Diyojen Kimdir? Felsefenin Asi Çocuğu ve Nereden Geliyor?

Diyojen kimdir? Diyojen nerelidir? Millattan Önce 412 yılında doğan filozofa dair merak edilenler…

612

Diyojen kimdir? Diyojen nerede yaşamış ve neyi savunmuştur? Büyük İskender ile bağlantısı Diyojen’in nedir? İşte detaylar Antik Yunan'ın en ilginç ve tartışmalı figürlerinden biri olan Diyojen, felsefi düşünceleri ve yaşam tarzıyla dikkat çekmiştir. Özellikle onun sıradışı yaşam biçimi ve düşünce tarzı, hem döneminde hem de günümüzde birçok tartışmanın odağı olmuştur. Peki, Diyojen kimdir? Nerelidir? Bu makalede, Diyojen’in hayatına ve felsefi görüşlerine derinlemesine bir bakış atacağız.

Diyojen Kimdir?

Diyojen, M.Ö. 412-323 yılları arasında yaşamış olan, antik Yunan’ın ünlü bir filozofudur. Sinop'ta doğmuş ve özellikle "Skeptik" olarak tanınan Kinik Felsefesi'nin kurucusudur. Sinop’tan sonra Atina'ya yerleşmiş ve burada felsefi görüşlerini geniş bir çevreye tanıtmıştır. Diyojen’in hayatı, özellikle sade yaşamı, mizahi ve alaycı tavırları ile bilinir. Felsefi görüşleri ise insanların toplum normlarından bağımsız olarak nasıl yaşaması gerektiğine dair fikirler sunar.

Diyojen Nerelidir?

Diyojen, Karadeniz kıyısında bulunan Sinop şehrinde doğmuştur. Sinop, antik dönemlerde önemli bir liman kenti olarak bilinirken, Diyojen’in burada doğmuş olması, felsefi düşüncelerinin doğrudan bu kültürel mirasla ilişkilendirildiğini gösterir.

Büyük İskender ve Sinoplu Diyojen

Diyojen ile ilgili anlatılan en ünlü hikayeyse ise Büyük İskender ile arasında geçen diyalogdur. Başkalarının sefillik olarak gördüğü yaşamına rağmen dünyanın pek çok yerinde ün yapan filozofu Diyojen’i ziyaret eden Büyük İskender başka insanların kendisinden korkuyla kaçışmasına rağmen istifini bozmayan fiolozofa “sen benim kim olduğumu biliyor musun ?" der. Diyojen “Sen benim kölemin kölesisin çünkü dünya benim kölemdir, sen de dünyanın kölesisin” diyerek cevap verir. Diyojen’in bu yanıtı çok hoşuna giden İskender kendisinden istediğini dilemesini söyler. Diyojen’in cevabı ise yaşam felsefesine uygundur: “Gölge etme başka ihsan istemem”.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş