcello Abbado ve çok ünlü başka yorumcularla birlikte ulusal danışmanlık yapmaktadır.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş