havadurum

ÇOMÜ Rektörü'nden Depremle İlgili Dev Proje

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’nun geliştirdiği deprem izleme sistemi, ADIM üniversiteleri birliği üyesi 18 üniversitede kullanılmaya başlanacak.

1207

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, deprem öncesi, anı ve sonrası yüzey deformasyonlarını yüksek doğrulukla kestirmeyi amaçlayan bir izleme sistemi geliştirdi. Sistem, ADIM üniversiteleri birliği üyesi 18 üniversitede kullanılmaya başlanacak.

Yerkabuğu Hareketlerinin İzlenmesi Projesi

Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen ADIM Üniversiteleri 1’inci grup Rektörler ve idari grup toplantısında, “Düşük Maliyetli Jeodezik Sistemler Yerkabuğu Hareketlerinin İzlenmesi” projesinin sunumunu yaptı. Proje, deprem öncesi, anı ve sonrası yüzey deformasyonlarının yüksek doğrulukla kestirilmesini amaçlayan bir izleme sistemi içeriyor. Sistem, birlik üyesi 18 üniversitede kurulacak ve deprem riski taşıyan bölgelerde yerkabuğu hareketlerinin izlenmesini sağlayacak. Sistem, olası depremler sonrası afet ve acil durum hazırlıkları yapılması için büyük önem taşıyor.

Üniversiteler Arasında İşbirliği ve Dayanışma

3 gün süren toplantılarda, üniversitelerin genel işleyişleri, sorunları ve bu sorunların çözüm yolları da ele alındı. Kütüphaneler arası ortak dijital veri tabanlarının oluşturulması, meslek yüksekokullarında 3+1 işbaşı eğitime başlatılması, döner sermaye işletmeleriyle ilgili konular gündeme getirildi. Ayrıca, olası depremler sonrası afet ve acil durum hazırlıkları yapılması için kardeş üniversite uygulamasının başlatılması kararlaştırıldı.

ADIM üniversiteler birliğinde hangi üniversiteler var?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, Yalova Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi.(Damla Yeltekin)

Paylaş