havadurum

Çocukların Göz Sağlığını Korumak İçin Yıllık Göz Muayenesi Önemli

Okul çağındaki çocukların göz sağlığı konusunda Bursa Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Güler Kılıç: "Yılda bir kez göz muayenesi şart!" dedi.

2704
Okul çağındaki çocukların göz sağlığı, okul başarısı için kritik bir rol oynuyor. Bursa Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Güler Kılıç, bu konuda önemli bir öneride bulunuyor: Çocukların yılda bir kez göz muayenesinden geçirilmesi gerekiyor. Dr. Güler Kılıç, okul çağındaki çocuklarda görülen göz bozukluklarının okul başarısını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Gözlerini kısarak tahtaya bakma, göz kırpma alışkanlıkları veya kitap okurken satırları atlama gibi durumlar, göz bozukluklarına işaret olabilir.

Tanı önemli

Çocukların düzenli olarak göz muayenesine gitmemesi durumunda okul başarılarında düşüş yaşanabileceğini belirten Kılıç, "Eğer öğretmen, veliyi çocuğun okul başarısında düşme veya özgüven eksikliği gibi sorunlar konusunda uyarıyorsa, önce basit bir göz problemi olabileceğini düşünmekte fayda var" diyor. Kılıç, ayrıca, baş ağrısı gibi şikayetlerin eşlik ettiği durumlarda çocuk hastalıkları hekimine muayene olmadan önce göz doktorlarına başvurmanın önemini vurguluyor. Çocukların göz sağlığını koruma konusunda ailelere büyük görev düştüğünü belirten Kılıç, göz bozuklukları olarak adlandırılan miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz kırma kusurlarının tanısının önemine işaret ediyor.

En azından yılda bir kez çocukların göz muayenesi

Örneğin, hipermetropisi olan bir çocuğun yakın görme bozukluğunun gözlük ile düzeltilebileceğini belirten Kılıç, bu tedavi ile çocuğun baş ağrısı şikayetlerinin azalabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, sadece kırma kusurlarının tedavi edilmesinin çocuğun okul başarısında gözle görülür bir artışa neden olabileceğine dikkat çekiyor. Göz sağlığını korumak için ayrıca, çocukların uzun süre boyunca sürekli olarak ekrana maruz kalmaktan kaçınmaları gerektiğini ve "20-20-20 kuralı" olarak bilinen göz egzersizlerini yapmalarını öneriyor. Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi hastalıkların sadece gözlük veya kontakt lens ile kontrol edilebileceğini vurgulayan Kılıç, en azından yılda bir kez çocukların göz muayenesine gitmelerinin okul başarısını artırabileceğini, arkadaşlarıyla uyumunu sağlayabileceğini ve özgüvenlerini artırabileceğini belirtiyor.
(AA)

Paylaş