havadurum

Comanchero çetesi lideri Hakan Ayık kimdir? Avustralya’nın en çok aranan adamı yakalandı

İstanbul’da düzenlenen kafes operasyonunda “Comanchero” isimli uluslararası silahlı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda çete lideri Hakan Ayık da yakalandı. Peki Hakan Ayık kimdir, Comanchero çetesi nedir, neden aranıyordu, nasıl yakalandı? İşte merak edilenler…

2564

Avustralya’nın en çok aranan adamı Hakan Ayık, İstanbul’da kafes operasyonuyla yakalandı. Ayık, Comanchero çetesi lideri olarak uluslararası uyuşturucu ticareti, adam öldürme, rüşvet gibi suçlara karışmıştı. Ayık’ın yakalanma anı ve suç örgütünün faaliyetleriyle ilgili tüm detaylar haberimizde…

Hakan Ayık kimdir?

Hakan Ayık, 31 Ocak 1979 doğumlu bir uyuşturucu kaçakçısıdır. Avustralya’da Türkiyeli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ayık, 2000’li yıllarda büyük bir suç imparatorluğunu yönetiyordu. Sidney ve Canberra’da karaoke barları ve genelevlerin mülkiyetini elinde tutuyordu. Dubai, Hindistan ve Hong Kong’a lüks bir şekilde seyahat ediyordu. Faaliyetleri Comanchero Motosiklet Kulübü’nde yer alıyordu. Ayrıca Avustralya ve Tonga’da rüşvetçi gümrük memurları ve hapishane memurlarıyla da çalıştığı söyleniyor. Yaptığı ilaç ithalatının yüz milyonlarca dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor. Bu iş Sam Gor Çin Üçlüsü ile işbirliği içinde organize edildi. Ayrıca Hindistan’da ilaç üretimi kurmayı planladığı da iddia edildi.

Ayık, sosyal medyada yaşam tarzını sergileyerek ‘Facebook gangsteri’ olarak tanındı. Ancak 2010 yılında Kıbrıs’ta ortaya çıkan bir Interpol ihbarına konu oldu ve burada tutuklandı ancak kefaletle kaçtı. Ayik ayrıca, Federal Soruşturma Bürosu ve Avustralya Federal Polisi tarafından 2018’de çökertilen ilk Phantom Secure adlı şifreli iletişim platformunu suç dünyasına tanıtmasıyla da tanınıyordu. Ayik, ANOM saldırısında farkında olmadan ama kilit bir rol oynadı. Amerika ve Avustralya kolluk kuvvetleri için kasıtlı bir arka kapıya sahip şifreli bir mesajlaşma uygulamasının dağıtımını içeren operasyon. Suç dünyasında sahip olduğu yüksek itibar nedeniyle, kolluk kuvvetleri tarafından başvuruyu dağıtmak üzere bir vektör olarak seçildi. Başlangıçta kendisine gizli bir ajan tarafından uygulamaya erişim izni verildi ve bunun meşru olduğunu düşünerek onu geniş suç bağlantıları ağına yaydı.

Comanchero çetesi nedir?

Comanchero çetesi, Avusturalya merkezli olarak küresel çapta faaliyet gösteren bir sınıraşan silahlı organize suç örgütüdür. Örgütün; uluslararası boyutta uyuşturucu madde ticareti, adam öldürme, silahlı yağma, kundaklama, adam kaçırma, suçtan elde edilen malvarlığı değerlerini aklama suçlarını işlediği anlaşılmıştır. Örgütün sözde lideri Mick Hawi 2018 yılında öldürülmüştü. Mark Douglas Buddle’ın yönetiminde faaliyetlerine devam eden suç örgütünün lideri, 2022 yılında KKTC’de yakalanarak Avusturalya makamlarına teslim edilmiştir. Suç örgütünün lider kadrosunda yer alan Hakan Ayık (Reis) ve Duax Hohepa Ngakuru örgütün yönetimini devralarak suç faaliyetlerine devam etmiştir. Çete liderleri Türk vatandaşı örgüt yönetici ve üyeleri ile birlikte yabancı uyruklu örgüt üyelerinin de ülkemize gelerek suç faaliyetlerini devam ettirdikleri ve Güney Amerika’dan temin ettikleri uyuşturucu maddeleri Güney Kore ve Güney Afrika üzerinden Avusturalya, Hollanda ve Hong Kong’a ulaştırmaya çalıştıkları ve küresel çapta işledikleri suçlardan elde ettikleri geliri ülkemizde aklamaya çalıştıkları tespit edilmiştir.

Hakan Ayık nasıl yakalandı?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüzce Comanchero’ya “Suç İşlemek İçin Örgüt Kurma, kurulan örgüte üye olmak, Uluslararası Uyuşturucu Madde Ticareti, Suçtan Elde Edilen Malvarlığını Aklamak” suçlarından operasyon düzenlenmiştir. Operasyon kapsamında 37 şüpheli gözaltına alınmıştır. Bunlardan 11’i tutuklanmış, 26’sı adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Operasyonlarda çete lideri Hakan Ayık da kıskıvrak yakalanmıştır. Ayık’ın yakalandığı sırada yanında bir tabanca, bir pompalı tüfek, bir kurusıkı tabanca, bir bıçak, bir kelepçe, bir gaz maskesi, bir el bombası maketi ve çok sayıda mermi bulunmuştur. Ayık’ın yakalanma anı kameralara yansımıştır. Görüntülerde Ayık’ın polislere direndiği ve “Ben Hakan Reis’im” dediği duyulmaktadır. (Haber Merkezi)

Paylaş