Dünya Kediler Günü Ne Zaman? Nasıl Ortaya Çıktı?

Dünya Kediler Günü, kedilerin insanlarla olan dostluğunu ve haklarını kutlamak için belirlenmiş bir gündür. Farklı ülkelerde farklı tarihlerde kutlanan bu gün, Türkiye'de 17 Şubat olarak kabul edilir. Bu özel günde kedilerin sevildiğini ve korunduğunu göstermek için çeşitli etkinlikler yapılır. Bu yazımızda, Dünya Kediler Günü'nün nasıl ortaya çıktığını, neden 17 Şubat'ta kutlandığını ve bugün neler yapabileceğinizi anlatacağız.

1237

Kediler, insanların en eski dostlarından biridir. M.Ö. 7500'de Mezopotamya'da tarımın gelişmesiyle, farelerle mücadele amacıyla kedilerin insanlarla bir arada yaşamaya başladığı düşünülüyor. Zamanla evcilleştirilen kediler, çoğu insan için değerlidir ve bu noktada kedilere atfedilen Dünya Kediler Günü, bu özel bağın ve dostluğun bir yansımasıdır.

Dünya Kediler Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

Bu özel gün, 1990 yılında İtalya'daki bir gazeteci Claudia Angeletti'nin tüm kediler anlamına gelen Tuttogatto gazetesinde okuyuculara Ulusal Kedi Günü ( La Festa Nazionale del Gatto) için bir tarih seçmelerini isteyen açık bir mektup yayınlamasıyla başladı. Kazanan öneri, Oriella Del Col adlı bir kadına aitti ve önerdiği günün olması için birçok sebebi vardı.

Neden 17 Şubat'ta Kutlanıyor?

Şubat ayı Kova burcunun ayıdır. Astrologlar bu burçta doğan insanların kendine güvenen, bağımsız, asi ve kurallara uymayan kişiler olduğuna inanırlar. Yani en bağımsız evcil hayvanlardan biri olarak kabul edilen kedilerle pek çok özelliği paylaştıkları için öncelikle şubat ayında kutlanması gerektiğini söyledi. Romen rakamlarıyla (XVII) yazılan 17 sayısı, Latince ''yaşadım'' anlamına gelen VIXI kelimesinin anagramıdır ve İtalyanlar kedilerin yedi canı olduğuna inandıklarından 17 rakamı aynı zamanda ''yedi kere bir hayat'' anlamına da gelir bu yüzden gün olarak 17'nin anlamlı olacağını düşündü. Ayrıca şubat ayı, İtalyan folklorunda kedileri ve büyüyü birbirine bağlayan \"kedilerin ve cadıların ayı\" olarak anılması da 17 Şubat tarihinin Ulusal Kedi Günü olarak seçilmesini sağlayan sebeplerdendi. Sonuç olarak İtalya'da kabul edilen bugün, birçok Avrupa ülkesine de yayılarak Dünya Kediler Günü halini aldı.

Bugün Neler Yapılabilir?

Dünya Kediler Günü'nde genellikle kedilerin sevdiği yiyecekler alınarak veya yapılarak beslenirler. Ayrıca kediler için oyuncaklar, yataklar, tasmalar gibi hediyeler alınabilir. Kedilerin bakımı ve sağlığı için veteriner kontrolü yaptırılabilir. Kedilerin fotoğrafları ve videoları sosyal medyada paylaşılabilir. Kedilerin korunması ve kurtarılması için hayvan hakları örgütlerine bağış yapılabilir. Sokak kedilerine mama, su ve barınak sağlanabilir. Kedilerle ilgili kitaplar, filmler, belgeseller izlenip okunabilir. Kısacası bugün kedilerin ne kadar önemli ve özel olduklarını onlara hissettirmek için yapabileceğiniz pek çok şey vardır.

Dünya Kediler Günü, kedilerin insanlarla olan dostluğunu ve haklarını kutlamak için belirlenmiş bir gündür. Farklı ülkelerde farklı tarihlerde kutlanan bu gün, Türkiye'de 17 Şubat olarak kabul edilir. Bu özel günde kedilerin sevildiğini ve korunduğunu göstermek için çeşitli etkinlikler yapılır. Kediler, insanların en eski dostlarından biridir ve onlara saygı ve sevgi göstermek hepimizin görevidir.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş