ÇTSO, Hindistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun Onur Konuğu oldu

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO), Hindistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Hindistan Ankara Büyükelçiliği tarafından İstanbul’da düzenlenen “Hindistan’ın Birinci Dünya Savaşında Gelibolu Harekâtındaki Rolü” konulu konferansa Onur Konuğu olarak katıldı. Konferansta ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik ve Genel Sekreter Sema Sandal hazır bulundu.

801

ÇTSO, Hindistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun özel davetine katıldı.

Konu ile ilgili olarak ÇTSO’dan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Hindistan İstanbul Başkonsolosu Sayın Mijito Vinito’nun 2024 Mart ayında Yönetim Kurulumuzu ziyareti sırasında, Çanakkale Savaşlarında yaklaşık 5000 zayiat veren Hindistan’ın burada bir anıtı olması yönünde önerimiz olumlu değerlendirilmiş ve görüşmeler sürdürülmüştü.

Bu kapsamda yürütülen çalışmalara ışık tutmak üzere; Hindistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Hindistan Ankara Büyükelçiliği tarafından İstanbul’da düzenlenen “Hindistan’ın Birinci Dünya Savaşında Gelibolu Harekâtındaki Rolü” konulu Konferansa Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası “Onur Konuğu” olarak davet edildi.

Hindistan İstanbul Başkonsolosu Mijito Vinito, Hindistan Askeri Ataşesi Albay Manuj Garg, Tarihçi Kenan Çelik, Milletler Topluluğu Harp Mezarlıkları Komisyonu Ülke Müdürü Burak Gündoğan, Hindistan İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Rishab Shukla, İngiltere Başkonsolosu Kenan Poleo, Bangladeş Başkonsolosu Mohammed Nore-Alam,Avustralya Başkonsolosu Tony Huber, Istanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhamit Avsar, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Şahin, İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kesik, İstanbul Aydin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Aslan ve akademisyenlerin katıldığı ve yoğun ilgi gören Konferansta; Odamızı temsilen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik ve Genel Sekreter Sema Sandal hazır bulundu.

Birinci Dünya Savaşı tarihçisi ve tur rehberi, Avustralya Nişanı sahibi Kenan Çelik’in ana konuşmacı olarak yer aldığı Konferansa Hintli tarihçi Rana Chinne video konferans yoluyla katılım sağlayarak hem Türk hem Hint perspektifinden katılımcıları bilgilendirdiler.

Kenan Çelik İngilizce olarak yaptığı sunumunda; Çanakkale Savaşları hakkında genel bir bilgilendirme yaptı ve özellikle neden savaşa girmek zorunda olduğumuzun üzerinde durarak Gelibolu Yarımadası'na Hindistan Pencap’tan gelen iki taburun da savaşa katıldığını vurguladı.

Toplantı hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu; “Öncelikle Başkonsolos Sayın Mijito Vinito’ya teşekkür ediyorum. Odamızı ziyareti sırasında görüştüğümüz konuyu takip ederek süreci başlattı. Savaşta hayatını kaybeden Hintli askerlerin Çanakkale’de de anılması, Hindistan’ın Çanakkale’de daha fazla varlık göstermesi için çalışacaklarını ifade ettiler. Kendilerine bizleri davet ederek gösterdiği nazik ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.”

(HABER MERKEZİ)
Paylaş