havadurum

ÇTSO Haziran Toplantısı yapıldı

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) 2024 yılı Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya konuk olarak katılan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir “Gelibolu Su Altı Parkı ve Çanakkale’de Dalış Turizmi” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

450

ÇTSO 2024 yılı Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi.

TÜRKİYE EKONOMİSİ 15 ÇEYREK DÖNEMDİR ARALIKSIZ BÜYÜYOR

Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi, geçtiğimiz haftalarda, bu yılın ilk çeyrek dönemine ilişkin büyüme verileri açıklandı. Devam eden parasal sıkılaştırma tedbirlerine rağmen, yerel seçim öncesi hızlanan hane halkı tüketimi nedeniyle ilk çeyrekte büyüme yüzde 5,7 olarak gerçekleşti. Beklentilerin üzerindeki bu rakam, Türkiye ekonomisinin 15 çeyrek dönemdir aralıksız büyüdüğünü gösteriyor. İlk çeyrek performansı bakımından en çok dikkat çeken sektör inşaat oldu. İnşaat sektörü, yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,1 büyüdü. Bu büyümede, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede hızlanan yeniden yapılaşma hareketinin büyük etkisi var. Bu büyümenin de etkisiyle geçen Ocak-Mart döneminde, inşaat yatırımlarında yüzde 9,6 ile 2021 yılının ikinci çeyreğinden bu yana en hızlı büyüme kaydedildi. Sanayiye baktığımızda büyüme oranının yüzde 4,9 olduğunu görüyoruz. Aslına bakarsanız bu büyüme oranı gayet iyi. Fakat bundan da önemlisi, yüksek teknolojili üretimin bu dönemde yıllık yüzde 21 büyüme kaydetmesi.

TÜRKİYE İLK 40 ÜLKE ARASINDA

Yüksek teknoloji ihracatı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ticaret stratejilerinde önemli bir yere sahip. Dünya Fikri Haklar Örgütü (World Intellectual Property Organization) tarafından her yıl yayınlanan küresel inovasyon endeksinin 2023 yılı sonuçları, Türkiye’nin ilk 40 ülke arasında (39) olduğunu gösteriyor. Türkiye, Güney Kore ile Ar-Ge bütçesini en fazla artıran ülkelerin başında geliyor. Bununla birlikte Türkiye'nin üretim ve ihracatında sofistikasyon ve katma değer eksikliği olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde bir sıçrama ile orta gelir tuzağından çıkabilmesi için, ihtiyacı olan sofistikasyon artışını sağlayacak ve Ar-Ge değer zincirinde rekabet edebileceği alanlarda güçlenmesi gerekiyor.

Kıymetli arkadaşlar, Türkiye’de bu gelişmeler yaşanırken küresel ekonominin de direnci artıyor. Bu yıla nispeten iyimser beklentilerle giren dünya ekonomisinin yüzde 3,1 büyüyeceğini tahmin ediyor OECD. ABD ve gelişmekte olan ülkelerdeki güçlü büyüme performansı küresel ekonomi için de lokomotif nitelikte.”

Türkiye’nin en büyük ticaret partnerinin Avrupa olduğunun altını çizen Okyay, dünya genelinde bu yıl enflasyonun daha az konuşulduğunu ancak Türkiye’de kronik bir sorun olmaya devam ettiğini belirtti. Okyay “Enflasyonu düşürmeye yönelik para ve maliye politikaları, orta ve alt gelir grubundaki kesim üzerinde ek bir yük oluşturuyor. Enflasyon karşısında ücretli kesimin satın alma gücünde azalma sorunu göz önüne alındığında, gelecek dönemde gelir dağılımındaki bozulmayı önleyici tedbirlerin devreye alınması önem taşıyor. Reel kesim olarak da şu anda hem iç hem de dış talepte daralma ile karşı karşıyayız. Alınacak tedbirler doğrultusunda yılın ikinci yarısının daha rahat geçip geçmeyeceğini hep birlikte yaşayarak göreceğiz.” diye konuştu

OKYAY SU SIKINTISINA DİKKAT ÇEKTİ

“Bu yıl hem iklimsel hem de ekonomik açıdan çok sıcak bir yaz geçireceğimiz şimdiden anlaşılıyor” diyen Okyay, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Havanın ısınmasıyla birlikte yine su kıtlığı ve kuraklık tehlikesi gündemin ilk sıralarına yerleşti. Çanakkale’de ilkbahar döneminde yüzde 60’a varan yağış artışı nedeniyle geçen yılki kuraklık tehdidinin bu yıl tekrarlanmayacağı yönünde görüşler ağır basıyor. Ancak Türkiye, dünyada en çok su sıkıntısı çeken 32. ülke. Türkiye topraklarının yarısında aşırı yüksek ya da yüksek derecede su sıkıntısı söz konusu. Bu nedenle hem vatandaş hem de sanayici olarak bu konuda tetikte ve çok özenli olmamız gerektiğine dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Özellikle sanayi tesislerimizde, kuraklıkla mücadeleye destek vermenin yanı sıra tasarruf ve maliyet optimizasyonunu sağlamak için tüketim miktarlarımızı titizlikle takip etmeli, su tüketimini azaltmaya odaklanan uzun vadeli stratejiler geliştirmeliyiz.”

Okyay konuşmasını yaklaşan Babalar Günü ve Kurban Bayramını da kutlayarak tamamladı.

“YÜKSEK ENFLASYON, ARTAN MALİYETLER GÜNDEMİMİZDE KALMAYA DEVAM EDİYOR”

Meclis Başkanı Okyay’ın ardından söz alan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman “Değerli arkadaşlar, 2024 yılını yarıladık, hemen her toplantıda gündemimiz yüksek enflasyon, artan maliyetler, faiz politikaları… Bir müddet de böyle gidecek gibi. Merkez Bankası bir taraftan Haziran ayında dezenflasyon sürecinin başlayıp güçlenerek devam edeceğini öngörürken bir taraftan da yayınladığı enflasyon raporlarını sürekli revize ediyor.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 1 Haziran’dan geçerli olmak üzere kanuni faiz oranı % 9’dan % 24’e çıkarıldı. Yine Cumhurbaşkanı kararıyla, kamu alacakları için 6183 sayılı Kanunda yer alan gecikme zammı oranı her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere % 3,5’tan % 4,5’a çıkarıldı. Bu ay aidatlarımızın birinci taksitlerini ödeyeceğiz. Bu vesile ile bunu da hatırlatmış olayım, gecikme faizine maruz kalmayalım.” dedi.

“KAMUDA TASARRUF VE VERİMLİLİK PAKETİNİ DOĞRU BULUYORUZ”

Kamuda tasarruf tedbirlerine kısmen de olsa uyulmaya başlandığını gördüklerini belirten Kahraman “T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığımızca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında alınan kararları yerinde ve doğru alınmış kararlar olarak gördüğümüzü bir açıklama yaparak kamuoyu ile paylaştık. GESTAŞ’tan alınan huzur haklarının kaldırılmasının geç olsa da yerinde bir karar olduğunu ifade ettik. Enflasyonla mücadele ancak topyekûn olursa, iş dünyasının yükünü bir nebze de olsa kamu üstlenirse amacına ulaşacağına inanıyoruz. “ diye konuştu.

Son Meclis toplantısının ardından 20 üyenin kaydını sildirdiğini, buna karşılık 76 yeni üyenin odaya katıldığını belirten Kahraman, ÇTSO üye sayısının 9666’ya ulaştığını ifade etti.

Kahraman konuşmasına şöyle devam etti:

“Meclis Üyemiz Agâh Ayhan’ın babası, 19. Dönem Çanakkale Milletvekili, değerli büyüğümüz Süleyman Ayhan’ın vefat haberini aldık, kendisine Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Kale Grubu Şirketleri kurucusu, Odamız Meclis Şeref Üyesi Merhum Dr. İbrahim Bodur’u da aramızdan ayrılışının 8. yılında rahmetle anıyoruz.

Birkaç güzel haberle konuşmamı bitirmek istiyorum. TOBB Başkanımız ve Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından DEİK Ustalara Saygı Ödülü’ne layık görüldü. Sayın Başkanımızı tebrik ediyor ve is dünyası için verdiği mücadelelerden dolayı bu vesile ile teşekkür ediyorum.

İLK 1000’DE 3 FİRMAMIZ VAR

TİM tarafından açıklanan 2023 Yılı ilk 1000 ihracatçı firma sıralamasında 31. Sırada yer alan İÇDAŞ’ı, 211.sırada yer alan Akçansa’yı ve 544.sırada yer alan Kaleseramik’i tebrik ediyor, bu sayıların artmasını temenni ediyorum.

Avrupa Şampiyonası finalinde İspanya’yı 3-0 yenerek üst üste 3. kez şampiyon olan Ampute Futbol Milli Takım oyuncularımızı da gönülden kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.

Bu Pazar Babalar Günü. Başta şehit babalarımız olmak üzere babalık yapan tüm babalarımızın bu gününü kutluyorum.

Kurban Bayramınızı da en içten dileklerimle kutluyor, ailelerinizle birlikte sağlık ve huzur içinde nice bayramlar diliyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir: “Bu kadar seçkin bir topluluk önünde Tarihi Alan Başkanlığı olarak bir sunum yapma imkânını bize tanıdığınız için Sayın Başkanımıza ve bütün camiamıza teşekkür ediyorum. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı 2015 yılında Çanakkale Savaşlarının 100. Yıl dönümünde kurularak çok kısa bir zamanda büyük işler gerçekleştirmiştir. Cumhuriyetimizin ön sözünün yazıldığı, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşları ile beraber büyük bir dünya olayını, Çanakkale Zaferini kazandırdığı bu toprakların her zaman koruyucusu ve kollayıcısı olacağız ve gelecek kuşaklara aktaracağız.” diyerek “Gelibolu Su Altı Parkı ve Çanakkale’de Dalış Turizmi” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen sunumun ardından Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Okyay ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman tarafından Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’e hediye takdim edildi.

SABIRLIOĞLU’NDAN “MÜZELER GECE DE AÇIK OLSUN” ÖNERİSİ

15 no’lu Komite Üyesi Onur Sabırlıoğlu: “Şehrimize gelen turistlerimiz gündüzleri havaların sıcaklığından dolayı genellikle denize girmeyi tercih ediyorlar. İzmir Efes bölgesindeki müzelerin gece de faaliyete geçtiğini öğrendim. Biz de Oda olarak Troya Müzemizin gece de ziyarete açık olmasını sağlayabiliriz. Diğer bir konu ise fiyat pahalılığı. Çanakkale Bodrum’dan daha pahalı. Bir Alaçatı, bir Bodrum değiliz ama Çanakkalemiz çok güzel yerlere geliyor. Birçok proje konuşuyoruz ve çok fazla turist çeken bir şehir olmaya başladık. Bu projeler varken yüksek fiyatlar yüzünden turistlerimizi kaçırmayalım.” dedi.

Meclis Toplantısı Haziran ayında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyelerinin okunmasıyla son buldu.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş