DSÖ, Maymun Çiçeği Virüsü Nedeniyle Küresel Acil Durum İlan Etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün yayılmasının ardından küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Afrika'da sıkça görülmeye başlanan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde etkisini yoğun bir şekilde hissettiren virüs, komşu ülkelere de yayılmış durumda. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açıktır” diyerek uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekti.

452

Maymun çiçeği virüsü (mpox), ilk olarak 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde insanlarda tespit edilmişti ve o zamandan beri Afrika'nın bazı bölgelerinde endemik olarak görülmektedir. Ancak virüs, 2022 yılında daha hafif bir varyantıyla büyük ölçüde cinsel temas yoluyla 100’den fazla ülkeye yayıldı. Bu durum, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en yüksek alarm seviyesi olan küresel halk sağlığı acil durumunu ilan etmesine neden olmuştu. DSÖ, 10 ay sonra sağlık krizinin kontrol altına alındığını duyurarak acil durumu sona erdirmişti.

DSÖ, İkinci Kez Küresel Halk Sağlığı Acil Durumu İlan Etti

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bir kez daha harekete geçti. Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda’da da virüsün yayılması sonucu DSÖ, iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğunu vurguladı.

Afrika’da Halk Sağlığı Acil Durumu İlan Edildi

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle kıta genelinde "halk sağlığı acil durumu" ilan etti. Africa CDC, bu yıl kıta genelinde 17 binden fazla vaka ve 517 ölüm rapor edildiğini belirterek, bunun geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 160'lık bir artışı temsil ettiğini açıkladı. Afrika’da toplam 13 ülkede vaka bildirildi.

DSÖ’nün Küresel Acil Durum İlanı Ne Anlama Geliyor?

Küresel halk sağlığı acil durumu, DSÖ’nün en yüksek alarm seviyesi olarak biliniyor. Bu seviye, bir hastalığı kontrol altına almak için araştırma, finansman, uluslararası halk sağlığı önlemleri ve işbirliğini hızlandırmayı amaçlıyor. Bu kapsamda, DSÖ, maymun çiçeği virüsünün yayılmasını durdurmak ve daha fazla hayat kaybını önlemek amacıyla küresel çapta koordineli bir müdahale çağrısında bulunuyor.

(SAİM TUNÇMAN)
Paylaş