havadurum

ÇOMÜ kuşlara yuva oldu: Osmanlı geleneği devam ediyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Fakültesi, TÜBİTAK-2209 Projesi kapsamında kampüsüne kuş evleri asarak doğaya katkı sağladı. Proje, Osmanlı’dan günümüze merhametin ve şefkatin sembolü olan kuşları ev sahibi yapma geleneğini sürdürüyor.

1203

ÇOMÜ Terzioğlu Kampüsü, kuşların yaşam alanı haline geldi. Fen Fakültesi Lisans öğrencisi Ege Can Debreli’nin, Prof. Dr. Murat Tosunoğlu danışmanlığında yürüttüğü TÜBİTAK-2209 Projesi “Osmanlı’dan Günümüze; Merhametin ve Şefkatin Sembolü ÇOMÜ Kuşların Ev Sahibi” kapsamında kampüse kuş evleri asıldı. Proje, aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak da değerlendiriliyor.

Kuş evleri yangından etkilenen türleri koruyacak

Projenin amacı, ÇOMÜ’de yıllar içinde değişen ve yangından etkilenen kuş popülasyonu hakkında bilgiler edinmek ve kuşların yaşamlarını daha kolay sürdürebilmeleri için yuva sağlamak. Düzenli olarak kontrolü yapılacak kuş evleri ile beraber, orman yangınında zarar gören türlerin yuvalarına dönmesi de amaçlanıyor.

“Orman yangınında zarar gören türlerin yuvalarına dönmesini de amaçlıyoruz”

Biyoloji Bölüm Başkanı ve Proje Danışmanı Prof. Dr. Tosunoğlu, projenin hem genç bilim adamları yetiştirmek hem de Osmanlı’dan bu yana devam eden kuşları ev sahibi yapma geleneğini sürdürmek adına önemli olduğunu belirtti. “ÇOMÜ’nün ev sahipliği yaptığı, gözlemlenen kuşların araştırılması için bu projeyi yürüttük. ‘Bir yerde kuş sesi varsa orası yaşanılacak bir yerdir’ sloganıyla kampüsümüzü güzelleştirmek istiyoruz. Bizi yalnız bırakmayan doğa dostlarına teşekkür ediyorum” dedi.

“Doğaya da dokunan bir sosyal sorumluluk projesi”

Projenin tanıtım etkinliğine Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hava Özay, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Özay, “Bu proje yalnızca bir TÜBİTAK-2209 Projesi değil. Aynı zamanda doğaya da dokunan bir sosyal sorumluluk projesi. Fakülte olarak yalnızca son çağrıda aldığımız, 10 projeden biri de bu proje. Projede emeği geçen tüm hoca ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Rektör Erenoğlu ilk kuş yuvasını taktı

Etkinlikte, kampüse ilk kuş yuvasını takan Rektör Prof. Dr. Erenoğlu’na Dekan Prof. Dr. Özay eşlik etti. Heyet daha sonra Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Uysal tarafından tanıtımı yapılan ÇOMÜ Kuşları Fotoğraf Sergisini gezdi. Rektör Prof. Dr. Erenoğlu, projenin bilimsel teknik geliştirme ve Ar-Ge, öğrencileri dâhil etme açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı.

“Valilik ile beraber yangından zarar görmüş yerleri ağaçlandıracağız”

Rektör Erenoğlu, “Üniversitemizin stratejik planları kapsamında, her bölümden en az 4 proje almak istiyoruz. Bu dönemden itibaren bu yönde çalışacağız. Öğrencimiz Ege Can Debreli’ye, örnek olacak nitelikteki bu bir çalışması için teşekkür ediyorum. 11 Kasım Ulusal Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında, Valilik ile beraber yangından zarar görmüş yerleri ağaçlandıracağız. Yangının etkilediği yerlerde, yanma olasılığı düşük olan zeytin gibi ağaçlar dikeceğiz. Şehrimize katkı sağlayacak projelere hep beraber devam etmeliyiz” dedi.(Damla Yeltekin)

Paylaş