Kale Grubu tarafından sosyal girişimcilik ekosistemine destek vermek ve sosyal girişimcilerin yarattığı pozitif etkiyi çoğaltmak amacıyla hayata geçirilen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı`nın 7`inci yılında ödüller sahiplerini buldu. Seçici Kurul`un 240 başvuru arasından yapılan değerlendirme sonucuna göre; Erken Aşama kategorisinde `Mimbiosis`, İleri Aşama kategorisinde `PoiLabs`, İş Birliği kategorisinde `SistersLab & adesso Turkey`, Gençlik kategorisinde ise `Milu` ödül almaya hak kazandı. Programda konuşma yapan Kale Grubu Başkanı ve CEO`su Zeynep Bodur Okyay, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı`nın salt bir ödül olmaktan öte sosyal girişimcilere yol arkadaşlığı yapan bir topluluk olduğunu belirterek, sosyal girişimlerin düşüncelerini özgürce paylaşabilecekleri alanlar açmayı ve fikirlerini hayata geçirme imkanı sağlamayı amaçladıklarını ifade ederek; "Dünyanın daha iyi bir yer olabilmesi için daha çok iş birliğine, daha çok düş birliğine ihtiyaç var" dedi.
Deprem bölgesinde hayatı yeniden canlandırmak için proje yapmak isteyen, ancak finansal desteğe ihtiyaç duyan sosyal girişimcilere destek vermek amacıyla hayata geçirilen Topluluk Destek Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan sosyal girişimler de belli oldu. Erişilebilir Her Şey, Anlatan Eller, Tospaa, Blindlook, Roof Coliving ve Microfon, Joon & This is Mana isimli sosyal girişimler, hibe programından sağlanacak 150 bin TL ila 300 bin TL arasında destekle deprem bölgesindeki gençleri ve çocukları desteklemek, sosyo-kültürel hayatı yeniden ayağa kaldırmak için çeşitli projeler hayata geçirecek.
Ödüller sahiplerini buldu
Erken Aşama, İleri Aşama, İş Birliği ve Gençlik kategorilerinde toplam 240 başvuru alınan ödül programında Seçici Kurul`un yaptığı değerlendirme sonucunda; Erken Aşama kategorisinde tekstil atıklarını %100 biyolojik olarak parçalanabilen, karbon negatif ve sürdürülebilir miselyum bazlı biyomalzemelere geri dönüştüren Mimbiosis; İleri Aşama kategorisinde görme engelliler ve az görenlerin hayata daha eşit katılmaları için erişilebilirliği artıran bir iç mekan navigasyon teknolojisi sunan PoiLabs; İş Birliği kategorisinde afetten etkilenen yazılımcı gençlerin güçlenmesi ve istihdama erişimi projesini adesso Turkey iş birliğiyle hayata geçiren SistersLab; Gençlik kategorisinde ise bireylerin, şirketlerin, derneklerin ve belediyelerin bir arada çevredeki sorunları çözdüğü bir sosyal medya uygulamasının kurucusu Milu adlı sosyal girişimler ödül almaya hak kazandı.
Zeynep Bodur Okyay: "Dünyaya iyi bakmak için el ele vereceğiz"
Kale Grubu Başkanı ve CEO`su Zeynep Bodur Okyay, ödül töreninde yaptığı konuşmada, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı ile her yıl sosyal girişimcilerin sesini daha yüksek düzeyde duyurmayı amaçladıklarını belirterek, "Başarısı tescillenen sosyal girişimcileri alkışlamakla kalmayıp düşüncelerini özgürce paylaşabilecekleri platformlar sunmak istiyoruz. İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı`nın yedinci yılında ödül alan sosyal girişimlerle de bastığımız topraklara değer katmak, dünyaya iyi bakmak için el ele vereceğiz. Dünyanın daha iyi bir yer olabilmesi için daha çok iş birliğine, daha çok düş birliğine ihtiyacı olduğu aşikar!" dedi.
Ödül programının gelişim sürecinde gençlerin kendilerine pusula olduğunu vurgulayan Zeynep Bodur Okyay; "Onlara ulaşmak, onları sosyal girişimci olma süreçlerinde yüreklendirmek, geliştirebilmek için pek çok adım attık. Boğaziçi Üniversitesi iş birliğinde kapılarını açtığımız Dünyasına İyi Bakanlar Akademisi ile geleceğin sosyal girişimci adaylarını yetiştirmek için kolları sıvadık. Dr. (h.c) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı ve Avrupa Birliği Türkiye Ulusal Ajansı`nın desteği, Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Gençlik Platformu iş birliğiyle See You Projesi kapsamında Büyükçekmece`deki 17 lisede sosyal girişimcilik kulübünün açılmasına vesile olduk" diye konuştu.
Sosyal girişimlerin deprem bölgesindeki faaliyetlerine finansal destek sağlanacak
Kale Grubu, 6 Şubat depreminin ardından deprem bölgesinde yeniden bir gelecek inşa edebilmek için sosyal girişimcilerle iş birliği halinde çeşitli faaliyetlerde bulundu. Bu faaliyetler sırasında sosyal girişimlerin projelerini gerçekleştirmek için finansal destek vermek amacıyla İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Topluluk Destek Programı adıyla 2 milyon TL`lik bir hibe programı başlatıldı. Ödül töreninde, 150 bin TL ila 300 bin TL arasında bütçe sağlanacak sosyal girişimler de açıklandı. Buna göre Erişilebilir Her Şey, Anlatan Eller, Tospaa, Blindlook, Roof Coliving ve Microfon, Joon & This is Mana isimli sosyal girişimler, deprem bölgesindeki gençleri ve çocukları desteklemek, sosyo-kültürel hayatı yeniden ayağa kaldırmak için Kale Grubu`nun desteğiyle farklı projeler hayata geçirecek.
Sosyal girişimcilere çifte ödül
Erken Aşama, İleri Aşama ve İş Birliği kategorilerinde birinci olan sosyal girişimcilere 150 bin liralık para ödülü verilirken Gençlik kategorisindeki birinciye ise 30 bin liralık para ödülünün yanı sıra Social Impact Award Türkiye 23 programına geçiş hakkı verildi. Ayrıca Türkiye`nin ilk çağdaş seramik sanatçısı Füreya Koral`ın öğrencilerinden seramik sanatçısı M. Tüzüm Kızılcan`ın imzasını taşıyan seramik tohum heykeli hediye edildi.
Ödül törenine katılanlar adına bağış
Ödül törenine katılan tüm konukların adına, Ödül Programı finalistlerinden `Askıda Ne Var` sosyal girişimi ve Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı iş birliğiyle depremden etkilenen öğrencilerin nitelikli ve eşit eğitim hakkına sahip olması, yarınlara çok daha güçlü hazırlanması için bağışta bulunuldu.
(Yusuf Sonkurt)