havadurum

Dünya’nın en zehirli örümcek türü hangisi? Malatya’da görüldü…

Dünya’nın en zehirli örümcek türlerinden biri olan Argiope Lobata Türkiye’de görüldü. Peki, Argiope Lobata (Loplu Örümcek) nedir? Loplu örümceğin özellikleri neler? Argiope Lobata nerelerde görülür? İşte dünyada çok ender rastlanan zehirli tür ile ilgili tüm detaylar...

2670

Dünyanın en zehirli örümceklerinden biri olan Argiope lobata Malatya'da görüldü. Peki, argiope lobata örümceği nedir? Argiope lobata örümceğinin zehri insana zarar verir mi? İşte merak edilen sorular ve cevapları…

Malatya'nın Kale ilçesinde dünyanın en zehirli örümceklerinden biri olduğu belirtilen "argiope lobata" türüne rastlandı. Kale Belediye işçisi Turgut Karakuş, Salkımlı Mahallesi'nde daha önce hiç görmediği bir örümcekle karşılaşınca durumu hemen yetkililere haber verdi. İhbar üzerine İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Cem Karaca ve veteriner ekipleri, verilen adrese giderek, dünyanın en zehirli örümceklerinden birisi olan "argiope lobata" türünü yerinde inceledi.

Argiope Lobata Nedir?

Argiope lobata, Araneidae familyasından bir örümcek türüdür. Türkçede “loblu örümcek” olarak da bilinir. Adını karnındaki lop şeklindeki desenden alır. Bu desen genellikle sarı, turuncu veya kırmızı renktedir. Örümceğin vücudu 10-15 mm, bacakları ise 30-40 mm uzunluğundadır. Dişileri erkeklerinden daha büyük ve renklidir.

Argiope Lobata Nerede Yaşar?

Argiope lobata, Afrika, Asya ve Güney Avrupa’da yaygın olarak bulunur. Türkiye’de ise daha çok Akdeniz ve Ege bölgelerinde görülür. Son zamanlarda Eskişehir, Malatya ve Bursa gibi farklı illerde de görüntülendi. Bu örümcekler genellikle çayırlarda, bahçelerde, tarlalarda, ağaçlarda veya evlerin içinde ve çevresinde yaşarlar. Ağlarını yatay veya dikey olarak örerler.

Argiope Lobata Zehirli mi?

Evet, argiope lobata zehirlidir. Hatta dünyanın en zehirli örümcek türlerinden biridir. Bu örümceğin zehri, insan vücudundaki sinir hücrelerini tahrip ederek nörotoksin etkisi yapar. Bu da nefes darlığı, kas ağrısı, kramp, spazm, baş dönmesi, bulantı, kusma, ateş, terleme, şok ve hatta ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.

Argiope Lobata Isırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Argiope lobata ısırığına maruz kalan kişi derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Isırık bölgesi temizlenmeli ve soğuk kompres uygulanmalıdır. Isırık bölgesine asla sıcak su veya alkol temas ettirilmemelidir. Ayrıca ısırık bölgesine kesinlikle ağızla emme yapılmamalıdır. Isırık bölgesinde şişme, kızarıklık veya yara oluşursa mutlaka doktora gösterilmelidir. Isırığın şiddetine göre doktor gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Argiope Lobata ile Karşılaşırsak Ne Yapmalıyız?

Argiope lobata ile karşılaşırsak paniğe kapılmamalıyız. Bu örümcekler genellikle insanlara saldırmazlar. Ancak kendilerini tehdit altında hissederlerse ısırabilirler. Bu yüzden bu örümcekleri rahatsız etmemeli, yakalamaya veya ezmemeye çalışmamalıyız. Eğer evimizde veya bahçemizde bu örümcekleri görürsek, uzak durmalı ve mümkünse uzman bir kişiye haber vermeliyiz.

(Esra Güller)

Paylaş