havadurum

ÇOMÜ’de “Bahar Şenliği” öğrenci için kışa döndü!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri, Dardanos Şenlikleri için gün sayıyor. Üniversite öğrencileri için düzenlenen etkinliğin önceki yılların aksine ücretli olması, öğrencileri rahatsız eden konulardan bir tanesi. Etkinliğin ücretli olmasının yanında, konumunun da üniversiteye uzak olması öğrencilerin aklında soru işaretleri oluşturmaya devam ediyor.

738

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, geçtiğimiz günlerde 23-25 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “Dardanos Şenlikleri” etkinlik takvimini yayınladı. Önceki yıllara göre Bahar Şenlikleri’nin ücretsiz olmasından dolayı, bu yıl sunulan fiyat tarifesi öğrencileri şaşkınlığa düşürdü. Ayrıca etkinliğin Dardanos Yerleşkesinde gerçekleşecek olması, öğrencilere ek olarak yol masrafını da ekliyor. Etkinliğin bu sene ücretli yayınlanması hakkında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri; Adil Efe Çizmeci, Buse Kalkan ve Bilal Gündoğdu, “Dardanos Şenlikleri” hakkında düşüncelerini Gazetemiz Çanakkale OLAY ile paylaştı.

“İki tarafın da öğrenciler için harekete geçmesi lazımdı”

Geçtiğimiz günlerde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, “Dardanos Şenlikleri” için etkinlik takvimini yayınladı. İnternette satılan bilet fiyatlarında, etkinliğin ücretli olarak sunulması, üniversite öğrencilerini etkiliyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Gazetecilik Yüksek Lisans Bölümünde öğrenimine devam eden Adil Efe Çizmeci etkinlik için iki tarafın da öğrenciler için bir harekette bulunması gerektiğini dile getirerek “Ücretsiz olsa çok daha iyi olurdu. Fakat şu an baktığımızda ekonomik şartlardan dolayı da artık her şey çok zorlaştı. Üniversitenin de hazinesine de bir şey girmesi gerekiyor. Fiyatlar kombine olduğu için çok pahalı değil. Gönül ister ki ücretsiz olsun. Fakat getirilen sanatçılar, aynı zamanda ünlü sanatçılar. Bunlar iki taraflı olabilir, üniversite tarafına nasıl bir bütçesi var? Buna ayırabileceği bir bütçesi var mı? Soru bu. Sanatçılar tarafından da bir şey olabilirdi. İki tarafın da bir harekette bulunması lazımdı öğrenciler için. Bakıldığında iki tarafta harekette bulunmamış. Sadece indirim kısmını güzel buluyorum” sözlerine yer verdi.

“Ücretsiz olsa tabii daha güzel olur”

Günümüz ekonomisine bakıldığında, öğrenci kombine bileti olarak belirlenen fiyat 285 lira fazla görülmese de öğrenciler için düzenlenen etkinlikte ücretsiz olması daha iyi bir seçenek oluyor. Etkinliğin ücretsiz olmasının daha iyi olduğunu dile getiren Çizmeci “Ücretsiz olsa tabii daha güzel olur. Baktığınızda 285 lira veya 300 lira bizim için az gibi gözükse de bir öğrencinin 2-3 gününü geçirebileceği bir para, çok harcamazsa. 3 gün dolu etkinliklerin olduğu bir etkinlik için yine de çok değil. Bu tarz etkinliklerin ücretli olmasını kim ister ki? Üniversitenin tarihine bakıldığında, uzun zamandır Bahar Şenlikleri yapılmadı zaten. Uzun zaman sonra bu etkinlik bir ilk oluyor. Buna bakıldığında, dışarıda bir kahve olmuş 150 lira. Bir kahve parasına etkinlik çok değil ama ücretsiz olabilirdi” ifadelerini kullandı.

“Tüm öğrencilerin katılım sağlaması gerekiyor diye düşünüyorum”

Etkinliğin ücretli olmasından dolayı, tüm öğrencilerin katılamaması sorunu da ortaya çıkabiliyor. Özellikle öğrenciler için düzenlenen etkinliklerde tüm öğrencilerinin katılım sağlayabilmesi gerektiğini dile getiren ÇOMÜ Fen Bilgisi Yüksek Lisans Öğrencisi Buse Kalkan, “Üniversite öğrencilerine ücretsiz olmalıydı çünkü Bahar Şenlikleri üniversite öğrencileri için yapılıyorsa eğer buna tüm öğrencilerin katılım sağlaması gerekiyor diye düşünüyorum. Maddi durumu yetersiz olan öğrenciler katılım sağlayamıyorsa o zaman bu tüm üniversite kapsamında olmuyor bence” diye konuştu.

"KYK ile geçinen bir öğrenci için büyük para oluyor"

Etkinlikten alınan ücretin yanında aynı zamanda öğrencilerin bu etkinlikte, yemek ve ulaşımını da karşılaması gerekiyor. Aynı zamanda KYK’dan aldığı ücretle geçinen öğrenciler düşünüldüğünde etkinliğin ücreti daha çok artıyor. Etkinlikte yol ve ulaşım ücretine de değinen Kalkan “Baktığımızda ücret fazla görünmüyor ama bunun ulaşımı, yemeği de var. Sonuçta orada meyve suyu, soda içmek istersin. Sonra ulaşım zaten Çanakkale’de bir sorun. Konum olarak mecbur zorundalar ama hem ücretli koyup, orada ben yemeğimi, içeceğimi karşılayacaksam fazla geliyor. Şöyle bir durum da var, sadece KYK ile geçinen bir insan için 285 lira çok büyük bir para oluyor” sözlerini kullandı.

“Ülkemizde öğrencilerin durumu belli”

ÇOMÜ Gazetecilik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Bilal Gündoğdu; “Öğrenciler için yapılan bir etkinlik bu. Öğrencilerin de durumu belli ülkemizde. Bu nedenle öğrencilere fayda sağlanabilirdi. Ama tabii ki etkinliğin organizesi profesyonel anlamda nasıl oluyor bilemediğimiz için belli sorumluları kimler bilemiyorum. Ama bunun için öncelikle devletin desteğiyle organizasyonlar yapılmalı, bunlar özel organizasyonlar olduğu için nasıl yapılıyor bilemiyorum. Ama ücretsiz olması öğrenciler için şu şartlarda daha iyi olurdu” diye konuştu.

“Tek bir tarafa yüklenmemek gerekiyor”

Aynı zamanda etkinliğin merkezden uzak olması, öğrencilere yol sorununu da ekliyor. Bu etkinlik için öğrencilerin ayrı bir bütçe oluşturması gerektiğini söyleyen Gündoğdu “Kampüsün içinde olması gereken bir etkinlik bu, öğrencilere yapılan bir etkinlik. Bir kere orada bir yanlışlık var. Öğrencilerin çoğu merkezde oturuyor, git gel geç saatte bitiyor. Daha paraya gelene kadar birçok sorun var. Paraya gelince de öğrencilerin ayrı bir bütçe oluşturması gerekiyor. Zaten kendi bütçelerini oluşturamıyorlar, nasıl ayrı bütçe oluşturacaklar orası ayrı bir muamma. Burada tek bir tarafa yüklenmemek gerekiyor. İşbirlikçiler kim onlara bakmak gerekiyor” dedi.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş