havadurum

ÇÖBOD, otizm için kırmızı ışık yakmaya davet etti

Çanakkale Özel Bireyler Otizm Derneği (ÇÖBOD), 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’ne dikkat çekmek için stant kurarak etkinlikler düzenledi.

734

2 Nisan; 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü’ olarak anılıyor. Bu anlamlı gün, otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan bireylerin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek, toplumda farkındalık yaratmak ve otizmli bireylerin haklarına saygı göstermeyi hedefliyor. Dünya genelindeki etkinlikler ve kampanyalar, otizmi anlamak ve desteklemek için önemli bir fırsat sunuyor. Otizm, her bireyde farklı belirtiler ve seviyelerde görülebilen karmaşık bir nörogelişimsel bozukluktur. Bu durum, sosyal etkileşimde zorluklar, iletişim eksiklikleri ve tekrarlayıcı davranışlar gibi çeşitli özelliklerle karakterizedir. Ancak, otizmli bireylerin yaşamlarında da benzersiz yetenekler ve perspektifler bulunmaktadır.


Aktivitelerle vakit geçirildi

Çanakkale Özel Bireyler Otizm Derneği de 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü sebebiyle 17 Burda AVM'de otizme farkındalık yaratmak, dikkat çekmek için stant kurdu. Dernek, sosyal hayatta otizmli bireylerin de var olduğunu, bir şeyler yapabilir konumda olduklarını gösterebilmek adına spor kulvarları kurdu. Kurulan kulvarlarda, otizmli bireyler ile beraber aktivitelerle birbirleriyle vakit geçirdiler.

“Herkesi kırmızı ışık yakmaya davet ediyoruz”


Konuyla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Çanakkale Özel Bireyler Otizm Derneği Başkanı Sevimay Çanlıoğlu, “Otizmin bilinen tek çaresi, erken tanı ile yoğun, sürekli, özel eğitimdir. Çanakkale’de eğitim çalışmaları önceki yıllara göre tanı almış otizmli bireyin programına göre ilgili okullara yönlendirilmektedir. Özellikle okul çağını bitirmiş olan bireylerde spor ve eğitim çalışmaları noktasında eksiklikler var. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile yüzme ve hareket eğitimi konusunda iş birliği yapılmıştır. Türkiye Otizm Meclisinin elde ettiği kazanımlar sonucu kazanımlarımız olmuştur. Çanakkale’de Kent Konseyi bünyesinde Otizm Çalışma Grubu özel bireylerin spor, eğitim ve sosyal faaliyetlerini gerçekleştireceği Özel Bireyler Yaşam Merkezi açılması konusunda proje geliştirmek için çalışmalar yürütmektedir. 2 Nisan'da herkesi kırmızı ışık yakmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş