havadurum

DİSK Genel İş "Şanlı Haziran'ın izinde kurtuluş ellerimizde"

DİSK Genel-İş Çanakkale Şube Yönetim Kurulu tarafından 15-16 Haziran İşçi Direnişinin yıldönümüne ilişkin basın açıklaması gerçekleştirildi. Yapılan basın açıklamasında 15-16 Haziran 1970'te DİSK'in kapatılması girişimlerine dair; "İşçiler sendikalarını ve örgütlenme haklarını direne direne savunmuştu" ifadelerine yer verildi.

602

15-16 Haziran 1970`te DİSK`in kapatılma girişimlerine karşın, yüzlerce işçi direnişe geçti. Sadece sendikalı işçilerin yanı sıra, sendikasız işçiler de bu süreçte DİSK`i yalnız bırakmadı. DİSK Genel-İş Çanakkale Şube Yönetim Kurulu, 15-16 Haziran`da meydana gelen işçi direnişine dair basın açıklaması gerçekleştirerek; "İşçi sınıfı haklarına el uzatıldığında neler yapabileceğini bu şanlı direniş ile gösterdi. 15-16 Haziran direnişçilerini, sendikal hakları için bedel ödeyen işçileri mücadelemizde yaşatıyoruz, yaşatacağız, yaşatmalıyız" diye belirtildi.

Genel-İş Çanakkale Şubesi; "işçi sınıfı 15-16 Haziran 1970`te yaşamı durdurdu"
DİSK Genel-İş Çanakkale Şube Yönetim Kurulu 1970`te yaşanılan DİSK`in kapatılma girişimine dair basın açıklamasında bulunarak; "DİSK`in ve Türkiye işçi sınıfının en büyük direnişlerinden 15-16 Haziran şanlı işçi direnişinin 53`üncü yılındayız. İşçi sınıfının birliğinin, dayanışmasının ve mücadelesinin sembolü haline gelen bu onurlu direnişte yaşamını yitiren arkadaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz. Yaklaşık yarım asır önce DİSK`in kapatılması girişimlerine karşı ayağa kalkan işçi sınıfı 15-16 Haziran 1970`te yaşamı durdurmuş, şalterleri indirerek alanları doldurmuştu. İşçiler sendikalarını ve örgütlenme haklarını direne direne savunmuştu" sözlerine yer verildi.

"İşçilerin DİSK`e güvendiği ve sahip çıktığı gündür"
Sadece sendikalı işçilerin değil, sendikasız işçilerinde bu mücadelenin bir parçası olduğunu belirten Yönetim Kurulu; "15-16 Haziran 1970`de on binlerce işçi DİSK`e ve sendikalarına sahip çıkmak için iki gün boyunca Kocaeli-İstanbul hattında iş bırakıp direnişe geçti. Sadece DİSK`li işçiler değil, sendikali sendikasız diğer işçiler de katildi bu şanlı direnişe. İşçiler fabrikaları boşaltarak yollara aktılar. Ne polis copları, ne panzerler, ne de barikatlar. Birleşen işçileri hiçbir şey, durduramadı. Direnişe şehit verdiler üç yürekli insani. Yaşar Yıldırım, Mustafa Bayram ve Mehmet Gıdak adlı işçiler öldürüldü. Hükümet 16 Haziran 1970`de sıkıyönetim ilan etti, Kemal Türkler başta olmak üzere çok sayıda sendikacı ve işçi tutuklandı. Binlerce işçi işten çıkartıldı. Ama DİSK`i kapatmaya yönelik girişimler boşa çıkarıldı. Özetle, sömürüye nasırlı ellerin yumruğunu vurduğu gündür 15-16 Haziran! İşçilerin DİSK`e güvendiği ve sahip çıktığı gündür. Sarı ve güdümlü sendikalara karşı işçi sınıfının DİSK`i seçtiği ve onu bağrına bastığı gündür. İşçi sınıfı haklarına el uzatıldığında neler yapabileceğini bu şanlı direniş ile gösterdi. 15-16 Haziran direnişçilerini, sendikal hakları için bedel ödeyen işçileri mücadelemizde yaşatıyoruz, yaşatacağız, yaşatmalıyız" ifadelerine yer verildi.

"işçi sınıfı asgari ücrete mahkum edilmek isteniyor"
Şuanda da işçilerin haklarının oldukça gasp edildiğini, sendikal haklarına sistematik olarak saldırılar olduğunu belirten Yönetim Kurulu; "Bugün de işçilerin hakları ciddi tehditler altında. Zamlar ücretlerimizi eritiyor, alım gücümüz geriliyor. Sendikal haklarımız sistematik olarak saldırı altında. Ülkemiz dünyada sendikal hakların en kötü olduğu 10 ülkeden biri. Grevler yasaklanıyor, Anayasa`daki grev hakkımızı kullanmamız imkansız hale getiriliyor. Böylece Türkiye`de işçi sınıfı asgari ücrete mahkum edilmek isteniyor. Kasıtlı olarak düşük belirlenen vergi dilimleriyle yılın ortasında işçilerin vergileri artıyor, ücretleri düşüyor. Güvencesiz çalışma, taşeron düzeni kamuda, belediyelerde bile devam ediyor. İş cinayetleri durmak bilmiyor. İnsanca bir ücretle, insanca bir çalışma ortamında güvenceli bir iş hakkımıza sürekli olarak el uzatılıyor. Emekli olmak zaten zor iken düşük maaşlar nedeniyle emeklilikte bile çalışmak zorunda kalıyoruz" sözlerine yer verildi.

"Kurtuluş ortak mücadelemizdedir"
53 sene önce nasılsa şuanda da işçilerin, hakları için ayağa kalktığını belirten Yönetim Kurulu; "Tüm bu sorunlar karşısında yapmamız gereken bellidir: Örgütlerimizi büyütmek, birliğimizi sağlamlaştırmak ve mücadelemizi yükseltmek. 53 yıl önce sendikal hakları için ayağa kalkan işçi sınıfı, bugün de haklarına sahip çıkmak için birleşmek ve mücadele ederek kazanmak zorundadır. 53 yıl önce de 53 yıl sonra da kurtuluş birliğimizdedir, kurtuluş ortak mücadelemizdedir, kurtuluş ellerimizdedir. Tüm işçileri kendi ellerimizle kurduğumuz, büyüttüğümüz ve savunduğumuz DISK çatısı altında bir araya gelmeye çağırıyoruz" diye belirtildi.
(Damla Yeltekin)

Paylaş