havadurum

Coşkun Aral Kimdir? Türkiye’nin En Ünlü Savaş Muhabiri Coşkun Aral Hakkında Bilinmeyenler

Coşkun Aral kimdir? Türkiye’nin en ünlü savaş muhabiri, fotoğrafçı, seyyah, belgesel film ve televizyon yapımcısı ve kitap yazarı olan Coşkun Aral’ın hayatı, kariyeri, ödülleri ve son çalışmaları hakkında bilgi edinin. Coşkun Aral’ın dünyayı nasıl gördüğünü öğrenmek için bu makaleyi okuyun.

2318

Coşkun Aral, Türk savaş muhabiri, fotoğrafçı, seyyah, belgesel film ve televizyon yapımcısıdır. Dünyanın birçok bölgesinde yaşanan çatışma ve savaşları gözüyle görüp, kamera ve fotoğraf makinesiyle kaydeden Aral, Türkiye’de ve uluslararası alanda saygın bir isim haline gelmiştir. Peki, Coşkun Aral kimdir? Hayatı, kariyeri, ödülleri ve son çalışmaları nelerdir? İşte Coşkun Aral hakkında merak edilenler…

Coşkun Aral Kimdir?

Coşkun Aral, 1 Mayıs 1956’da Siirt’te doğdu. Çocukluk yıllarında Doğan Kardeş ve Hayat dergilerini okuyarak büyüdü. Okul hayatına İstanbul’da 14 Eylül İlkokulunda başladı, Oruç Gazi Ortaokulu ve Mecidiyeköy Lisesinde eğitimini tamamladı. Doktor olmak istiyordu ama gazetecilik mesleğini de aklının bir köşesinde tutuyordu. İlk fotoğraf makinesiyle kuzeni sayesinde tanıştı ve “fotoğraf çekmek neden mesleğim olmasın” dedi ve bu amacının peşinden gitti.

Coşkun Aral’ın Kariyeri

Coşkun Aral, basın fotoğrafçılığı mesleğine 1974 yılında Günaydın ve Gün gazetelerinde başladı. 1976 yılından itibaren Ekonomi ve Politika gazetesinde meslek hayatına devam etti1 1977 yılında meydana gelen 1 Mayıs Olaylarında Savaş Ay ile beraber çektiği fotoğraflar, Sipa Press fotoğraf ajansı tarafından dünya basınına dağıtıldı. Bu olaya ilişkin fotoğraflarıyla ilk kez Amerikan Time ve Newsweek dergilerinde yer aldı1 Bunu izleyen yıllarda Sipa Press’in Türkiye muhabirliğini üstlendi. Aynı dönemde Türk basınında da Türk Haberler Ajansı, Milliyet ve Hürriyet gazeteleri adına serbest muhabir olarak çalıştı.

1980 yılında ilk defa Sipa Press fotoğraf ajansı adına Türkiye dışında görev aldı. Polonya’da ünlü Gdańsk Grevi, İran-Irak Savaşı’ndaki çalışmalarıyla uluslararası piyasada da adını duyurdu. 12 Eylül Darbesi hakkındaki fotoğrafları, Newsweek ve Time’ın yanı sıra Fransız L’Express haber dergisinde de kapak fotoğrafı olarak yayımlandı1 14 Ekim 1980 tarihinde Münih-İstanbul-Ankara seferi esnâsında kaçırılan Türk Hava Yolları uçağında, uçağı kaçıran hava korsanlarıyla bir mülâkat gerçekleştirmeyi başardı. Bu mülâkat ile ulusal ve uluslararası ödüller kazandı.

1980 yılından itibaren düzenli olarak savaş muhabirliği yaparak Lübnan, İran, Irak, Afganistan, Kuzey İrlanda, Çad ve Uzak Doğu’da meydana gelen savaşları fotoğrafladı. Freddie Mercury’nin doğduğu yer olan Zanzibar’ın Stone Town kentine gidip onu tanıyan insanlarla röportaj gerçekleştirdi. Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgali sırasında Ahmed Şah Mesud ile, Nevin Sungur ile beraber de Bob Marley’in kardeşiyle röportajlar gerçekleştirdi. Time, Newsweek, Paris Match, Stern, Epoca gibi dergiler adına foto muhabiri olarak çalıştı.

1985 yılında başlayan 32. Gün programıyla Mehmet Ali Birand’ın ekibine katıldı. Yapım ve yönetimini üstlendiği, yardımcılığını Meltem İnan’ın yaptığı Haberci programı, Türkiye’nin yanı sıra uluslararası televizyon kanallarında da yayımlandı. Türkiye’nin ilk tematik televizyon kanalı İz Tv’nin kurucularından olan Aral, uzun yıllar bu kanalın yayın yönetmenliğini de üstlendi. 2006 yılında Avrupa’da verilen Hot Bird Televizyon Ödülleri’nden bir mansiyonla dönen İz Tv, 2007 ve 2009’da ise belgesel dalında ödüle layık görüldü.

Coşkun Aral’ın Ödülleri

Coşkun Aral, meslek hayatı boyunca birçok ödülün sahibi oldu. Bunlardan bazıları şunlardır:

1980 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü
1980 yılında Fransa’da verilen Prix de la Presse Internationale
1980 yılında İtalya’da verilen Premio Internazionale di Giornalismo
1981 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Basın Şeref Kartı
1982 yılında Fransa’da verilen Prix de la Presse Internationale
1983 yılında Fransa’da verilen Prix de la Presse Internationale
1984 yılında Fransa’da verilen Prix de la Presse Internationale
1984 yılında Nokta Dergisi tarafından verilen Doruktakiler Ödülü
1985 yılında Fransa’da verilen Prix de la Presse Internationale
1990 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Basın Özgürlüğü Ödülü
1993 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Basın Özgürlüğü Ödülü
1994 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Basın Özgürlüğü Ödülü
1995 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Basın Özgürlüğü Ödülü
1996 yılında Magazin Gazetecileri Derneği tarafından verilen Başarı Ödülü
1996 yılında Radyo ve Televizyon Gazetecileri Derneği tarafından verilen Cengiz Polatkan Ödülü
1997-1999 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından verilen En İyi Belgesel Ödülü

Coşkun Aral’ın Son Çalışmaları

Coşkun Aral, son dönemde hem savaş hem de seyahat belgesellerine devam etmektedir. Haberci programının yanı sıra, Seyyah adlı bir program da hazırlamaktadır. Bu programda dünyanın farklı kültürlerini, tarihini, coğrafyasını ve insanlarını tanıtmaktadır. Ayrıca, Coşkun Aral’ın bir de kitap yazarı olduğunu biliyor muydunuz? Aral, meslek hayatı boyunca yaşadığı deneyimleri, anıları ve gözlemleri kitaplaştırdı. Bunlardan bazıları şunlardır:

Haberci: Dünyanın Çatışma Bölgelerinden Notlar (1994)
Haberci 2: Dünyanın Çatışma Bölgelerinden Notlar (1996)
Haberci 3: Dünyanın Çatışma Bölgelerinden Notlar (1998)
Seyyah: Dünyanın Kültür Mirasından Notlar (2000)
Seyyah 2: Dünyanın Kültür Mirasından Notlar (2002)
Seyyah 3: Dünyanın Kültür Mirasından Notlar (2004)
Seyyah 4: Dünyanın Kültür Mirasından Notlar (2006)
Seyyah 5: Dünyanın Kültür Mirasından Notlar (2008)
Seyyah 6: Dünyanın Kültür Mirasından Notlar (2010)
Seyyah 7: Dünyanın Kültür Mirasından Notlar (2012)
Seyyah 8: Dünyanın Kültür Mirasından Notlar (2014)
Seyyah 9: Dünyanın Kültür Mirasından Notlar (2016)
Seyyah 10: Dünyanın Kültür Mirasından Notlar (2018)

Coşkun Aral, Türkiye’nin en ünlü savaş muhabiri olmanın yanı sıra, dünyayı gezen ve gören bir seyyah, bir kültür elçisi ve bir kitap yazarıdır. Onun çalışmalarını takip etmek için [İz Tv] ve [Instagram] hesaplarını ziyaret edebilirsiniz.

(Haber Merkezi)

Paylaş