havadurum

“Dökme zeytinyağı ihracatı serbest bırakılmalı”

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, zeytinyağında stokların yeterli olduğunu ve rekolte beklentisinin yüksek olduğunu hatırlatarak “Dökme zeytinyağı ihracatı serbest bırakılmalı” dedi.

1127

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, zeytinyağı sektöründe önemli açıklamalarda bulundu. Kopuz, Türkiye'nin zeytinyağı üretimindeki potansiyeline dikkat çekerek, "Dökme zeytinyağı ihracatının serbest bırakılması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

“Zeytinyağı üreten güçlü bir sektörümüz var”

Ülke genelinde zeytinyağı stoklarının yeterli olduğunu belirten Kopuz, “Ülkemiz, zeytin ağacı varlığı ve bilhassa yüksek potansiyeli ile bir zeytin ülkesi. Çok kaliteli zeytinyağı üreten güçlü bir sektörümüz de var. Buna rağmen küresel piyasada maalesef Türk zeytinyağı markaları henüz varlık gösteremiyor” dedi.

“İç piyasadaki ihtiyacımızın yaklaşık iki katı zeytinyağımız var”

Zeytinyağı sektörünün potansiyeline vurgu yapan Kopuz, "Ayrıca iç piyasadaki zeytinyağı tüketimi de istenen miktarlarda değil. Bu nedenle rekolte ve stok durumu göz önünde bulundurularak dökme zeytinyağına yasak getirilmişti. Bu sayede hem iç piyasa başarılı bir biçimde regule edildi, hem de kutulu zeytinyağı ihracatımız bir önceki sezona göre iki kat arttı. Ancak, yeni rekolte beklentisi ve stoklar bize gösteriyor ki iç piyasadaki ihtiyacımızın yaklaşık iki katı zeytinyağımız var. Bu nedenle dökme zeytinyağı ihracatının serbest bırakılması gerektiğine inanıyoruz” diye belirtti.

(YUNUS ERZİNCANLI)
Paylaş